Feministisk utrikespolitik

Motion 2016/17:1073 av Jan Björklund m.fl. (L)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Granskad
2016-10-04
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flickors och kvinnors friheter, rättigheter och möjligheter ska genomsyra den svenska kampen för mänskliga rättigheter och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flickors och kvinnors friheter, rättigheter och möjligheter ska genomsyra svensk biståndspolitik och där behållas som ett av de tre genomgripande perspektiven och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att svenskt bistånd i högre grad ska användas för att säkra flickors skolgång och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige som såväl enskilt land som medlemsland i EU och FN ska agera för att alla länder ska respektera den grundläggande mänskliga rättigheten att kvinnor ska ha tillgång till fria, lagliga och säkra aborter och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för en intensifierad kamp inom EU, liksom globalt, mot människohandel och tillkännager detta för regeringen.
  6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i högre grad måste uppmärksamma och driva frågan om förtryck av kvinnor och flickor på grund av religiös tillhörighet och tillkännager detta för regeringen.
  7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd bör arbeta för att stärka kvinnors roll i konfliktförebyggande och fredssamtal och tillkännager detta för regeringen.
  8. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör ta initiativ till en FN-resolution med fokus på kvinnor i konstitutionsbyggande och demokratiseringsprocesser, samt kvinnorepresentationen i såväl nationella parlament och regeringar som lokala politiska församlingar och tillkännager detta för regeringen.
  9. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör erbjuda KRG militärt stöd i kampen mot Daish och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Demokratin backade år 2015 för tionde året i rad, sett till hela världen. Det sammanfaller med ett stort bakslag för kvinnors rättigheter globalt. I en konfliktfylld värld är kvinnor alltid förlorare – det är de som drabbas hårdast och deras rättigheter som först dras in när samhällen destabiliseras. Liberala reformer som befolkningen vunnit rullas ofta tillbaka när rättsstaten faller samman och våldsmonopolet ger vika. Resultatet blir att beroendet av män ökar, att flickor inte kan gå i skolan, och att kvinnor får svårt att försörja sig på egen hand. 

Liberalerna har en lång tradition av jämställdhetskamp, som också gäller utrikespolitiken. En feministisk utrikespolitik bör ta sin form i två konkreta utrikes- och säkerhetspolitiska linjer.

För det första måste Sverige ännu tydligare än i dag verka för att kvinnor och flickor världen över ska åtnjuta sina mänskliga rättigheter, inklusive rätten till sin egen kropp. Sveriges politik för mänskliga rättigheter ska prioritera kvinnors och flickors friheter, rättigheter och möjligheter. På samma sätt ska detta även framöver genomsyra svensk biståndspolitik och behållas som ett av de genomgripande perspektiven. Det är viktigt att varje människa, man som kvinna, själv får möjlighet att definiera sin könsidentitet. Ett tydligt hbt-perspektiv måste därför också inkluderas i bistånds- och utrikespolitiken.

En större del av svenskt bistånd måste användas för att säkra flickors skolgång. Rätten till utbildning är en mänsklig – inte manlig – rättighet. Det är mer förödande att hindra flickor än pojkar från att utbilda sig och arbeta, eftersom barnäktenskap och graviditet är oåterkalleliga livshändelser som påverkar även nästa generation. Att utrota kvinnlig analfabetism är därför en oslagbar investering för utveckling och tillväxt.

När Världsbanken i 14 afrikanska länder studerade den ekonomiska potentialen i tonårsflickors utbildning visade det sig att en grundskoleutbildning höjde en kvinnas inkomst dubbelt så mycket som den höjde mäns. Man såg också att för varje procent av flickorna som fick gå i gymnasiet ökade BNP med 0,3 procent.  Om inga flickor hoppade av gymnasiet i Kenya, Uganda, Tanzania och Senegal skulle BNP enligt Världsbanken kunna öka med mellan 24 och 48 procent i de fyra länderna under flickornas livstid.

