En skattepolitik för fler jobb
Motion 1998/99:Sk308 av Lars Leijonborg m.fl. (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Skatteutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Sammanfattning
Sverige har världens högsta skattetryck och världens högsta skatteuttag på arbete. Ändå får svenskarna inte "valuta" för skattepengarna. Bristerna i skattesystemet är ett av de allvarligaste strukturproblemen i svensk ekonomi. Skatternas utformning bidrar till att dämpa den ekonomiska tillväxten och hindra uppkomsten av jobb - i synnerhet i tjänstesektorn. Massarbetslösheten och den svaga utvecklingskraften i ekonomin urholkar basen för välfärden.
Skattepolitiken måste läggas om och inriktas på att skapa förutsättningar för ett växande och dynamiskt näringsliv. Bara så kan skattebaserna växa. Eller enklare uttryckt: "Sverige behöver inte högre skatter utan fler skatte- betalare."
I denna motion föreslår vi en långsiktig strategi för skattepolitiken. Redan 1999 bör skatterna sänkas med 10-12 miljarder. Hela sänkningen är koncentrerad på att skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt och fler jobb i näringslivet. I nästa steg bör inkomstskatterna sänkas, med tyngdpunkten lagd på de lägsta inkomstskikten, samt skattereformens principer återupp- rättas.
Principlös (s)skattepolitik
Under förra mandatperioden höjdes skatterna med ca 70 miljarder kronor, i huvudsak på arbete och sparande. Politiken har starkt bidragit till att cementera massarbetslösheten och dramatiskt minska antalet företagare i Sverige.
Skattepolitiken har dessutom präglats av planlösa höjningar och sänk- ningar av olika skatter. Arbetsgivaravgiften, olika energiskatter, statsskatten, fastighetsskatten, tobaksskatten, dubbelskatten på aktier etc etc har höjts och därefter delvis sänkts, ibland bara för vissa. Och efter ett antal osannolika turer har idag 17 av 18 börsmiljardärer fått kraftigt reducerad förmögenhets- skatt, medan många vanliga villaägare betalar denna skatt för "de rika". Speciallösningar med sänkt marginalskatt för viss utländsk arbetskraft har diskuterats osv.
Regeringen går nu vidare med principlösheten som "rättesnöre". I budget- propositionen föreslås en tillfällig skattesänkning på drygt hundra kronor för inkomster på 11 000 kronor i månaden. Sänkningen trappas av med stigande inkomster för att helt upphöra vid ca 20 400 kronor i månaden. I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att stödja barnfamiljerna genom en maxtaxa i barnomsorgen. En viktig poäng sades vara att maxtaxan kraftigt minskar marginaleffekterna. Nu får många barnfamiljer tvärtom höjda marginal- effekter! Även fastighetsskatten på flerbostadshus sänks - tillfälligt, trots att regeringen hävdade att uppgörelsen med Centerpartiet borgade för att fastighetsskatten inte skulle kunna sänkas under överskådlig tid. Det är uppenbart att Socialdemokraterna helt saknar en strategi för skattepolitiken. Problemen med detta tilltar i takt med ekonomins internationalisering.
Folkpartiet anser att det krävs en långsiktig strategi för skattepolitiken. Den ska inriktas på att åstadkomma ett robust och internationellt konkurrens- kraftigt skattesystem. Med vår skattepolitik skapas goda och stabila förut- sättningar för ekonomisk tillväxt, för minskat bidragsberoende och möjlighe- ter för fler att leva på sin lön. Regeringens förslag går inte i denna riktning.
Vi är väl medvetna om att många människor idag lever med små eller inga ekonomiska marginaler. Barnfamiljerna har fått se hushållsekonomin för- sämras under 1990-talet, särskilt de som drabbats av arbetslöshet. Vårt förslag om skattesänkningar på 13 miljarder kronor år 1999 ger kraftigt förbättrade förutsättningar för nya jobb. Den största fördelningspolitiska orättvisan går mellan arbetslösa och dem som har jobb. Därför vill vi ha rejäla satsningar på jobben. Detta ger underlag för att gå vidare med ytterligare skattelättnader. Vi vill ge en skattereduktion med 3 000 kronor för alla i kombination med ett ökat stöd till barnfamiljerna om 3 000 kronor per barn och år. Som ett steg i den riktningen vill vi använda det utrymme på 3 miljarder kronor som regeringen anger för skattelättnad 1999 till att tidigarelägga ökningen av stödet till barnfamiljerna. Det kan ske t ex i form av en tidigareläggning av den höjning av barnbidraget som regeringen talar om för 2000 och 2001 till att börja nästa år. Det skulle innebära en höjning av barnbidragen med 1 500 kronor redan år 1999. På detta sätt kan hälften av den lättnad för barnfamiljerna som vi strävar efter åstadkommas snabbt.
