Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar
Motion 1998/99:MJ224 av Alf Svensson m.fl. (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Miljö- och jordbruksutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Sammanfattning
Kristdemokraternas jordbrukspolitik syftar till fortsatt användning av åkermarken för
livsmedelsproduktion. En förutsättning för att jordbruket ska finnas kvar som basnäring i hela landet är att konkurrensvillkoren är de samma som omvärldens. Att behålla de öppna landskapen och ge möjlighet till fortsatt brukande också i skogs- och mellanbygd är en annan viktig grundbult i synen på jordbruket. Särskilda stödinsatser för mjölkproduktionen i dessa områden måste nu prövas. Det är dags att lyfta av den extra skatteryggsäck som Sveriges bönder bär på för att på nytt skapa framtidstro i denna näring. En ökad satsning på exportfrämjande åtgärder är ytterligare ett sätt att stärka den svenska livsmedelsnäringen. Att staten skall bära kostnader för kartavgifter, djurdatabas och avbytarverksamhet samt genomföra avsevärda förenklingar av jordbruksbyråkratin är andra kristdemokratiska förslag. Givetvis ska de EU-finansierade och medfinansierade EU-ersättningarna användas fullt ut. Årets skördeskador innebär för många lantbrukare stora ekonomiska påfrest- ningar. Staten måste därför kunna använda möjligheten till katastrofinsatser. Att använda modellen med exportkreditgarantier för att bistå exempelvis Ryssland med livsmedel såsom fläskkött bör prövas. I de fortsatta förhand- lingarna i EU om reformeringen av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) ska Sverige inta en mer jordbruksfrämjande inställning syftande till bevarande av åkermark och fortsatta förutsättningar för livsmedelsproduktion i hela Sverige, samtidigt som en långsiktigt hållbar reform måste nås.
Inledning
Landets jordbrukare tillhör Sveriges främsta miljövårdare och miljövärnare. De står för den trygga och stadiga, långsiktiga och konsekventa miljövården. Det många med poetisk känsla kallar "den orörda svenska naturen" är i själva verket det svenska kulturlandskapet, resultatet av över tusen års kultur. Kultur betyder just odling. En kultur som lärt oss att från Moder Jord få det som behövs för livets uppehälle. Jordbrukspolitiken måste nu handla om att ta till vara denna kultur och denna miljöinsats, att skapa fortsatta förutsättningar för jordbrukare att bedriva sitt kultur- och miljöarbete i hela vårt land. I skogsbygd och mellanbygd såväl som på slätten. I Skåne, på västkusten och Småländska höglandet såväl som på Östgöta- och Västgötaslätterna, i Mellansverige och i Norrland. Detta är en förutsättning för en levande landsbygd.
Jordbruket en framtidsnäring
Det måste slås fast att fortsatt jordbruksproduktion i Sverige och i övriga EU-länder är en nödvändighet. Vill vi att hela Sverige skall leva och att vi ska ha en fortsatt inhemsk livsmedelsförsörjning måste jordbruket få uppleva en renässans. Ur ett globalt perspektiv är det långsiktigt nödvändigt att åkermarken i Sverige och Europa finns tillgänglig för livsmedelsproduktion. Det är också nödvändigt att miljöaspekter vägs in vid en kommande reformering av jordbrukspolitiken. En övergång till mer miljövänliga och mer ekologiska brukningsmetoder ska främjas. Detta kräver också bibehållen åkermark, eftersom en minskad intensitet i jordbruksproduktionen måste kunna kompenseras med produktion på mer åkermark.
Jordbruket är centralt för sysselsättningen på landsbygden och inom livs- medelssektorn i övrigt. Regeringens linje att verka för en snabb och radikal reformering av CAP kommer att innebära stora omställningsproblem för jordbruksnäringen inom hela EU-området. För Sverige kan det handla om att så mycket som en tredjedel av svensk åkermark avvecklas och att tusentals arbetstillfällen försvinner från denna sektor. Detta kommer i sin tur att leda till avfolkning av landsbygden och därmed vikande möjligheter för utkom- ster från en rad binäringar som är beroende av jordbruket som primär- produktion. Detta är en utveckling som går i direkt felaktig riktning i relation till devisen om att Hela Sverige ska leva. Vi kristdemokrater avvisar en sådan linje.
Konsekvensanalys
Jord- och skogsbruket är en förutsättning för en levande landsbygd och tusentals arbetstillfällen i livsmedels- och skogsindustri. För att få en helhetsbild av jordbrukets betydelse borde en särskild konsekvensanalys genomföras. Denna skulle belysa jordbrukets betydelse för sysselsättning, försörjningsberedskap, bevarandet av det öppna landskapet, boende och service på landsbygden etc. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med en sådan konsekvensanalys att ha som underlag för det fortsatta beslutsfattandet.
Lika konkurrensvillkor
Den svenske bonden är naturligtvis utsatt för konkurrens. Är det något vi är säkra på är det att svenska bönder klarar tuff konkurrens - bara den sker på lika villkor. Problemet är att skatter och avgifter är olika i viktiga konkurrentländer. Det är därför viktigt att inom EU hårt driva frågan om harmonisering av avgifter och skatter för jordbruket. För att snabbt komma till rätta med nuvarande olägenheter krävs dock snabba beslut i enlighet med den s k Björkska utredningen.
Den extra ryggsäck som Sveriges bönder bär på genom skatter och avgifter som konkurrentländerna inte har, den ryggsäcken måste lyftas av. Därför föreslår vi kristdemokrater för 1999 ett första steg i utfasningen av dessa skatter. Ett första steg som innebär ca 500 miljoner i skattelättnader för jordbruket. Den så kallade Björkska utredningen har tydligt visat att Sveriges bönder har ett betydligt besvärligare konkurrensläge än bönderna i grannlän- derna. Det handlar bl a om högre energiskatter och gödselmedelavgifter. Om inte dessa skatter harmoniseras med övriga EU-länder innebär det att svenska lantbruk läggs ned och arbetslösheten ökar såväl inom jordbruksnäringen som inom livsmedelsindustrin. Nu måste Sverige anpassa sina skatter/ avgifter till omvärlden. Vi vill i ett första steg:
? Beskatta eldningsolja inom jordbruket på samma sätt som inom industrin, vilket ger en kostnadsminskning. ? ? Befria jordbruket från elskatt precis som tillverkningsföretagen, vilket ger en kostnadsminskning. ? ? Sänka dieselbeskattningen stegvis, vilket ger en kostnadsminskning. ? ? Sjösätta principen om att miljöavgifter för jordbruket i sin helhet ska återgå till näringen. ? Sammantaget innebär detta första steg en skattelättnad på ca 500 miljoner kronor för år 1999. Målet är att hela ryggsäcken ska lyftas av under mandatperioden.
