med anledning av prop. 1995/96:146 Vissa frågor om personlig assistans
Motion 1995/96:So13 av Ulla Hoffmann m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionsgrund
- Proposition 1995/96:146
- Motionskategori
- -
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-03-28
- Bordläggning
- 1996-03-29
- Hänvisning
- 1996-04-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Regeringen föreslår i proposition 1995/96:146 åtgärder som syftar till att nuvarande kostnadsutveckling bryts samt att en förbättrad kostnadskontroll uppnås. De åtgärder som föreslås anser de kan genomföras utan att grunddragen i stödformen personlig assistent förändras.
Med detta utgångsläge är det förvånande att regeringen vill att Riksförsäk- ringsverket och Socialstyrelsen får i uppdrag att göra en kartläggning och uppföljning av assistansreformen. Det kan betyda att regeringen vill ha ett underlag för omprövning av reformen.
Den orimliga kostnadsgranskningen som pågått sedan assistansutredningen tillsattes utsätter enskilda svårt funktionshindrade för en omänsklig press. Ett liv med respekt, värdighet och rimliga existensmöjligheter är hotat.
En av huvudpoängerna med assistansreformen är att den knutits till social- försäkringssystemet. På detta sätt kan den enskildes behov av assistans lyftas bort från beroendet av ibland mycket skiftande lokala prioriteringar och resurser till att ansvaret läggs på en nationell nivå. Oavsett var man bor skall man kunna få sitt assistansbehov tillgodosett fullt ut.
De personer det gäller är människor med mycket omfattande funktions- hinder och inte sällan finns det en kombination av flera funktionshinder. För dessa är varje timmas assistans avgörande. Utan assistans blir den enskilde helt utlämnad. Generellt gäller att för en person som har ett assistansbehov som omfattar 20 eller 24 timmar om dygnet så är den sista timmen viktigare än vad den andra timmen är för en person som endast har två timmars hjälpbehov i veckan.
Motiv för att knyta lagen om assistansersättning till socialförsäkringen var också att den skulle vara oberoende av kommunalekonomiska överväganden. Kommunernas ekonomi är överlag mycket hårt ansträngd. Den ekonomiska situationen i kommunerna var, när lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och lagen om assistansersättning antogs av en enig riks- dag, mycket svår och är det fortfarande. Staten är därför en bättre garant för att behoven bedöms mer generellt än om kommunerna skulle ta över verk- samheten.
Kommunerna hävdar kraftfullt principen om det kommunala självstyret. Till följd av detta finns ett aktivt kommunalpolitiskt motstånd mot rättighets- lagar och mot överprövning av kommunala beslut genom förvaltningsbesvär. Dessa krafter är ett hot mot personlig assistans som laglig rättighet. Därför måste riksdagen med kraft avvisa tankarna på ett kommande kommunalt huvudmannaskap.
Människor med stora assistansbehov har tidigare levt under skamliga, ovärdiga och torftiga förhållanden, därför att deras behov varit avhängigt den kommunala ekonomin. Berövas dessa människor rätten till personlig assistans som en del av socialförsäkringen så blir det obönhörligt de svårast funktionshindrade som kommer att drabbas hårdast. Ett kommunalt huvud- mannaskap skulle innebära en återgång till tidigare godtyckliga och många gånger personligt kränkande behovsbedömningar med åtföljande krav på att i detalj behöva redovisa sitt liv. Enhetliga bedömningsgrunder tillgodoses bäst om lagen förblir en socialförsäkringsrättighet. När försäkringskassan är huvudman finns en strävan att utveckla behovsbedömningarna så att dessa görs efter enhetliga kriterier lika för hela landet. En viktig del i detta är utvecklandet av rättspraxis. Ur rättssäkerhetssynpunkt är detta av avgörande betydelse för den enskilde.
I den kommunala verksamheten råder en annan förvaltningskultur. Tjänste- männens uppgifter är att vara politikernas förlängda arm. De kommunala handläggarna befinner sig därför ofta i en konflikt av dubbla lojaliteter. På ena sidan de hårda kraven som ställs av politiker och förvaltningschefer när det gäller kostnadsanpassningen och på den andra den enskildas krav på att få sitt behov av personlig assistans tillgodosett.