Vi noterar att regeringen har för avsikt att bjuda in partierna till över- läggningar om skattepolitiken. Vi deltar gärna i samtal men våra förhopp- ningar om att dessa ska vara konstruktiva och leda till strukturella förbätt- ringar av skattesystemet är små. Därtill torde regeringen vara alltför låst av sina stödpartier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Folkpartiet vill genomföra de nödvändiga skattesänkningarna i tre steg. I ett första steg skall de skatter som är mest skadliga för jobb och tillväxt sänkas. Vi liberaler ser det som en central politisk uppgift att skapa förutsättningar för fler jobb och ett växande och dynamiskt näringsliv. En högre ekonomisk tillväxt ger i sin tur utrymme för fortsatta skattesänkningar. Våra skatteförslag för 1999 har denna inriktning - sänkt skatt på arbete, företagande och kapitalbildning. Sänkningarna finansieras fullt ut i vårt budgetalternativ.
I ett andra steg vill vi sänka inkomstskatten med inriktning på de lägsta inkomstskikten. Vårt förslag innebär en skattereduktion för alla med 3 000 kronor per år, vilket relativt sett betyder mest för dem med de lägsta inkomsterna. Samtidigt vill vi höja stödet till barnfamiljerna med 3 000 kronor per barn och år. Detta utjämnar de växande skillnaderna mellan barnfamiljer och andra hushåll, och ger störst inkomstökning åt dem med de lägsta inkomsterna utan att marginaleffekterna ökar.
Två förutsättningar måste dock föreligga. För det första måste den ekonomiska tillväxten ha skapat ett överskott i de offentliga finanserna utöver de budgetpolitiska målen om överskott på 2 procent av BNP över en konjunkturcykel. För det andra måste ekonomin i kommuner och landsting vara sådan att de har möjligheter att klara sina åtaganden, t ex inom vård och skola.
I ett tredje steg vill vi återupprätta skattereformens mål om att högst 15 procent ska betala statsskatt genom en höjning av den s k brytpunkten. Om möjligt bör detta genomföras under mandatperioden, om inte så snart det låter sig göras därefter.
Sänkt skatt på jobben
Sänk arbetsgivaravgifterna
Orimliga skatteregler hindrar idag framväxten av hundratusentals nya jobb. Skatter som bromsar tillkomsten av nya jobb måste sänkas. Det är en central del i en politik som syftar till en snabb uppgång i sysselsättningen. Sverige har den industrialiserade världens högsta skatteuttag på arbete. I EU är det genomsnittliga skatteuttaget på arbete ca 42 procent. I Sverige är motsvarande siffra 56,2 procent. Vidare utgörs mellan 63 och 74 procent av kostnaderna för en tjänst av skatter och sociala avgifter. Skattesystemet lägger alltså en stor del av sin tyngd på den sektor där potentialen för fler nya jobb bedöms vara som störst - den privata tjänstesektorn. Hög skatt på arbete leder till mindre arbete och färre jobb precis som hög skatt på alkohol och tobak leder till lägre konsumtion.
Det måste bli billigare att anställa. Eftersom vi bedömer att den största potentialen för nyföretagande och jobb finns i den privata tjänstesektorn anser vi att hela sänkningen bör riktas mot denna del av ekonomin. Vårt förslag innebär att arbetsgivaravgifterna kan sänkas från ca 33 procent till ca 28 procent redan 11/1 1999.
Denna åtgärd sänker skatten på arbete med ca 10 miljarder kronor. Det blir avsevärt mera gynnsamt för företagare att anställa. I en aktuell undersökning från Företagarnas riksorganisation svarar 45 % av 600 tillfrågade småföretagare att sänkta arbetsgivaravgifter är den enskilt viktigaste åtgärden för att underlätta nyanställningar. Internationella studier visar att sänkt skatt på arbete leder till ökad sysselsättning. Det är inte troligt att sänkta arbetsgivaravgifter äts upp av höjda löner när arbetsmarknaden nu försämras. Erfarenheten visar nämligen att löneökningstakten påverkas av förändringar i arbetsmarknadsläget. Även om sänkta arbetsgivaravgifter på sikt leder till en viss uppgång i lönenivån hinner andra jobbskapande åtgärder under tiden att komma in och påverka situationen positivt. Sänkta arbetsgivaravgifter är därför ett effektivt medel om man snabbt vill påverka arbetsmarknaden. Det är viktigt att få snabb effekt. Det är klart att ju längre arbetslösheten tillåts vara hög desto svårare är det att få ner den.