Engångsvisa neddragningar av ramarna
Regeringen har på kostnadskontona B12 och B13 valt att göra engångsvisa neddragningar av anslag. Detta har motiverats med underutnyttjande och att anslagsbehållningar skapats. Samtidigt budgeteras högre belopp kommande år, vilket innebär att ramen fylls ut. Det är möjligt att man under ett år kan göra en sådan åtgärd men det måste slås fast att Sverige på alla sätt skall se till att ta till vara de av EU medfinansierade jordbruksersättningarna under kommande år. Att skapa bättrre förutsättningar för jordbruket är en del i detta.
Regeringens direktiv till den särskilde utredare som skall lägga förslag om innehåll i ett nytt svenskt miljöprogram är oroande. Kristdemokraterna vill redan nu avvisa tanken på en framtida neddragning av ramen för miljöersättningsprogrammet.
Bibehållen ram för arealersättningar och djurbidrag
Regeringens motiv för att dra ned den av EU helt finansierade ramen för arealersättningar och djurbidrag är dunkel. Det finns ingen anledning till en sådan åtgärd eftersom kostnaden för statskassan är lika med noll. Bättre är då att tydligt ta till vara möjligheterna till återflöde till Sverige varför vi föreslår att kostnadsneddragningen med totalt 1 350 000 kronor avvisas. Motsvarande intäkt från EU redovisas på intäktssidan.
Avgifter för kartor och djurdatabas
Vi kristdemokrater kommer också fortsättningsvis att verka för att avgifter för kartor och djurdatabas ska belasta statens budget och inte lantbruksföretagen. Vad gäller nu införd kartavgift, som vi kristdemokrater motsatte oss, kan konstateras att - som vi tidigare varnat för - hanteringen blivit ett administrativt misslyckande. Om riksdagsmajoriteten fortsätter att besluta att kartavgift ska tas ut borde man enkelt kunna lösa hanteringen av denna genom kvittning vid utbetalning av arealbaserat EU-stöd. Detta på samma sätt som återbetalningen av omställningsstödet genomfördes 1995 och 1996. Genom en ändring av nuvarande förordning skulle man på detta sätt förenkla administrationen högst avsevärt. Det bästa är dock att helt ta bort kartavgiften varför vi på intäktssidan redovisar en minskning motsvarande budgeterad årskostnad för blockdatabasen, 18 040 000 kronor. På motsvarande sätt redovisar vi en minskning på intäktssidan för djurregistret motsvarande budgeterad årskostnad, 14 000 000 kronor.
Stöd till avbytartjänst
Kristdemokraterna står fast vid kravet på stöttning till avbytartjänsten - något som nu avskaffats. Ett nytt anslag bör inrättas för detta och inledningsvis anslås 30 000 000 kronor för denna verksamhet. För mjölkgårdar är avbytarverksamheten helt nödvändig för att möjliggöra att man skall kunna komma ifrån sitt arbete vid någon eller några tidpunkter på året.
Exportfrämjande åtgärder
I takt med att svenska livsmedelsprodukter blir kända ute i Europa ökar förutsättningarna för export. Det är därför angeläget att på olika sätt göra dessa produkter kända. Det gäller då inte minst de ekologiskt producerade livsmedlen. Sverige måste likt andra EU-länder nu satsa ordentligt med nationella medel för att stötta svensk livsmedelsexport. Därför föreslår vi nu en kraftig förstärkning med 35 000 000 för detta ändamål.
Rensa i byråkratin
Vi vill också att byråkratin inom jordbruksadministrationen begränsas genom bl a förenklingar av miljöstöden. Arbetet med det nya miljöprogrammet som ska börja genomföras år 2000 förutsätter vi kommer att leda till ett enkelt robust system som är lätt att administrera och därmed avsevärt billigare än idag. Förenklingar kan ske genom att man sammanför och därmed minskar antalet stöd. Utifrån ett grundstöd för vall och bete kan man sedan komplettera med tilläggsstöd för särskilt värdefulla marktyper. Man måste också göra det möjligt att fasa in "gamla" femåriga miljöstöd i det nya programmet. Att hantera två system blir en hopplös administrativ uppgift. I detta sammanhang bör man också ta upp diskussionen med EU om femårsregeln. Den är inte rimlig och försvårar möjligheten att söka stöd.
Jordbruksverket har också möjligheter att rationalisera och minska sin byråkrati genom effektiviseringar, exempelvis genom enkla clearingsystem som tidigare angetts. Därför bör en tioprocentig minskning av kostnaderna för Jordbruksverkets verksamhet vara möjlig att genomföra.
Nej till nytt statistikinstitut
Lantbruksföretagarna känner sig på många sätt nedtyngda av det blankettraseri som drabbar dem. Till detta kommer att det finns flera statistikmyndigheter som kräver sitt. Förutom Jordbruksverket finns Statistiska Centralbyrån (SCB) och för närvarande LES. Nu föreslås att LES skall läggas ned men ersättas av en ny statistikmyndighet.
Regeringen motiverar sitt förslag om inrättande av ett nytt jordbruks- och livsmedelsekonomiskt institut med att då tillgodoses behovet av utrednings- verksamhet med analyser inom området. Redan idag finns såväl Jord- bruksverket som Statistiska Centralbyrån (SCB) med alla de uppgifter som är nödvändiga. Bättre än att införa ytterligare ett institut vore att få en överblick av nuvarande statistiska och ekonomiska analyser på jordbruksområdet i syfte att förenkla uppgiftslämnandet för lantbruksföretagen. Företagaren behöver inte fler blanketter att fylla i utan färre. Genom att inte införa föreslaget institut sparas 4 000 000 kronor.
Båspallsmåtten
Den lagstiftning som träder i kraft den 1 januari 1999 och som innebär att vissa specifika båspallsmått krävs har redan inneburit att många lantbrukare med god djuromsorg lämnat näringen. Det finns ingen anledning att på detta sätt slå ut arbetstillfällen. Vi kristdemokrater har försökt få riksdagsmajoriteten att i denna fråga ta ett annat beslut som skulle möjliggjort för dem med dokumenterat god djuromsorg att fortsätta driften. Så blev nu inte fallet. Därför bör nu en särskild dispensmöjlighet införa som innebär att lantbrukare med dokumenterat god djuromsorg skall få fortsätta sin verksamhet även om det fattas någon eller några centimeter för att nå stipulerat båspallsmått.
