Ett regelverk som stärker nordiska företag
Motion 2023/24:71 av Nima Gholam Ali Pour (SD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2023-09-21
- Granskad
- 2023-09-22
- Hänvisad
- 2023-10-17
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om större samarbete mellan de nordiska länderna inom näringspolitiken och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att etablera en formell nordisk plattform för kunskapsutbyte och dialog kring regler och lagstiftning gällande näringslivet och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökad harmonisering och minskade regelskillnader inom näringslivet mellan de nordiska länderna och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Regler och regelskillnader utgör ofta en betydande kostnad för företag, särskilt när de bedriver verksamhet över nationella gränser. För företag som verkar inom de nordiska länderna innebär regelskillnaderna på många sätt en onödig börda och kan hindra full potential för tillväxt och konkurrenskraft. Ett ökat nordiskt samarbete, som inkluderar samarbete inför ny lagstiftning inom Europeiska unionen, skulle kunna vara en viktig lösning för att minska dessa gränshinder.
Eftersom de nordiska länderna delar likheter när det gäller språk, näringslivsstruktur, förvaltning och förhållningssätt, finns det goda förutsättningar för att göra nordiska jämförelser när det gäller regler och lagstiftning. Genom att samarbeta och dela information om existerande lagar och regler kan de nordiska länderna undvika onödigt dubbelarbete och minimera kostnaderna för företag. Genom att arbeta tillsammans kan man också identifiera bästa praxis och införa enhetliga standarder som gynnar företag inom hela regionen.
Dessutom är det viktigt att de nordiska länderna kan samarbeta när det gäller att påverka kommande EU-lagstiftning. Genom att ha en stark och enad röst kan de påverka EU:s beslutsfattare och se till att svenska och nordiska länders specifika förutsättningar beaktas i utformningen av lagstiftningen. Detta skulle kunna vara särskilt viktigt för branscher eller sektorer som är av stor betydelse för de nordiska länderna, men som kanske inte är lika prioriterade för andra medlemsländer.
För att underlätta detta samarbete skulle det vara fördelaktigt att etablera en formell nordisk plattform för kunskapsutbyte och dialog kring regler och lagstiftning. Genom att ha en gemensam strategi kan de nordiska länderna bättre samarbeta och agera som en enad front gentemot både nationella och internationella institutioner.
För att uppnå ökad harmonisering och minska regelskillnaderna krävs också en medvetenhet och vilja från de nordiska ländernas regeringar att aktivt delta i samarbetet. Det är viktigt att politikerna inser de ekonomiska och konkurrenskraftiga fördelarna med att eliminera onödig byråkrati och uppnå en mer enhetlig reglering inom den nordiska regionen.
I slutändan skulle ett ökat nordiskt samarbete inom regler och lagstiftning kunna ge företag möjlighet att fokusera på sin kärnverksamhet istället för att ägna tid och resurser åt att anpassa sig till olika regelverk. Det skulle också främja innovation och tillväxt, samtidigt som det ökar den övergripande konkurrenskraften för hela regionen. Således är det viktigt att de nordiska länderna aktivt arbetar för att minska regelskillnaderna och skapar en mer harmoniserad reglering inom regionen.
Nima Gholam Ali Pour (SD) |
|
Yrkanden (3)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om större samarbete mellan de nordiska länderna inom näringspolitiken och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utrikesutskottet
Betänkande 2023/24:UU4 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att etablera en formell nordisk plattform för kunskapsutbyte och dialog kring regler och lagstiftning gällande näringslivet och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utrikesutskottet
Betänkande 2023/24:UU4 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökad harmonisering och minskade regelskillnader inom näringslivet mellan de nordiska länderna och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utrikesutskottet
Betänkande 2023/24:UU4 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.