Släpp loss tjänstesektorn
Problemen med de höga skatterna på arbete är särskilt stora när det gäller jobben i den hushållsnära tjänstesektorn. Inkomstskatter, sociala avgifter - och i vissa fall moms - driver upp priserna till nivåer som få människor är beredda att betala med redan beskattade medel. Riksrevisionsverket har uppskattat att 200 000-300 000 hushåll köper svarta tjänster. Årligen betalas minst 10 miljarder kronor i svart ersättning för arbete som utförs med koppling till hemmen. (RSV Rapport 1996:5). Att så många är beredda till lagöverträdelser måste tolkas som att skatterna upplevs som orimligt höga. Alltför få är beredda att betala 600 kronor för ett jobb som någon är villig att utföra för 150 kronor.
Debatten om att göra vita s k hushållstjänster tillgängliga för människor med normala inkomster, t ex genom skattelättnader, har böljat fram och tillbaka i flera år. Varje gång har det politiska samtalet blockerats av djupt rotade föreställningar om att det är "fult" att betala någon för att städa, putsa fönster etc i det egna hemmet. Socialdemokraterna har valt att tiga ihjäl frågan, trots att den vid det här laget är ordentligt utredd och genomlyst.
Förutom att det skulle vara "fult" att betala för tjänster i hemmet brukar Socialdemokraterna avfärda frågan med att "det ger inte så många jobb". Få åtgärder torde emellertid vara så väl teoretiskt och empiriskt belagda som just skattelättnader för hushållsnära tjänster.
Folkpartiet har tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna föreslagit en enkel och obyråkratisk modell för skattelättnader för hushålls- tjänster (Bryt handlingsförlamningen - Sänk skatten på tjänstejobb). Den innebär att det vita priset på hushållstjänster kan halveras direkt vid betalningen. Vi föreslår att en skattereduktion motsvarande 50 procent på sikt införs för privatpersoners betalning av arbetskostnaden för hushålls- tjänster som utförs i det egna hemmet, upp till 25 000 kronor per år och hushåll. Förutom att priset behöver sänkas för att efterfrågan skall ta fart behöver det bli enklare att bjuda ut tjänsterna, vare sig man gör det i företagsform eller som privatperson. Sommarlovslediga ungdomar ska t ex inte behöva registrera firma för att klippa grannarnas gräsmattor mot vit ersättning. Vi föreslår därför också förenklingar i transaktionerna mellan privatpersoner.
Förslaget bygger på ett antal enkla iakttagelser av verkligheten.
Det finns en stor efterfrågan på hushållstjänster.
? Tjänsteutredningen SOU 1994:43 fann att 18 % av hushållen var intresserade av hjälp ibland och 6 % av hushållen var mycket intresserade av att regelbundet anlita hjälp - totalt nästan vart fjärde hushåll i Sverige. ? Det finns ett stort potentiellt utbud av arbetskraft.
? Med ett så stort antal människor utan arbete är det självklart att utbudet av arbetskraft är stort. Att en betydande del dessutom kan tänka sig att arbeta med den typ av tjänsteproduktion det här är fråga om bekräftas av flera undersökningar. Enligt Tjänsteutredningen är totalt 42 procent av de arbetslösa villiga att arbeta med denna typ av tjänster. Det skulle betyda 100 000-150 000 personer. ? Våra förslag till skattesänkningar förbättrar förutsättningarna för den vita marknaden för hushållstjänster. Det övergripande målet är att öka antalet jobb. Det är naturligtvis svårt att ange exakt hur många nya jobb som skulle kunna tillkomma. Men antag att en fjärdedel av alla hushåll anlitar arbetskraft 4 timmar i veckan, eller ca 200 timmar om året, då motsvarar det 110 000 heltidsarbeten. Om vart sjätte hushåll (ca 680 000 hushåll) efterfrågar 200 timmar per år kommer 136 miljoner arbetstimmar att efterfrågas, motsvarande 74 000 heltidsarbeten. Uppenbart finns här en mycket stor potential för fler, vita, jobb i tjänstesektorn.