Särskilt stöd till mjölkproduktionen
I skogs- och mellanbygd är det nu stora bekymmer med att upprätthålla mjölkproduktionen. Det finns därför anledning att överväga en särskild stödinsats som motiveras utifrån behovet av att ha fortsatt näringsverksamhet i dessa bygder, verksamhet som bidrar till öppna landskap. Stödformen kan möjligtvis inrymmas i befintliga strukturstöd, regionala stöd till jordbruket eller inom miljöersättningsprogrammet (kompletterande åtgärder inom jordbruket). Det hävdas i budgetförslaget att det föreligger anslagsbehållningar och dessa vore då möjliga att aktivera i detta syfte. Regeringen bör för riksdagen presentera en stödform i enlighet med denna beskrivning.
Akuthjälp p g a skördekatastrof
För att inte ett antal lantbruksföretag ska gå omkull det närmaste halvåret bör regeringen använda sig av möjligheten till en insats beroende på katastrofläget. Väderleken har förorsakat stora svårigheter att bärga skörden och många har fått avsevärt lägre ekonomiskt utbyte av det som varit möjligt att bärga. Insatsen kan göras på flera sätt. Ett förslag är att geografiskt avgränsa områden som kan komma i fråga för ersättning och sedan erbjuda amorteringsfria lån till låg ränta. Staten bör snarast besluta om en insats p g a skördeskadeläget. Ett särskilt förslagsanslag om 30 000 000 kronor förs upp för detta ändamål.
Exportkreditgarantier
Det är också nödvändigt att på något sätt underlätta den svåra situationen för landets svinproducenter. Samtidigt som det i vårt östra grannland Ryssland är stor brist på livsmedel har vi problem att få avsättning för svenskt fläskkött. Särskilda exportkreditgarantier bör därför ges för att möjliggöra export till Ryssland inför den vinter som kan komma att innebära hungersnöd om inte åtgärder snabbt sätts in. Ett särskilt förslagsanslag om 30 000 000 kronor förs upp för detta ändamål.
Reformering av CAP
Den gemensamma jordbrukspolitiken bör reformeras med utgångspunkt i 1992 års reform av CAP. I enlighet med vad som kommer att uppnås i kommande förhandlingar och WTO-rundor bör det europeiska jordbruket anpassas till internationella, mer marknadsmässiga förhållanden. Förändringar av stödnivåer måste ske i takt med andra WTO-länders och med hänsyn till den internationella konkurrenskraften. Det innebär en stegvis anpassning i takt med andra.
Det är nödvändigt att de ersättningsformer och regleringar som tillämpas inom det framtida CAP - inklusive Östeuropa - kan säkra livsmedelssäker- heten och rimliga inkomstnivåer hos lantbrukarna inom Europa. Detta utan att inverka negativt på u-ländernas livsmedelssäkerhet.
Det går att producera tillräckligt med livsmedel för en växande världs- befolkning. Förvaltarskapstanken måste dock vara vägledande och kort- siktiga vinstintressen - som drivit fram odlingssystem som sugit ur jordens bördighet och orsakat jorderosion - måste ersättas med långsiktigt hållbara brukningsmetoder. Ett uthålligt jordbrukssystem bygger på ett kretslopp av näringsämnen och att organiskt material binder samman markmineralen. Detta gör att man tar till vara det naturen ger och förhindrar jorderosion.
En central fråga för EU måste vara att aktivt bidra till fattigdoms- bekämpning och ökad livsmedelssäkerhet i tredje världen. Den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU (CAP) kan vara ett instrument i detta arbete. EU måste också inom övriga internationella fora såsom WTO, Världsbanken och IMF medverka till att ta fram en övergripande strategi för hur de fattigaste ländernas inflytande ska stärkas. En omställning av det europeiska jordbruket till mer miljövänliga brukningsmetoder och ekologisk produktion innebär ett minskat tärande på ändliga resurser och är nödvändigt också ur solidaritets- synpunkt med tredje världen. EU ska också bistå u-länder med uppbygg- nad/utveckling av ekologisk produktion. De övergripande målen om fattigdomsbekämpning och social utveckling ska stå i centrum också i handelsrelationerna.
Regeringens strävan att genom en radikal förändring av CAP avhända Sverige och Europa stora delar av åkermarken kan inte vara en långsiktigt riktig politik mot bakgrund av den växande världsbefolkningen. Den starka befolkningstillväxten innebär att odlingsbar åkermark redan om några årtionden kan vara en bristvara. Därtill kan läggas effekterna av en till- tagande växthuseffekt, problem med jordförstöring och sinande vattentill- gångar. Det är inte att på ett riktigt sätt förvalta den globala resurs som åker- marken utgör att föra en politik som leder till dess avveckling. Också fort- sättningsvis ska åker- och betesmarker ses som en resurs i livsmedels- produktionens tjänst.
Energigrödeanvändning kan också ses som ett gott utnyttjande av jord- resursen eftersom den då normalt sett är möjlig att återställa för livsmedels- produktion.
Ställ krav i kommande internationella förhandlingar
Inför kommande WTO-runda måste Sverige och EU ställa mer bestämda krav utifrån de miljö- och djurskyddskrav som ställs på svenskt och europeiskt jordbruk. Det krävs en mer offensiv hållning där det gäller att se till svenska och europeiska intressen vad gäller jordbruksproduktionen och dess inriktning mot ett mer ekologiskt uthålligt jordbruk, miljöaspekter och hållningen till animalieproduktion.
Även om marknadsprisstödet successivt kommer att sänkas måste gräns- skydd, intervention och exportbidrag tills vidare bibehållas om än på lägre nivå. Kompensation för prisstödssänkningar via direkta mer miljörelaterade ersättningar till jordbruket är en nödvändighet.
