Kortare karens för a-kassa vid egen uppsägning

Motion 2016/17:105 av Rasmus Ling (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-09-27
Granskad
2016-09-28
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta del av erfarenheterna från våra grannländer som har kortare karens för a-kassa då arbetstagaren säger upp sig, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

De flesta är överens om att en viss rörlighet på arbetsmarknaden är positivt. Alltfler arbetstagare har numera flera olika arbetsgivare under sitt arbetsliv, och det blir också allt vanligare att också helt byta arbetsområde och bransch. Det beror på flera saker, inte minst att nya sorters jobb successivt växer fram som tidigare inte har funnits.

Särskilt är rörligheten på arbetsmarknaden viktig de gånger en arbetstagare inte trivs på sin arbetsplats. I Sverige är det dock i praktiken omöjligt att själv säga upp sig från ett jobb man inte trivs på, eftersom det är 90 dagars karens för att få a-kassa i de fallen. I många andra länder, till exempel Danmark, ser det annorlunda ut. Då finns endast ett fåtal karensdagar, och man kan sedan under en begränsad period få a-kassa. Det är naturligt att vi tar del av erfarenheterna från våra grannländer.

En sådan reform skulle främja rörligheten på arbetsmarknaden. Det skulle underlätta för människor som inte trivs på sina jobb att söka sig någon annanstans. I längden skulle seriösa arbetsgivare gynnas.

 

 

Rasmus Ling (MP)

 

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta del av erfarenheterna från våra grannländer som har kortare karens för a-kassa då arbetstagaren säger upp sig, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  Behandlas i
  Arbetsmarknadsutskottet
  Betänkande 2016/17:AU4
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.