Vårt förslag syftar dessutom till att:
? Göra svarta jobb vita: Det är djupt olyckligt att orimliga skatteregler pressar människor till svart arbete. För många unga riskerar den första kontakten med arbetsmarknaden att vara svartjobb. Genom vårt förslag till skattereduktion får de som idag arbetar svart möjlighet att inordna sig i ett legalt system och som alla andra få del av förmånerna i socialförsäkringssystemen: sjukförsäkring, pension m.m. ? ? Öka valfriheten för hushållen: Med ett ökat utbud av servicetjänster ökar också valfriheten. Människor får större möjlighet att välja mellan att arbeta mycket och köpa tjänster till hemmet, eller att arbeta mindre och i stället göra hemarbetet själva. Med fler privata serviceföretag ökar också möjligheten för den kommunalt finansierade hemtjänsten att erbjuda större valfrihet. ? ? Öka jämställdheten: Jämställdheten har visserligen gjort framsteg under de senaste decennierna, men fortfarande är det kvinnorna som har huvudansvaret för hemmet och barnen - och som utför merparten av det oavlönade hemarbetet. "Pigdebatten" speglar en djupt föraktfull syn på det arbete som fortfarande mest utförs av kvinnor. Traditionellt manligt arbete i ett hushåll, som reparationer och underhåll, är enligt detta synsätt "riktiga och hederliga jobb", som i dag dessutom ger rätt till skatteavdrag inom ramen för ROT-systemet, som t ex att lägga eller slipa ett golv. Det traditionellt kvinnliga arbetet - att tvätta samma golv - skulle det däremot vara "fult" att ens sätta prislapp på! Mycket förenklat kan man säga att skattesystemet uppmuntrar män att köpa tjänster av män, men hindrar kvinnor från att köpa tjänster av kvinnor. Skattereglerna hindrar kvinnor från att såväl bjuda ut sitt kunnande på en vit marknad som att köpa sig servicetjänster. Men särskilt i storstäderna, där arbetsresorna tar mycket tid, och gentemot familjer där övertidsarbete är vanligt, har ett utbud av servicetjänster till hushållen börjat växa fram. Med vårt förslag kan denna marknad utvecklas ytterligare, bli tillgänglig för allt fler och därmed underlätta för både kvinnor och män att förena yrkesarbete med föräldraskap. ? ? Öka effektiviteten i ekonomin: Individens fria val mellan fritid, oavlönat hemarbete och beskattat marknadsarbete snedvrids av de stora skattekilarna på tjänsteproduktion. Genom att minska skattekilarna minskar snedvridningarna. Människor kommer då i större utsträckning att kunna köpa hushållstjänster och använda den frigjorda tiden till ökat förvärvsarbete eller tillbringa den med barnen. Det ökar specialiseringen och därmed effektiviteten i ekonomin. De som köper tjänsterna kan specialisera sig mer på sitt förvärvsarbete och de som säljer tjänsterna blir specialister på just hushållstjänster. En ökad effektivitet leder på sikt till ännu fler arbetstillfällen eftersom köpkraften hos befolkningen - efterfrågan på varor och tjänster - ökar. ? Tillsammans med våra förslag till förenklingar av företagandet kan en flora av tjänsteföretag, som erbjuder dessa och näraliggande tjänster, växa fram. Branschen är mycket väl lämpad för småföretagare. Från företagens synpunkt är behovet av att minimera tiden och kostnaden för varje hembesök stort, vilket kräver rationell planering, professionell utrustning och utbild- ning. Arbetsgemenskap, bra utrustning och vidareutbildning bidrar till att höja trivseln och motivationen hos de anställda. Och precis som i alla andra yrken bidrar förstås vetskapen om att ha "gjort ett bra jobb" till självkänsla och yrkesstolthet.
"Hälften kvar"
"En god grundregel i livet är att man skall stå vid vad man lovat, det gäller naturligtvis också värnskatten" (Erik Åsbrink i Aftonbladet, april 1996).
