Till innehåll på sidan

Förbjud terapi som ska ”bota” hbtq-personer

Motion 2020/21:1523 av Robert Hannah och Arman Teimouri (båda L)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-10-02
Granskad
2020-10-02
Hänvisad
2020-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra omvand­lingsterapi brottsligt och tillkännager detta för regeringen.
 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta bort bidrag från organisationer som sysslar med omvandlingsterapi, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

De senaste åren har vi allt för ofta hört om människor som har blivit tvingade att besöka religiösa ledare varje dag för att bli renade från onda andar. Människor som tvingas be i grupp för att bli friska. Och folk som blir tvingade av sina föräldrar att besöka psykolog för att bli straight. Radikala homofober eller familjer som vill skydda sin heder kallar det för övertalningskampanj, själslig rening, botande, conversion therapy eller omvand­lingsterapi för att bli frisk.

Omvandlingsterapi handlar om att omvandla personer som identifierar sig som homo- eller bisexuella personer till heterosexuella. Även transpersoner kan utsättas för liknande psykologiskt våld i syfte att få dem att identifiera sig med rätt könsidentitet eller könsuttryck. Detta är fruktansvärt.

Omvandlingsterapi som hbtq-personer utsätts för fördöms både av FN:s världshälso­organisation och erkända medicinska och psykologiska institutioner som verkningslöst och kränkande för de utsatta. De har båda kommit fram till att hbtq-identifikation inte är någon störning eller sjukdom.

Företeelsen med omvandlingsterapi är vanlig bland radikala grupper inom samtliga abrahamitiska religioner och har blivit vanligare med tiden när hbtq-rörelsen har flyttat fram sina positioner. I många länder har omvandlingsterapi blivit förbjudet och i ännu fler pågår en diskussion om förbud. I bland annat Tyskland, Taiwan, Brasilien, Argentina, Malta och många delstater i USA och Kanada är det redan förbjudet. Medan det pågår diskussioner om att förbjuda det i många europeiska länder, bland annat Sverige, Norge, Frankrike och Storbritannien

Om vi menar allvar med att alla svenskar, oavsett bakgrund, ska ha samma rättig­heter och möjligheter i livet måste vi också stå upp för dem när det räknas som mest. Många unga svenska hbtq-personer från religiösa eller konservativa hem behöver ett samhälle som står på deras sida. Inte ett samhälle som blundar när andra vill ta ifrån dem rätten och möjligheten att leva ett liv i frihet.

Kartläggning av fenomenet omvandlingsterapi

Liberalerna har varit ytterst pådrivande i det, och en utredning har tillsatts tack vare januariavtalet. Regeringen har beslutat om en kartläggning av unga hbtq-personers hälsa, levnadsvillkor samt utsatthet för omvandlingsterapi.

Länder som Malta och Storbritannien har ett förbud mot fenomenet men ännu har inte Sverige nått dit. Det är bedrövligt att vårt land som är så framåt i andra jämställd­hetsfrågor inte kan förbjuda detta. Hedersrelaterat våld och förtryck får inte längre vara accepterat.

Inför ett lagbrott mot omvandlingsterapi

Att införa ett lagbrott mot omvandlingsterapi hade räddat många fall där den utsatta anmält händelsen om olaga tvång men blivit nekad i domen. Det finns i dag stora svårigheter att bevisa olaga tvång enligt brottsbalken. Därför välkomnar vi ett särskilt lagrum som skulle innebära ett stort markerande mot samhällets avsky för företeelsen.

Ta bort bidrag från organisationer som sysslar med omvandlingsterapi

Organisationer eller religiösa samfund som sysslar med sexuell omvandling eller omvandling av könsidentitet ska inte heller ges några som helst statliga eller kommu­nala bidrag. Detta bör gälla såväl om de själva genomför omvandlingsterapin, stöttar företeelsen eller råder familj eller hbtq-personer om var man kan genomföra omvandlingsterapi.

 

 

Robert Hannah (L)

Arman Teimouri (L)

 

Yrkanden (2)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra omvandlingsterapi brottsligt och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Justitieutskottet
  Betänkande 2020/21:JuU24
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta bort bidrag från organisationer som sysslar med omvandlingsterapi, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  Behandlas i
  Kulturutskottet
  Betänkande 2020/21:KrU5
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.