Utgångspunkter för EU:s gemensamma jordbrukspolitik
Kristdemokraterna har tidigare presenterat principer som bör vara vägledande för regeringen i förhandlingarna om reformeringen av CAP:
? Livsmedelsproduktion kan inte jämställas med annan näringsverksamhet. Mot bakgrund av den nuvarande ordningen inom EU kommer säkerligen ett särskilt ersättnings- och regelsystem att finnas under överskådlig tid. Reformeringen av EU:s jordbrukspolitik måste ske på ett sådant sätt att lika konkurrensvillkor för jordbrukare i olika EU-länder upprätthålls. Likvärdiga regler och principer bör gälla med möjlighet till lokal variation beroende på bland annat klimatförhållanden. ? ? Den generella jordbruksersättningen bör ges ut i form av en areal- ersättning på all åkermark, inklusive vall. Miljöbetingade ersättningar för att hålla landskapen öppna, främja den biologiska mångfalden och bevara kulturmiljöer ska finnas liksom särskilda regionalpolitiska ersättningar som är betingade av olika regioners förutsättningar för livsmedelsproduk- tion. ? ? Jordbruket ska producera biologiskt fullvärdiga livsmedel. Tydliga mål- sättningar för omställning av jordbruksproduktion till mer miljövänliga metoder och till ekologisk produktion bör fastställas på europeisk nivå. ? ? För att stimulera den ekologiska odlingen ska kompensation ges för ett minskat tärande på råvaruresurser, mindre miljöbelastning med positiva effekter på bland annat bevarande av biologisk mångfald i odlings- landskapet och ambitionen att producera biologiskt fullvärdiga livsmedel. ? ? Svenska miljö- och djurskyddsnormer ska vara miniminorm för det europeiska jordbruket. Sverige bör i EU med kraft verka för en harmoni- sering av miljöavgifter på kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel samt för likvärdiga villkor för animalieproduktionen. ? ? En viktig konsumentupplysning är var livsmedlen har producerats och under vilka former. Ett gemensamt märkningssystem avseende ursprung och produktionsmetod ska eftersträvas. ? Övergångsåtgärder vid östutvidgning
Central- och Östeuropas åkermarker ska inte ses som ett problem utan som en tillgång att användas i den gemensamma livsmedelsproduktionen. Argumentet att den gemensamma jordbrukspolitiken är kostsam måste ses i ljuset av att EU:s samlade kostnader för jordbrukspolitiken uppgår till 0,6 % av ländernas samlade BNP. Att klara en integrering av de central- och östeuropeiska länderna med dess jordbruk kan i denna belysning inte anses vara något oöverstigligt problem.
Den europeiska gemenskapens utvidgning österut innebär att den gemensamma jordbrukspolitiken kommer att omfattas av fler länder. För att omvälvningarna av jordbruket i de kommande EU-länderna inte ska bli för dramatiska bör särskilda övergångsåtgärder tillskapas som möjliggör en försiktig inslussning av denna jordbruksproduktion. Dessa övergångsregler ska som utgångspunkt ha de principer som skisserats här ovan. Det innebär att omställningen till ett ekologiskt hållbart jordbruk betonas starkt. Särskilda stimulansersättningar i syfte att få en övergång till ekologiska bruknings- metoder i nytillträdande östeuropeiska länder bör övervägas.
Förenklat regelsystem som gynnar ekologisk produktion
Det är mycket angeläget att inom EU få till stånd ett förenklat regelverk för stöd till ekologisk odling. För närvarande använder man sig av ett system med s k positivlistor, dvs det som inte finns upptaget på listan är i princip inte tillåtet. Att få nya produkter godkända för det ekologiska jordbruket kan ta tid, i de flesta fall minst ett år och möjligheterna till dispenser eller tidsbegränsade tillstånd är mycket små. Denna konstruktion gör att regelverket blir mycket trögt och innebär mer av hinder än stimulans för utvecklingen av den ekologiska produktionen. Systemet med "positivlistor" måste bytas ut mot mer principiella regler för vad som är tillåtet och inte tillåtet. Tolkning och beslut bör ligga på nationell nivå. Ett obligatoriskt informationsförfarande medlemsstaterna emellan borde kunna säkerställa att bedömningarna blir tillfredsställande lika.
En annan mycket viktig fråga att driva inom EU för att stimulera till utveckling och tillväxt i den ekologiska produktionen är omläggningstidernas längd, möjligheten till parallellproduktion och kvalitén i kontrollen. I EU krävs 2 års omläggningstid medan praxis i Sverige har varit 1 år. En förkortning av omläggningstiden till 1 år gör reglerna mer utvecklingsvänliga och innebär att tveksamheten hos enskilda jordbrukare för att lägga om till ekologisk produktion minskar. Ett kontrollerat karensår ger förtroende för ekologiska produkter och det borde vara ett minimikrav i alla länder.
Slut kretsloppet stad- landsbygd
EU:s lagstiftning behöver också ändras i ett annat avseende för att det ekologiska jordbruket ska kunna utvecklas. Enligt denna är det nämligen förbjudet att använda sig av hushållsavfall i form av komposter, human avföring och rötslam ifrån reningsverk. Sverige och Danmark har försökt att få till stånd en ändring men frågan har ännu inte lösts. En viktig fråga framöver blir därför att marknadsföra tankar om kretslopp som hushållning och effektivt utnyttjande av produktionsresurser för att på så sätt lägga grunden till en förändrad syn på dessa produkter.
Idag har vi ett stort flöde av växtnäringsämnen som transporteras från lantbruket in till tätorten utan att återföras. Speciellt anmärkningsvärt är den stora kväve- och fosforkälla som lantbruket skulle kunna utnyttja. Att kunna sluta kretsloppet mellan produktion och konsumtion för att till jordbruket återföra den växtnäring som bortförts via produkterna är en av de stora framtidsfrågorna för ekologiskt jordbruk och därmed för hela jordbruket och samhället. Sverige bör verka för att denna fråga lyfts inom EU för ett avgörande så att kretsloppet stad-land möjliggörs. Det bör finnas goda möjligheter till mellanstatligt utvecklingsarbete på detta område.
Trädgårdsnäringen
Den svenska trädgårdsnäringen definieras som en yrkesmässig produktion av grönsaker, köksväxter, prydnadsväxter, frukt och bär samt plantskoleväxter. Produktionen sker dels i växthus och dels på friland. Till sin karaktär är näringen en typisk småföretagarbransch med relativt små produktionsenheter.