Unicef beräknar att 700 miljoner av världens kvinnor giftes bort när de var barn. Av dem var ungefär 250 miljoner yngre än 15 år.  En viktig feministisk uppgift är att verka för att fler länder sätter en åldersgräns för äktenskap och arbetar mer aktivt för att existerande lagar implementeras. Ett sätt att påverka är att villkora svenskt bistånd utifrån reformvillighet till länder där barnäktenskap är vanligt. Ingen ska behöva bli mamma under sin egen barndom.

Centralt i feministisk utrikespolitik är därför också att Sverige, både som enskilt land och som medlemsland i EU och FN, agerar för att alla länder ska respektera den grundläggande mänskliga rättigheten till fria, lagliga och säkra aborter. Bara i 61 länder är abort fritt och tillgängligt för alla. En fjärdedel av världens befolkning lever i länder där aborter är helt förbjudna eller bara tillåtna när kvinnans liv är i fara. I över 70 länder tillåts abort bara om kvinnans hälsa riskeras eller om barnet riskerar att växa upp i fattigdom. Detta är en stor utmaning för den feministiska utrikespolitiken.

Inom ramen för EU-samarbetet bör Sverige också prioritera kampen mot handeln med kvinnors och flickors kroppar. Arbetet mot trafficking och sexslaveri måste drivas globalt. Vi måste fokusera mer på efterfrågan. Det som primärt upprätthåller människohandel och prostitution är att sexköpare efterfrågar sexuella tjänster. I det sammanhanget vill vi lyfta fram den svenska sexköpslagen som ett positivt exempel för andra att ta efter. I länder där det är straffbelagt att köpa sexuella tjänster – men inte att sälja dem – är trafficking mindre vanligt.

Under 2016 har Sverige valts in i FN:s säkerhetsråd. Som det enda landet med en uttalat feministisk utrikespolitik åligger det oss att därifrån särskilt verka för att förbättra kvinnors utsatta situation. Kvinnors kroppar blir allt oftare måltavlor när terrorgrupper och statliga arméer använder massvåldtäkter som vapen. Med kraft ska Sverige arbeta för att stoppa sexuellt våld i väpnade konflikter, och för att straffriheten för sådana och andra brott mot kvinnor och flickor avskaffas. Det kommer att krävas fler internationella insatser för att skydda kvinnor, men också att deltagande personal utbildas i genuskunskap, framför allt säkerhetsrådsresolutionerna 1325 och 1820.

Den islamistiska terrororganisationen Daish (IS) breder ut sig i alltfler länder. Extremisternas kamp är i stora delar ett krig mot världens kvinnliga befolkning. I Libyen, precis som i Irak och Syrien, ägnar man sig åt tvångskonvertering, masskidnappningar och trafficking av flickor och kvinnor som ber till fel gud eller på fel sätt. Organisationen bedriver ett folkmord mot kristna i Mellanöstern. Vi bedömer att Daish spridning är ett av de största hoten mot kvinnors frihet globalt, men också i andra konflikter är kvinnor som tillhör fel religion särskilt sårbara. Sverige måste därför inom FN och EU driva frågan om förtryck av kvinnor och flickor på grund av religiös tillhörighet. I dag pågår en svensk utbildande och stödjande insats i norra Irak, för att bistå Kurdistans försvarsstyrkor, peshmerga, i kampen mot Daish. Vi anser att Sverige ska ge dem stöd även med vapen.

Den feministiska utrikespolitiken fokuserar också på representation. Kvinnor måste ges möjlighet att inneha maktpositioner. Enligt Interparlamentariska unionen (IPU) var andelen kvinnliga ledamöter i världens parlament endast 22,7 procent i juni 2016. Räknar man in världens diktaturer, som till överväldigande del styrs av män, sjunker andelen kvinnor på maktpositioner ytterligare.

