Förstärkning av samordningsförbunden
Motion 2024/25:1512 av Malin Larsson och Anna-Belle Strömberg (båda S)
Motionen är inlämnad
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-02
- Granskad
- 2024-10-02
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att förstärka och utveckla samordningsförbundens verksamhet och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Lagen om finansiell samordning infördes den 1 januari 2004 efter att ha föregåtts av försöksverksamhet. Lagstiftningens primära syfte och funktion är att verka för samordning av myndigheters resurser för att minska gapen mellan myndigheternas uppdrag och tillförsäkra att enskilda inte hamnar mellan stolarna.
Finsamlagen innebär att samverkan sker mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommuner och regioner för att bilda regionala samordningsförbund. Samordningsförbunden är en viktig resurs för att stärka människors arbetsförmåga och det är positivt att nästan samtliga Sveriges kommuner ingår i ett samordningsförbund. Det finns idag 72 samordningsförbund som innefattar 274 av Sveriges 290 kommuner och samtliga regioner.
Samordningsförbunden har en mycket viktig roll för att medborgare ska få stöd och rehabilitering som ger dem möjlighet att försörja sig själva och skapa ett självständigt liv. Förbunden erbjuder deltagare i åldrarna 16–64 år som står långt från arbetsmarknaden rehabiliteringsinsatser, vilket är avgörande för att den enskilde individen ska kunna ta sig vidare ut i arbetslivet. Flera av deltagarna påbörjar även studier för att bli anställningsbara och i förlängningen kunna ta klivet ut på arbetsmarknaden. Verksamheten är framgångsrik och lyckas lyfta ett stort antal individer från arbetslöshet och fattigdom.
Samordningsförbundens verksamhet har särskilt stor betydelse för de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Många av de som samordningsförbunden kommer i kontakt med är i stort sett isolerade från samhällets välfärdstjänster och lever i stor ensamhet. De behöver verkligen ett samordnat och bra stöd. För att Finsam ska kunna finnas överallt i landet och omfatta fler individer än i dag behövs ett rapporteringssystem där effekterna av insatserna kan följas.
För att förstärka och utveckla samordningsförbundens viktiga verksamhet och deras samverkansuppdrag krävs en översyn av regelverket och en tydlig finansiering för att säkra långsiktiga former för samordnade insatser.
Malin Larsson (S) |
Anna-Belle Strömberg (S) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att förstärka och utveckla samordningsförbundens verksamhet och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.