Vid en jämförelse av produktionsvillkoren för de svenska odlarna i förhållande till de europeiska konkurrenterna kan man konstatera betydande skillnader till nackdel för den svenska trädgårdsnäringen. Detta gäller bl.a. inom områden som drivmedels-, energi- och koldioxidskatter, arbetsgivar- avgifter, investeringsstöd m m. I relation till de viktigaste konkurrent- länderna tillämpas i Sverige höga skatter på energi som ett styrinstrument. För den svenska växthusodlingen är den svenska koldioxidskatten en betydande konkurrensnackdel. I t.ex. Danmark, ett våra viktigaste konkur- rentländer, återförs inte heller de uttagna energiskatterna till näringen i form av energisparstöd m m. Med hänsyn till de befintliga energikostnads- och energiskattenivåerna i våra viktigaste konkurrentländer Danmark och Holland bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag på en koldioxidbeskattning som ger de svenska växthusodlarna samma produk- tionsvillkor. I ett första steg anvisar vi 10 miljoner kronor för kostnads- nedsättning.
För att den svenska växtodlingsnäringen ska kunna öka sin konkurrens- kraft och genomgå en välmotiverad och önskvärd strukturomvandling krävs det ett ökat stöd till näringens investeringar. Regeringen bör mot denna bakgrund få i uppdrag att till riksdagen återkomma med förslag till riksdagen om att inrätta ett generellt investeringsstöd för näringen i enlighet med EU:s maximala normer. Därtill bör regeringen få i uppdrag att komma med ett förslag till ett nationellt stödprogram för miljöförbättrande och energi- besparande åtgärder.
En jämförelse mellan arbetskraftskostnaderna för skördearbetskraften i EU-länderna visar att arbetsgivaravgifterna för säsongspersonal ofta är reducerad i de flesta länder. Den s k Björkska utredningen framhåller också att andra länders reducering av arbetskraftskostnaden för säsongsarbete är en betydande konkurrensnackdel för den svenska trädgårdsnäringen. Utred- ningen konstaterar också att en reducering av motsvarande kostnader för den svenska trädgårdsodlingen skulle förutom en generellt positiv konkurrens- effekt även kunna ha en positiv inverkan på förutsättningarna att rekrytera svensk arbetskraft t.ex. ferieledig skolungdom.
Riksdagen bör mot den bakgrunden ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag som syftar till att minska arbetsgivar- och socialavgifter för säsongsanställd personal samt att ge företag med säsongssysselsättning möjlighet att utnyttja den tidigare beslutade nedsättningen av arbetsgivar- avgifterna.
Trädgårdsnäringens produktionsform är arealintensiv med förhållandevis små brukningsarealer. Detta gör att arealstödets utformning och storlek bör ses över så att det i trädgårdsföretagen och i företag med annan specialiserad odling upplevs som ett faktiskt stöd för att täcka kostnaderna för företagets miljösatsningar. Det finns därför starka skäl för att arealstödet i REKO-stödet för trädgårdsnäringen och annan specialodling bör ses över. Den behöver för att uppnå syftet göras mer flexibel, differentierad och räknas upp. Vi anslår ytterligare 13 miljoner kronor för detta ändamål.
I enlighet med de regelverk som nu styr stödet för ekologisk odling kan stöd endast utgå till frilandsodlingar. Enligt vår uppfattning finns det starka skäl som talar för att på motsvarande sätt lämna stöd till en utveckling av den ekologiska växthusodlingen. Trots att det skett en utveckling av och en ökad användning av biologiska bekämpningsmetoder inom denna odling är det förenat med kostnader att övergå till en renodlad ekologisk odling i växthus. EU:s stödprogram till ekologisk odling bör därför också omfatta växthus- odlingen. Regeringen bör därför få i uppdrag att inom EU arbeta för att stödet till ekologisk odling också ska omfatta växthusodlingen.
Fiske
Svenskt fiske är en viktig del av en levande skärgård. Det är ett av skälen till att det är viktigt att stimulera en livskraftig fiskenäring. Men skall fisket utvecklas även i framtiden och ge fler jobb så måste det föras en långsiktig politik som tar hänsyn till näringens speciella omständigheter och förutsättningar samtidigt som den tar hänsyn till havsmiljön. Utan en sund miljöpolitik som kontrollerar havsmiljön och fiskeuttaget kan inte näringen vara livskraftig på lite längre sikt. Ingen är betjänt av ett för högt fisketryck utan kvoterna bör ligga på en sådan nivå att näringen är långsiktigt uthållig.
Om näringen skall överleva på sikt måste den vara konkurrensneutral mot kringliggande konkurrentländer. Svenska, danska och norska fiskare fiskar i samma vatten men man har helt olika förutsättningar. I Danmark och Norge ser man på näringen som en basnäring vilket även gynnas ur skattesynpunkt. Svenska fiskare har länge pekat på den orimlighet som ligger i att man fiskar i samma vatten, säljer till samma uppköpare men beskattas olika beroende på vilket land man utgår ifrån. På samma sätt som jordbruksnäringen talar om konkurrensneutralitet så är det av yttersta vikt för den svenska fiskeindustrin att de svenska fiskarna har samma förutsättningar som sina kollegor i Danmark och Norge. Regeringen bör därför snarast lägga fram ett lagförslag som ger svenska fiskare samma förutsättningar som yrkesfiskarna i våra grannländer vad gäller skatteavdrag och beskattning.
Fiskeinkomsterna varierar starkt mellan olika år på grund av olika stora fångstmängder. Den stora variationen i inkomst är ett problem för yrkesfiskarna. En rimlig ordning vore därför att fiskarna fick möjlighet till avsättningar mellan olika år enligt den modell som råder för skogsbruket, det s.k. skogskontot. Detta skulle förbättra villkoren för fiskerinäringen och underlätta nyinvesteringar.
Sverige deltar fullt ut i EU:s gemensamma fiskeripolitik från den 1 januari 1995. Den består av resurs-, marknads- och strukturpolitik. EU har slagit fast mål och regler för den omstrukturering som pågår sedan 1994. Syftet är att uppnå en varaktig balans mellan fiskeresurserna och deras nyttjande. EU- stödet på fiskets område ges i huvudsak inom ramen för det strukturstöd som kan hänföras till mål 5a, anpassningen av fiskerisektorns struktur. Det är också enligt Kristdemokraternas uppfattning angeläget att undersöka möj- ligheterna att bättre utnyttja EU:s stöd för landsbygdsutveckling, det s.k. 5b- stödet, för fiskeberoende områden.
