Kommunkliv för den gröna omställningen
Motion 2024/25:2202 av Fredrik Lundh Sammeli m.fl. (S)
Motionen bereds i utskott
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-03
- Granskad
- 2024-10-03
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minska kommunernas risker i den gröna omställningen genom införandet av gröna krediter och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga införandet av ett kommunkliv för att säkerställa att den kommunala nivån inte blir en flaskhals i den gröna omställningen och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Vi har som samhälle redan tagit två betydelsefulla steg för att stödja den viktiga klimatomställning som nu pågår i Sverige, särskilt med fokus på Norrland. Dessa reformer har varit avgörande. Industri- och Klimatklivet har hittills möjliggjort den gröna omställningen inom industrin och samhället i stort, vilket vi nu ser exempel på i Norrbotten. Denna omvandling av samhället måste ske både snabbt och hållbart, kommun för kommun.
För att möjliggöra denna omställning av samhället, som i sin tur är en förutsättning för klimatomställningen, utan att undergräva den lokala välfärden eller orsaka alltför stora påfrestningar på kommunerna, behöver staten ta ett tredje steg, kommunklivet.
Kommunklivet skulle innebära en möjlighet att minska kommunernas risker i en tidspressad situation. En statlig reform skulle exempelvis kunna innebära att kommunerna får både statsbidrag för att stärka sitt arbete med tillståndsprocesser och etableringar samt statliga kreditgarantier för lån till nödvändiga investeringar för att bygga hållbara samhällen kopplat till den gröna omställning som nu pågår. Men borde också omfatta insatser för att underlätta ex byggandet av bostäder, förstärkt infrastruktur mm.
För att vi ska lyckas med klimatomställningen krävs också en genomgripande samhällsomvandling, och vi kan redan nu se hur detta innebär stora påfrestningar för vissa kommuner i Norrbotten. Som nation har vi varit skickliga på att hantera ekonomiska nedgångar, varsel och uppsägningar. Nu måste vi ändra perspektiv. Den gröna omställningen inom industrin möjliggjordes av den socialdemokratiska regeringens politik, men den kommer att kräva stora investeringar även på lokal nivå.
Norrbotten är först ut, men många andra kommuner i Sverige kommer sannolikt att följa efter i takt med att hela den svenska industrin genomgår den gröna omställningen som är nödvändig för planetens framtid. Kommuner som inom kort tid ska möta stora etableringar och genomföra omställningar behöver samhällets gemensamma stöd.
Fredrik Lundh Sammeli (S) |
|
Linus Sköld (S) |
Ida Karkiainen (S) |
Zara Leghissa (S) |
|
Yrkanden (2)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minska kommunernas risker i den gröna omställningen genom införandet av gröna krediter och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Finansutskottet
Betänkande 2024/25:FiU26
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga införandet av ett kommunkliv för att säkerställa att den kommunala nivån inte blir en flaskhals i den gröna omställningen och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Finansutskottet
Betänkande 2024/25:FiU26
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.