Till innehåll på sidan

Förbud mot avlivning av tuppkycklingar till förmån för tidig könsbestämning i äggen

Motion 2023/24:2012 av Magnus Manhammar (S)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-05
Granskad
2023-10-05
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att studera förutsättningarna för ett förbud mot avlivning av tuppkycklingar till förmån för tidig könsbestämning i äggen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år dödas upp till sju miljarder tuppkycklingar under sin första levnadsdag inom den globala äggindustrin. I Sverige är den siffran omkring fem miljoner tuppkycklingar varje år eller 15 000 tuppkycklingar om dagen. Det är alltså ägg som kläckts och levande kycklingar som under sina första timmar i livet slängs ned i en köttkvarn därför att de är av hankön och därför saknar ekonomiskt värde för äggindustrin.

Idag finns välfungerande tekniker i andra länder, bland annat i Tyskland, för att i stället könsbestämma äggen och kassera han-äggen tidigt innan tuppkycklingarna hunnit utveckla känsel. Det är ett betydligt humanare verktyg och skulle spara djuren stort lidande.

Regeringen bör därför noggrant studera förutsättningarna för ett förbud mot avlivning av tuppkycklingar till förmån för tidig könsbestämning i äggen till senast år 2025.

 

 

Magnus Manhammar (S)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att studera förutsättningarna för ett förbud mot avlivning av tuppkycklingar till förmån för tidig könsbestämning i äggen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2023/24:MJU11

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.