I budgetpropositionen anger regeringen att av de knappa resurser som finns för fiskevård ska medel avsättas för fettfeneklippning på odlad lax. Detta för att minska fisketrycket på naturlaxen. Vi anser att man inte kan minska på fiskevårdinsatserna varför vi anslår ytterligare 5 miljoner kronor på detta anslag som öronmärkta medel för just fettfeneklippning.
Rennäring m.m.
Budgetförslaget innebär en mycket kraftig minskning av anslaget För främjande av rennäring. Detta samtidigt som anslaget för ersättning för viltskador inte räknas upp i den omfattning som kan anses nödvändigt. Förslagen har uppenbarligen lagts utan hörande av näringens organisationer. Vi föreslår att anslaget för främjande av rennäringen räknas upp med 13 miljoner kronor.
Djurskydd och djurhälsovård
Kristdemokraterna redovisar i en särskild motion sina förslag vad gäller djurskyddet. Detta innebär bl a inrättandet av en särskild djurskyddsmyndighet. I anslagsdelarna föreslås här inga förändringar.
Utbildning och forskning
I den s k Björkska utredningen redovisas förslag om ökade satsningar på forskning och utveckling inom jordbruksområdet. Bl a bör insatserna för vidareförädling förstärkas. Regeringen bör här återkomma med förslag om hur forskningsinsatserna på ett strategiskt sätt ska kunna öka inom denna sektor.
Utveckling av ett mer energisnålt jordbruk är nödvändig och forskning och utveckling pågår i viss mån både vad gäller källa, total förbrukning och effektivitet. Exempelvis kan nämnas produktion på gårdsnivå av biogas från vallgrödor, mer energisnåla metoder för jordbearbetning, ogräsbekämpning, konservering och hantering av grödor. Detta är ett annat exempel på ett forskningsområde som berör jordbruksnäringen.
Vid FN:s konferens för Miljö- och utveckling 1992, förband sig i-länderna att gå före och utveckla hållbara produktions- och konsumtionsmönster. Forskning och utveckling av ett resurs- och energieffektivt jordbruk måste därför ges hög prioritet.
Skogsnäring
Skogsnäringen är den bransch som svarar för de största nettoexportinkomsterna i vårt land. Skogsbruk och den därmed sammanhängande förädlingsindustrin är sedan länge en viktig svensk basnäring. För att svenskt skogsbruk och svensk skogsindustri ska kunna utvecklas krävs övergripande långsiktiga och hållbara spelregler som befrämjar såväl produktions- som miljömål. Det är angeläget att dessa mål har samma prioritet och dignitet vid utformningen av den övergripande skogspolitiken.
Skogsvårdslagen där miljö- och produktionsmål jämställs bygger på förvaltarskapstanken, ett ansvarstagande som skogsbrukare har att ta för kommande generationer. Lagen är utformad för att ge skydd åt den bio- logiska mångfalden samtidigt som virkesförsörjningen skall vara säkrad för den svenska skogsindustrin.
Från Kristdemokraternas sida har vi i tidigare motion avvisat ett antal regeringsförslag som innebär en återgång till ett mer detaljreglerat skogs- bruk. Den nya skogspolitiken bör få verka under en längre tid innan en mer omfattande utvärdering görs och vittgående slutsatser dras.
Skogsvårdsorganisationens insatser för aktiv rådgivning och information till framför allt skogsägarna har varit klart otillräckliga. Därför bör dessa insatser öka.
På det internationella området måste insatserna från statens sida öka. Den internationella konkurrenssituationen gör det helt nödvändigt att det vid svenska beskickningar utomlands finns kompetens och resurser att bevaka skogsfrågorna och att marknadsföra svensk skogsindustri. För närvarande är Sverige många gånger inte representerat vid ur skogssynpunkt viktiga internationella mässor, konferenser och andra sammankomster medan våra viktigaste konkurrentländer, Finland och Kanada, har stark internationell närvaro. Det är ett nationellt intresse att de svenska skogliga intressena får en ökad internationell statlig representation. Vi avsätter ytterligare 1 miljon kronor för denna verksamhet.
Skogsbruket är en näringsgren som kan drabbas mycket hårt av insekts- angrepp som kan slå ut stora delar av skogsbeståndet och därmed drabba den enskilde skogsägaren mycket hårt. Det ska finnas medel till ett katastrof- skydd vid t.ex. angrepp av granbarkborre så att insatser kan komma igång omedelbart innan skadorna ytterligare förvärras. Vi avsätter 3 miljoner kro- nor för detta.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av svensk jordbrukspolitik syftande till att ge möjlighet att bedriva jordbruk i hela landet och med fullt utnyttjande av befintlig åkermark,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförandet av en konsekvensanalys om jordbruksnäringens betydelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom EU harmonisera avgifter och skatter för jordbruket,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt beskattning av eldningsolja inom jordbruket, 1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om befrielse från elskatt inom jordbruket, 1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt dieselskatt inom jordbruket,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principen att miljöavgifter i jordbruket skall återgå till näringen för miljöinsatser, 1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kostnadsramarna för EU-medfinansierade anslag långsiktigt skall ligga på en nivå som innebär att Sverige fullt ut använder de EU-anslag som är möjliga,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvisa nedskärningar av ramarna för miljöersättningsprogrammet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullt ut användande av kostnadsramarna för EU-finansierade stöd som arealersättning och djurbidrag,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lantbrukarna ej skall belastas med kostnader för hållande av register föranledda av EU-krav, såsom kartavgift och avgift för djurdatabas,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenkling av administrationen kring kartavgiften,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till avbytartjänst,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportfrämjande åtgärder,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska jordbruksbyråkratin,
16. att riksdagen avslår regeringens förslag om inrättande av ett nytt jordbruks- och livsmedelspolitiskt institut,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av det statistiska uppgiftslämnandet i syfte att förenkla för den enskilde lantbruksföretagaren,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dispenser för båspallsmåtten,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt stöd till mjölkproduktion i skogs- och mellanbygd,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om akuthjälp på grund av skördekatastrof,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportkreditgarantier för export av fläskkött till Ryssland, 2
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkter för EU:s gemensamma jordbrukspolitik,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergångsåtgärder vid öst-utvidgning, 2
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att använda CAP som ett instrument för fattigdomsbekämpning och förbättrad livsmedelssäkerhet,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska utgångspunkter inför reformeringen av CAP,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk hållning inför kommande WTO-runda, 2
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklat regelsystem som gynnar ekologisk odling,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kretsloppet stad-landsbygd,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska trädgårdsnäringen skall ges samma konkurrensvillkor som trädgårdsnäringen inom det övriga EU och våra viktigaste konkurrentländer,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en anpassning av den svenska koldioxidbeskattningen, 1
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett generellt investeringsstöd för svensk trädgårdsnäring samt ett nationellt stödprogram för miljöförbättrande och energibesparande åtgärder,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivar- och sociala avgifter för säsonganställd personal, 3
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om REKO-stödet,
34. att riksdagen begär att regeringen inom EU arbetar för att stödet till ekologisk odling också skall omfatta ekologisk växthusodling,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa långsiktiga förutsättningar för fiskerinäringen att utvecklas i balans med miljön,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattevillkoren för svenska fiskare, 4