Assistansreformen kan sammanfattas så att den har inneburit nya, tidigare helt okända möjligheter till ett människovärdigt liv. För många har det utgjort en möjlighet att lämna en tidigare tillvaro som passivt vårdobjekt för att leva under samma villkor som andra. Knytningen till socialförsäkringen är en på solidarisk grund utformad garanti som kan omfatta alla den dag någon drabbas av sjukdom eller skada och är därför en naturlig del av social- försäkringen.
Avräkningsperioden
Regeringen föreslår att den enskilda enbart skall kunna spara/disponera beviljade assistenttimmar under högst tre månader mot nuvarande ett år.
Regeringen vill med detta minska skillnaden mellan beviljade och använda assistanstimmar som i dag är 7 %. De timmar som inte förbrukas återbetalas med nuvarande regler. Genom den justeringen av utbetalningsrutinerna kan man undvika att mer pengar än nödvändigt ligger ute och påverkar statens räntenetto.
Det går att göra andra förändringar i rutinerna och som kan ta hänsyn till den assistansberättigades möjligheter att förfoga över beviljade assistans- timmar. Vänsterpartiet föreslår att Riksförsäkringsverket, intresseorganisa- tioner och brukarkooperativ får i uppdrag att komma med ett sådant förslag.
Valfrihet, självbestämmande och integritet är bärande principer i lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Därutöver är trygghet, kontinui- tet och möjlighet till helhet i tillvaron det som lagstiftaren genom rättigheten till personlig assistans önskat tillföra den funktionshindrade. En viktig förutsättning för att uppnå dessa värden är att den enskilde kan disponera användningen av beviljad assistans under en längre period. Det handlar om att kunna planera aktiviteter och resor vid tidpunkter som samspelar med det sociala livet i övrigt. Det gäller ledighet från arbetet, familjeförhållanden, möjliggörandet av spontana aktiviteter, att ta tillfällen i flykten, m.a.o. leva ett rörligt och aktivt liv. Barnen går i skolan och har helt olika behov olika tider av året, t. ex. under skolterminer och under sommarlov.
Med regeringens förslag kommer andelen som måste söka för tillfälligt utökat behov att bli fler. Det innebär att flera måste vända sig till kommunen. Detta medför onödig inblandning i den enskildes personliga och sociala förhållanden och känns integritetskränkande. Detta anser vi inte vara förenligt med målen och intentionerna med LSS-lagarna. Vi anser också att förslaget om en tremånaders avräkningsperiod även kommer att leda till ett administrativt krångel som ökar kostnaderna. Detta kommer inte bara att gälla handläggande myndigheter utan även assistanssamordnarna, vare sig dessa är kommunala, brukarkooperativ eller andra fristående samordnare. Det gäller att var tredje månad göra ett omfattande avstämningsarbete. Därtill kommer kostnaden att ligga kvar mellan avräkningsperioderna och därmed skapa stora redovisnings- och tolkningsproblem mellan handläggande myndighet och assistanssamordnarna.
Vänsterpartiets slutsats är att förslagen i propositionen om kortare avräk- ningstid på ett omotiverat sätt begränsar den enskildes möjligheter att disponera sin tid på ett för andra självklart sätt. Vänsterpartiet anser därför att nuvarande avräkningsperiod på högst ett år skall behållas.
Administrationskostnaden
Mer än 80 % av all personlig assistans administreras av kommunerna, d.v.s. den enskilde brukaren använder sin assistansersättning till att köpa personlig assistans som kommunen tillhandahåller. Inom timersättningen finns ett belopp på högst 30 kronor som brukar benämnas administrationsersättning. Det är en kostnadsersättning för löne- och personaladministration, utbildning m.m., men också för assistanskostnader som ovan nämnts. Förutsättning för att brukarna skall kunna planera och genomföra olika aktiviteter är att de har medel för assistanskostnader och att de har kontroll över dessa medel.