Från platsen i FN:s säkerhetsråd ska Sverige särskilt arbeta för att stärka kvinnors roll i konfliktförebyggande och fredssamtal. Vi bör som land även ta initiativ till en FN-resolution med fokus på kvinnors möjligheter att erhålla politisk makt. Den bör särskilt behandla kvinnors roll både i konstitutionsbyggande och demokratiseringsprocesser, och kvinnorepresentationen i såväl nationella parlament, regeringar som lokala politiska församlingar. Det krävs insatser för att fler kvinnor ska kunna ta plats på de allra högsta posterna inom politiken. Framgångsrika metoder för att här nå en högre andel kvinnor saknas inte, men det behövs ett bättre utbyte mellan världens länder.

Men det är framför allt demokratisering som driver på en feministisk utveckling. Om kvinnor kan välja sina ledare blir deras intressen i högre grad tillgodosedda. Europeiska unionen utgörs av ett stort antal demokratiska länder. Bland dem återfinns också många av världens mest jämställda. EU måste därför fortsatt vara den viktigaste utrikespolitiska arenan för Sverige. Regeringen bör inom EU verka för att fler kvinnor kan kandidera till de högsta posterna, och för att EU fortsatt arbetar för att närområdet går i demokratisk riktning.

Liberal utrikespolitik kan aldrig vara undantagslöst pacifistisk. Det gäller ur ett feministiskt perspektiv, inte minst eftersom kvinnor alltid drabbas hårdast i konflikter. Friheten måste ibland försvaras med vapenmakt. Vi vill därför att Sverige i säkerhetsrådet verkar för fler militära interventioner i FN:s regi. Omvärlden måste ingripa när civilbefolkningar far illa i väpnade konflikter.

Inte minst mot bakgrund av utvecklingen i det alltmer patriarkala och traditionalistiska Ryssland måste Sverige omedelbart ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Om den svenska regeringen inte kan garantera säkerhet för sina egna medborgare – de kvinnliga såväl som manliga – från angrepp av främmande makt, urholkas den feministiska utrikespolitiken.

 

 

Jan Björklund (L)

 

Christer Nylander (L)

Said Abdu (L)

Tina Acketoft (L)

Maria Arnholm (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)

Bengt Eliasson (L)

Roger Haddad (L)

Robert Hannah (L)

Nina Lundström (L)

Fredrik Malm (L)

Birgitta Ohlsson (L)

Mats Persson (L)

Mathias Sundin (L)

Lars Tysklind (L)

Maria Weimer (L)

Barbro Westerholm (L)

Allan Widman (L)

Christina Örnebjär (L)

 

Yrkanden (9)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flickors och kvinnors friheter, rättigheter och möjligheter ska genomsyra den svenska kampen för mänskliga rättigheter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flickors och kvinnors friheter, rättigheter och möjligheter ska genomsyra svensk biståndspolitik och där behållas som ett av de tre genomgripande perspektiven och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU2
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att svenskt bistånd i högre grad ska användas för att säkra flickors skolgång och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU2
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige som såväl enskilt land som medlemsland i EU och FN ska agera för att alla länder ska respektera den grundläggande mänskliga rättigheten att kvinnor ska ha tillgång till fria, lagliga och säkra aborter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för en intensifierad kamp inom EU, liksom globalt, mot människohandel och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i högre grad måste uppmärksamma och driva frågan om förtryck av kvinnor och flickor på grund av religiös tillhörighet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 7.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd bör arbeta för att stärka kvinnors roll i konfliktförebyggande och fredssamtal och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU5
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 8.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör ta initiativ till en FN-resolution med fokus på kvinnor i konstitutionsbyggande och demokratiseringsprocesser, samt kvinnorepresentationen i såväl nationella parlament och regeringar som lokala politiska församlingar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2016/17:UU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 9.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör erbjuda KRG militärt stöd i kampen mot Daish och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet
    Betänkande 2016/17:UFöU2
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.