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta ett fiskekonto, 1
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 5b-stödet för fiskeberoende områden, 5
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öronmärkta medel för fettfeneklippning,
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rennäring,
41. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och forskning inom jordbruks- och livsmedelsområdet,
42. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergripande, långsiktiga och hållbara spelregler för skogsnäringen,
43. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skoglig kompetens och resurser vid Sveriges beskickningar utomlands,
44. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsorganisationernas informations- och rådgivningsverksamhet,
45. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig representation vid internationella skogliga symposier, mässor m.m.,
46. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett katastrofskydd för skogsägare,
47. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar enligt uppställning:
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring B 1 Statens jordbruksverk 229 907 - 23 000 B 6 Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket 26 740 + 25 000 B 14 Arealersättningar och djurbidrag m.m. 3 650 000 + 1 350 000 B 18 Jordbruks- och livsmedelsekonomiska institutet 4 000 - 4 000 C 4 Fiskevård 20 000 + 5 000 D 1 Främjande av rennäringen 37 000 + 13 000 F 6 Exportfrämjande åtgärder 15 000 + 35 000 H 2 Insatser för skogsbruket 75 700 + 3 000 H 3 Internationellt skogssamarbete 1 405 + 1 000 Nedsättning av växthusnäringens koldioxidavgift
+ 10 000 Nytt anslag REKO-stöd trädgårdsnäring
+ 13 000 Nytt anslag Avbytartjänst
+ 30 000 Nytt anslag Engångsvis mjölkproduktionsinsats i skogs- och mellanbygd
+ 50 000 Nytt anslag Katastrofersättning
+ 30 000 Nytt anslag Exportkreditgaranti
+ 30 000 Summa för utgiftsområdet 11 973 865 + 1 568 000
Stockholm den 27 oktober 1998
Alf Svensson (kd)
Dan Ericsson (kd) Inger Davidson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Göran Hägglund (kd) Mats Odell (kd) Chatrine Pålsson (kd)
1Yrkandena 3-7, 30 och 37 hänvisade till SkU.
2Yrkandena 21, 23 och 26 hänvisade till UU.
3Yrkande 32 hänvisat till SfU.
4Yrkande 36 hänvisat till FiU.
5Yrkande 38 hänvisat till NU.
Yrkanden (94)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av svensk jordbrukspolitik syftande till att ge möjlighet att bedriva jordbruk i hela landet och med fullt utnyttjande av befintlig åkermark
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av svensk jordbrukspolitik syftande till att ge möjlighet att bedriva jordbruk i hela landet och med fullt utnyttjande av befintlig åkermark
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförandet av en konsekvensanalys om jordbruksnäringens betydelse
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförandet av en konsekvensanalys om jordbruksnäringens betydelse
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom EU harmonisera avgifter och skatter för jordbruket.
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom EU harmonisera avgifter och skatter för jordbruket.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt beskattning av eldningsolja inom jordbruket
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt beskattning av eldningsolja inom jordbruket
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om befrielse från elskatt inom jordbruket
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om befrielse från elskatt inom jordbruket
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt dieselskatt inom jordbruket
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt dieselskatt inom jordbruket
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principen att miljöavgifter i jordbruket skall återgå till näringen för miljöinsatser
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principen att miljöavgifter i jordbruket skall återgå till näringen för miljöinsatser
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kostnadsramarna för EU-medfinansierade anslag långsiktigt skall ligga på en nivå som innebär att Sverige fullt ut använder de EU-anslag som är möjliga
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kostnadsramarna för EU-medfinansierade anslag långsiktigt skall ligga på en nivå som innebär att Sverige fullt ut använder de EU-anslag som är möjliga
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvisa nedskärningar av ramarna för miljöersättningsprogrammet
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvisa nedskärningar av ramarna för miljöersättningsprogrammet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullt ut användande av kostnadsramarna för EU-finansierade stöd som arealersättning och djurbidrag
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullt ut användande av kostnadsramarna för EU-finansierade stöd som arealersättning och djurbidrag
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lantbrukarna ej skall belastas med kostnader för hållande av register föranledda av EU-krav, såsom kartavgift och avgift för djurdatabas
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lantbrukarna ej skall belastas med kostnader för hållande av register föranledda av EU-krav, såsom kartavgift och avgift för djurdatabas
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenkling av administrationen kring kartavgiften
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenkling av administrationen kring kartavgiften
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till avbytartjänst
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till avbytartjänst
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportfrämjande åtgärder
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportfrämjande åtgärder
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska jordbruksbyråkratin
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska jordbruksbyråkratin
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen avslår regeringens förslag om inrättande av ett nytt jordbruks- och livsmedelspolitiskt institut
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen avslår regeringens förslag om inrättande av ett nytt jordbruks- och livsmedelspolitiskt institut
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av det statistiska uppgiftslämnandet i syfte att förenkla för den enskilde lanbruksföretagaren
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av det statistiska uppgiftslämnandet i syfte att förenkla för den enskilde lanbruksföretagaren
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dispenser för båspallsmåtten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dispenser för båspallsmåtten
- Behandlas i
- 19att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt stöd till mjölkproduktion i skogs- och mellanbygd
- Behandlas i
- 19att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt stöd till mjölkproduktion i skogs- och mellanbygd
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 20att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om akuthjälp på grund av skördekatastrof
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 20att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om akuthjälp på grund av skördekatastrof
- Behandlas i
- 21att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportkreditgarantier för export av fläskkött till Ryssland
- Behandlas i
- 21att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportkreditgarantier för export av fläskkött till Ryssland
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 22att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkter för EU:s gemensamma jordbrukspolitik
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 22att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkter för EU:s gemensamma jordbrukspolitik
- Behandlas i
- 23att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergångsåtgärder vid östutvidgning
- Behandlas i
- 23att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergångsåtgärder vid östutvidgning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 24att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att använda CAP som ett instrument för fattigdomsbekämpning och förbättrad livsmedelssäkerhet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 24att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att använda CAP som ett instrument för fattigdomsbekämpning och förbättrad livsmedelssäkerhet