Nu är det så att kostnaderna är oförklarligt stora mellan olika assistans- samordnare. Inte sällan är de så höga att det inte finns något utrymme för assistansanordnare. Å ena sidan förekommer det att både administration och assistansomkostnader mycket väl ryms inom ett belopp som är väsentligt lägre än 30 kronor per timma. Av någon anledning är kommunernas administrationskostnader genomsnittligt väsentligt högre än andra assistansanordnares. Resultatet blir inte sällan att brukaren, i stället för att förfoga över ett känt belopp, tvingas till ett förnedrande ansökningsförfarande hos kommunen för att kunna genomföra olika aktiviteter. Från flera handikapporganisationer rapporteras också att enskilda medlemmar som har personlig assistans nekats de medel som behövs för att täcka assistans- omkostnaderna vid kurser, konferenser, kongresser och liknande. Vänster- partiet anser att detta problem närmare måste utredas.
Definitionen av personlig assistans
Regeringens förslag måste med nödvändighet förtydligas. Grundförutsättningarna skall vara att rätten till personlig assistans skall förbehållas personer som till omfattning och karaktär har stora funktionshinder. Rätt till personlig assistans skall kunna erhållas i en omfattning som innebär goda levnadsvillkor och ger den enskilde assistansberättigade möjligheter att fullt ut leva som andra.
Detta skall preciseras med vad som sägs i proposition 1992/93:159 om stöd och service till vissa funktionshindrade:
Med funktionshinder avser jag förvärvade eller medfödda fysiska och psykiska funktionshinder på grund av sjukdom eller skada. Varken orsaken till eller arten av sjukdomen eller skadan, och inte heller den medicinska diagnosen, bör spela någon roll i sammanhanget. Funktionshindret skall för att omfattas av lagen vara stort och varaktigt. Det skall också ha en sådan karaktär och omfattning att det starkt påverkar flera viktiga livsområden samtidigt, t.ex. boende, fritid eller behov av habilitering eller rehabilitering. Det gäller t.ex. om en person till följd av funktionshinder dagligen är mycket beroende av hjälpmedel eller har återkommande behov av annan persons hjälp för den dagliga livsföringen i boendet, i utbildningssituationen, i arbetet, på fritiden eller för att förflytta sig, för att meddela sig med andra eller för att ta emot information.
Detta innebär att varje enskild funktionshindrad har rätt att få sitt behov av personlig assistans individuellt prövat. Ingen skall kunna uteslutas från rätten till insatser med stöd av lagen. Vänsterpartiet vill genom ett till kännagivande att riksdagen klargör detta för regeringen.
Avgränsningen mot kommunal verksamhet
Regeringen föreslår att assistansersättningen inte skall kunna lämnas för tid när funktionshindrade personer vistas i barnomsorg, skola, inklusive särskola eller deltar i daglig verksamhet. Undantag skall kunna göras om särskilda skäl föreligger. Detta kan gälla exempelvis situationer där den enskildes funktionshinder skapar särskilda svårigheter att kommunicera med andra än sin eller sina personliga assistenter eller där det med hänsyn till den funktionshindrade personens hälsotillstånd är viktigt att den personliga assistenten finns till hands. Därutöver skall även andra personliga skäl kunna ge rätt till assistans i verksamheter där det är särskilt angeläget att den funktionshindrade har ett starkt begränsat antal personer knutna till sig.
Regeringen eftersträvar med detta förslag att gränsdragningen mellan personlig assistans, som finansieras med statlig assistansersättning, och närliggande kommunala och landstingskommunala verksamheter tydliggörs och beaktas.
Assistansutredningen och även RRV:s revisionsrapport visar att assistans- delen i verksamheter utgör en stor andel av kostnaden. Vänsterpartiet har konstaterat att de som i dag beviljas personlig assistans har så omfattande funktionshinder att det ger rätt till assistans. För dessa har tillgången till personlig assistans i barnomsorg, i skolan eller i den dagliga verksamheten inneburit trygghet, kontinuitet och en enhetlig lösning av assistansen som tidigare inte varit möjlig att uppnå. En mer restriktiv bedömning kommer att frånta dessa personer de nya kvaliteter som tillgången till personlig assistans i verksamheter tillfört dem. Istället borde en analys ha gjorts om vad ordinarie personal i t. ex. skolan normalt kan ge och vad som är personlig assistans enligt assistansreformen. I en s. k. rh-klass är det t. ex. rimligt att det finns ordinarie personal som även kan ge det personliga stöd som en elev med rörelsehinder har. Om samma elev går i en "vanlig" klass är förutsättningarna annorlunda.
Vi vill ytterligare citera ur proposition 1992/93:159: "Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade är inte detaljstyrande, utan syftar till att definiera rättigheter för människor med funktionshinder."
Med tillgång till personlig assistans finns alltid någon hemma om man blir sjuk. Den enskilde eller hans/hennes anhöriga behöver aldrig oroa sig för hur assistansbehovet skall tillgodoses vid sjukdom. Det blir inga problem vid lovdagar, läkarbesök går att genomföra utan att någon av föräldrarna behöver ta ledigt från arbetet.
Det är vanligt att svårt funktionshindrade barn och vuxna regelbundet måste besöka sjukgymnast och/eller logoped, göra sjukhusbesök och passa tider för utprovning av hjälpmedel. Skolan eller verksamheter stänger under lov, klämdagar och under personalens studiedagar.
Regeringens förslag om att assistansersättning skall kunna lämnas även för tid vid kortare sjukhusvistelser tycker vi är positivt. Vänsterpartiet stöder detta förslag, men samtidigt vill vi framhålla vikten av att tiden då assistans skall lämnas anpassas till omständigheterna som möjliggör en fungerande assistans efter sjukhusvistelsen. Det gäller framförallt den tidsödande och arbetskrävande inskolningen av nya assistenter. Det gäller även kollektivavtal som reglerar uppsägning m.m.
Regeringen föreslår också att assistansersättning inte skall lämnas för sjukvårdande insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen. Vänsterpartiet anser att detta som princip är riktigt. Vi vill dock framhålla att för den enskilda funktionshindrade kan det ingå vad som allmänt betraktas som sjukvårdande insatser, men för dem är det en naturlig del i den dagliga livsföringen. Vi tänker då på personer som t. ex. är beroende av respirator eller personer som intar näring genom sond. Vi anser att riksdagen klart skall uttala sig för att sådana insatser skall undantas och vara ersättningsberättigade.
Regeringen avser att spara 215 miljoner och samtidigt motverka kostnadsövervältringar. Vänsterpartiet föreslår att assistansersättning skall kunna lämnas när funktionshindrade personer vistas och deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet enligt LSS. Vi föreslår vidare att kostnadsöver- vältringen löses genom reducering av statsbidraget till kommunerna med den summa som regeringen hoppades kunna spara, 215 miljoner.
Barns rätt till personlig assistans
Regeringen föreslår att vid bedömningen av barns rätt till personlig assistans och omfattningen av denna skall särskilt beaktas vad som normalt kan anses falla inom ramen för normalt föräldraansvar som enligt föräldrabalken åvilar alla vårdnadshavare med hänsyn till barnets ålder, utveckling och omständigheter i övrigt.
Föräldrar till barn med omfattande funktionshinder har i sig både större ansvar och större arbetsbörda än föräldrar till icke funktionshindrade barn. Regeringens förslag präglas därför både av ett moraliserande och ett förmyndaraktigt förhållningssätt, som om föräldrar till barn som fått personlig assistans inte fullt ut tar sitt föräldraansvar enligt föräldrabalken. Vi vill dock inte påstå att detta är regeringens avsikt med förslaget, men det är principiellt felaktigt att sammankoppla föräldraansvar med antalet timmar föräldrar till funktionshindrade barn ägnar åt praktisk omvårdnad. Föräldraansvaret kan bara knytas till huruvida föräldrarna tar ansvar för att barnet erhåller goda uppväxtförhållanden. Ett uttryck för detta är att som förälder tillse att barnet erhåller den personliga assistans det behöver.