- Behandlas i
- 25att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska utgångspunkter inför reformeringen av CAP
- Behandlas i
- 25att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska utgångspunkter inför reformeringen av CAP
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 26att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk hållning inför kommande WTO-runda
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 26att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk hållning inför kommande WTO-runda
- Behandlas i
- 27att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklat regelsystem som gynnar ekologisk odling
- Behandlas i
- 27att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklat regelsystem som gynnar ekologisk odling
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 28att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kretsloppet stad-landsbygd
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 28att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kretsloppet stad-landsbygd
- Behandlas i
- 29att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska trädgårdsnäringen skall ges samma konkurrensvillkor som trädgårdsnäringen inom det övriga EU och våra viktigaste konkurrentländer
- Behandlas i
- 29att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska trädgårdsnäringen skall ges samma konkurrensvillkor som trädgårdsnäringen inom det övriga EU och våra viktigaste konkurrentländer
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 30att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en anpassning av den svenska koldioxidbeskattningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 30att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en anpassning av den svenska koldioxidbeskattningen
- Behandlas i
- 31att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett generellt investeringsstöd för svensk trädgårdsnäring samt ett nationellt stödprogram för miljöförbättrande och energibesparande åtgärder
- Behandlas i
- 31att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett generellt investeringsstöd för svensk trädgårdsnäring samt ett nationellt stödprogram för miljöförbättrande och energibesparande åtgärder
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 32att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivar- och sociala avgifter för säsonganställd personal.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 32att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivar- och sociala avgifter för säsonganställd personal.
- Behandlas i
- 33att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om REKO-stödet
- Behandlas i
- 33att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om REKO-stödet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 34att riksdagen begär att regeringen inom EU arbetar för att stödet till ekologisk odling också skall omfatta ekologisk växthusodling
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 34att riksdagen begär att regeringen inom EU arbetar för att stödet till ekologisk odling också skall omfatta ekologisk växthusodling
- Behandlas i
- 35att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa långsiktiga förutsättningar för fiskerinäringen att utvecklas i balans med miljön
- Behandlas i
- 35att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa långsiktiga förutsättningar för fiskerinäringen att utvecklas i balans med miljön
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 36att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattevillkoren för svenska fiskare.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 36att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattevillkoren för svenska fiskare.
- Behandlas i
- 37att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta ett fiskekonto.
- Behandlas i
- 37att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta ett fiskekonto.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 38att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 5b-stödet för fiskeberoende områden.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 38att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 5b-stödet för fiskeberoende områden.
- Behandlas i
- 39att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öronmärkta medel för fettfeneklippning
- Behandlas i
- 39att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öronmärkta medel för fettfeneklippning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 40att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rennäring
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 40att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rennäring
- Behandlas i
- 41att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och forskning inom jordbruks- och livsmedelsområdet
- Behandlas i
- 41att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och forskning inom jordbruks- och livsmedelsområdet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 42att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergripande, långsiktiga och hållbara spelregler för skogsnäringen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 42att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergripande, långsiktiga och hållbara spelregler för skogsnäringen
- Behandlas i
- 43att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skoglig kompetens och resurser vid Sveriges beskickningar utomlands
- Behandlas i
- 43att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skoglig kompetens och resurser vid Sveriges beskickningar utomlands
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 44att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsorganisationernas informations- och rådgivningsverksamhet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 44att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsorganisationernas informations- och rådgivningsverksamhet
- Behandlas i
- 45att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig representation vid internationella skogliga symposier, mässor m.m.
- Behandlas i
- 45att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig representation vid internationella skogliga symposier, mässor m.m.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 46att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett katastrofskydd för skogsägare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 46att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett katastrofskydd för skogsägare
- Behandlas i
- 47att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar enligt uppställning: Anslag Reg förslag Anslagsförändring B1 Statens jordbruksverk 229 907 -23 000 B6 Miljöförbättrande åtg i jordbruket 26 740 +25 000 B14 Arealers. och djurbidrag m.m. 3 650 000 +1 350 000 B18 Jordbruks- och livsmedelskonomiska 4 000 -4 000 institutet C4 Fiskevård 20 000 +5 000 D1 Främjande av rennäringen 37 000 +13 000 F6 Exportfrämjande åtgärder 15 000 +35 000 H2 Insatser för skogsbruket 75 700 +3 000 H3 Internationellt skogssamarbete 1 405 +1 000 Nedsättning av växthusnäringens +10 000 koldioxidavgift Nytt anslag REKO-stöd trädgårdsnäring +13 000 Nytt anslag Avbytartjänst +30 000 Nytt anslag Engångsvis mjölkproduktionsinsats +50 000 i skogs- och mellanbygd Nytt anslag Katastrofersättning +30 000 Nytt anslag Exportkreditgaranti +30 000 Summa för utgiftsområdet 11 973 865 +1 568 000
- Behandlas i
- 47att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar enligt uppställning: Anslag Reg förslag Anslagsförändring B1 Statens jordbruksverk 229 907 -23 000 B6 Miljöförbättrande åtg i jordbruket 26 740 +25 000 B14 Arealers. och djurbidrag m.m. 3 650 000 +1 350 000 B18 Jordbruks- och livsmedelskonomiska 4 000 -4 000 institutet C4 Fiskevård 20 000 +5 000 D1 Främjande av rennäringen 37 000 +13 000 F6 Exportfrämjande åtgärder 15 000 +35 000 H2 Insatser för skogsbruket 75 700 +3 000 H3 Internationellt skogssamarbete 1 405 +1 000 Nedsättning av växthusnäringens +10 000 koldioxidavgift Nytt anslag REKO-stöd trädgårdsnäring +13 000 Nytt anslag Avbytartjänst +30 000 Nytt anslag Engångsvis mjölkproduktionsinsats +50 000 i skogs- och mellanbygd Nytt anslag Katastrofersättning +30 000 Nytt anslag Exportkreditgaranti +30 000 Summa för utgiftsområdet 11 973 865 +1 568 000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.