Psykiska funktionshinder
Det råder i dag en klar diskriminering av de psykiskt funktionshindrade när det gäller att få ta del av insatser som regleras av LSS. Vänsterpartiet befarar att denna diskriminering ökar när nu regeringen förstärker intrycket av att lagen skall gälla främst personer med fysiska handikapp. De psykiskt funktionshindrade som behöver motivations- och aktiveringsinsatser kommer inte att få rätt till assistans annat än i undantagsfall. Det är redan i dag få med psykiska funktionshinder som får assistans. Endast 4 % av de ärenden som handlagts av försäkringskassorna tillhör denna grupp. Behovet är mångfalt större.
En av de stora svårigheterna är den stora kunskapsbrist som finns hos handläggarna. En psykiskt funktionshindrad person kan vara helt ur stånd att klara sig själv och skulle behöva bistånd med personlig hygien, mathållning och allt annat som hör till ett mänskligt psykosocialt liv.
Vänsterpartiet anser att personer med psykiska funktionshinder skall ha samma rätt till stöd och service som andra med funktionshinder, och vi anser att denna grupp skall omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Denna fjärde personkrets kunde då avse personer med svåra och djupgående psykiska funktionshinder. Vi föreslår att riksdagen beslutar om att hos regeringen begära att detta utreds.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en utredning/uppföljning av assistansreformen inte bör komma till stånd, 2. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär att Riksförsäkringsverket i samråd med intresseorganisationer och brukarkooperativ gör en översyn av hur utbetalningsrutinerna kan förändras, 3. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts avslår regeringens förslag om att förkorta avräkningstiden för assistansersättning från ett år till tre månader, 4. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär att Riksförsäkringsverket gör en översyn av kommunernas hantering av administrationskostnaderna, 5. att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts ändra definitionen av begreppet personlig assistans, 6. att riksdagen avslår regeringsförslaget om att assistansersättning inte skall utgå för tid när funktionshindrade personer vistas eller deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet enligt LSS, 7. att riksdagen beslutar minska statliga bidrag till kommuner med 215 miljoner kronor, 8. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur personer med psykiska funktionshinder kan inordnas som en fjärde personkrets i lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Stockholm den 27 mars 1996
Ulla Hoffmann (v) Alice Åström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Stig Sandström (v)
Yrkanden (16)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en utredning/uppföljning av assistansreformen inte bör komma till stånd
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en utredning/uppföljning av assistansreformen inte bör komma till stånd
- Behandlas i
- 2att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär att Riksförsäkringsverket i samråd med intresseorganisationer och brukarkooperativ gör en översyn av hur utbetalningsrutinerna kan förändras
- Behandlas i
- 2att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär att Riksförsäkringsverket i samråd med intresseorganisationer och brukarkooperativ gör en översyn av hur utbetalningsrutinerna kan förändras
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts avslår regeringens förslag om att förkorta avräkningstiden för assistansersättning från ett år till till tre månader
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts avslår regeringens förslag om att förkorta avräkningstiden för assistansersättning från ett år till till tre månader
- Behandlas i
- 4att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär att Riksförsäkringsverket gör en översyn av kommunernas hantering av administrationskostnaderna
- Behandlas i
- 4att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär att Riksförsäkringsverket gör en översyn av kommunernas hantering av administrationskostnaderna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts ändra definitionen av begreppet personlig assistans
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts ändra definitionen av begreppet personlig assistans
- Behandlas i
- 6att riksdagen avslår regeringsförslaget om att assistansersättning inte skall utgå för tid när funktionshindrade personer vistas eller deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet enligt LSS
- Behandlas i
- 6att riksdagen avslår regeringsförslaget om att assistansersättning inte skall utgå för tid när funktionshindrade personer vistas eller deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet enligt LSS
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen beslutar minska statliga bidrag till kommunen med 215 miljoner kronor
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen beslutar minska statliga bidrag till kommunen med 215 miljoner kronor
- Behandlas i
- 8att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur personer med psykiska funktionshinder kan inordnas som en fjärde personkrets i lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.
- Behandlas i
- 8att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur personer med psykiska funktionshinder kan inordnas som en fjärde personkrets i lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.