Nya "värnskatten" - den höjda statsskatten på inkomster över 360 000 - är ett flagrant löftesbrott. Folkpartiet anser att den måste sänkas. Alla ska få behålla minst hälften av en inkomstökning. De inkomster den högsta marginalskatten inbringar står inte i rimlig proportion till de skador den åsamkar samhällsekonomin och medborgarnas förtroende för beskeden de får från politikerna. Omkring 200 000 personer betalar nu denna specialskatt för "de rika". Problemen med höga inkomstskatter, och höga marginal- skatter, ökar i takt med den svenska ekonomins internationalisering. Svenska storföretag som konkurrerar på en internationell marknad, också om arbets- kraften, vittnar om allt större svårigheter att rekrytera specialutbildade personer. Undersökningar visar också att den grupp av framtida nyckel- personer som hellre bosätter sig i något annat land där de kan få en bättre ekonomisk standard blir allt större. Det rör sig om en relativt stor grupp välutbildade medborgare, yngre och med hög arbetskapacitet. Vi vidhåller naturligtvis vårt krav om minst "hälften kvar" av en inkomstökning för alla.
Slopa dubbelskatten på aktier
Dubbelskatten på aktier måste slopas. Svårigheter att erhålla riskvilligt kapital är en ständig källa till bekymmer för många småföretagare. Den enskilt viktigaste åtgärden för att öka tillgången till riskvilligt kapital är att slopa dubbelskatten på aktier. Dubbelskatten gör det inte bara svårare för småföretagen att anskaffa riskkapital, den hindrar dessutom de små företagen att växa med eget kapital. Skattebelastningen på att växa med eget kapital är högre än att växa med lånat kapital. Det naturliga för en företagare är att expandera med eget kapital. Detta motverkas av dubbelskatten. Dessutom är det en myt att skatten bara drabbar ett fåtal "rika" personer. Nästan fem miljoner fondsparande svenskar betalar denna straffskatt på riskvilligt kapital.
Slopa förmögenhetsskatten
Sveriges välstånd har byggt på att vi accepterat och utnyttjat de möjligheter som ekonomiskt utbyte med omvärlden erbjudit. I dag innebär internationaliseringen att det är svårt för ett enskilt land att driva skattepolitik utan hänsyn till utvecklingen i omvärlden. Det gäller inte minst kapitalbeskattningen, t ex förmögenhetsskatten. Den bör stegvis avskaffas under mandatperioden. Denna specialskatt för "de rika" betalas - som en följd av ett antal osannolika turer under Socialdemokraternas mandatperiod - framförallt av vanliga familjer som kanske bott länge i sina hus och amorterat av lånen. Vissa enstaka miljardärer får däremot stora skattelättnader. I ett första steg bör sambeskattning av makar slopas och fribeloppet höjas till 1,2 miljoner. Detta innebär en lättnad för många vanliga husägare.
Rättvisa regler för fåmansbolagen
Folkpartiet har länge krävt att skattevillkoren för fåmansbolagen förbättras. De har i decennier diskriminerats jämfört med de börsnoterade företagen. Reglerna upplevs på goda grunder som orättvisa och snåriga. Regeringen aviserar i finansplanen att de s k stoppreglerna i de flesta fall ska slopas och ersättas med allmänna regler. Vi är positiva till detta, men avvaktar det konkreta förslag som ska presenteras "inom det närmaste året". Vi menar att det förhållande att fåmansbolagen träffas av strängare skatteregler när det gäller reavinster och skatt på utdelning bör åtgärdas omedelbart. I avvaktan på regeringens konkreta förslag föreslår vi en temporär lösning, nämligen att utdelning i fåmansbolaget - efter det att ägaren tagit ut en lön motsvarande ungefär vad en anställd i branschen tjänar - beskattas som kapitalinkomst.
Uppskov med bolagsskatten
Nya och snabbväxande företag avstår ofta från utdelningar och styrelsearvoden för att kunna satsa allt på snabb tillväxt. Dessvärre bromsas denna ibland av stora skattebetalningar. Vi anser att en utredning bör tillsättas med uppdrag att granska möjligheterna att ge företagen uppskov med bolagsskatten så länge inga utdelningar sker. Det skulle underlätta för företagen att växa med eget kapital, vilket de flesta önskar, och förbättra expansionsmöjligheterna för denna typ av företag som Sverige måste få många av under kommande år.
Slopa förtida momsen
Kravet på förtida momsbetalningar upplevs av många småföretagare som helt orimligt. Folkpartiet delar denna uppfattning. Vi anser att det är orimligt att många företagare tvingas betala in momsen innan de fått betalt från sina kunder. Vi anser att de gamla reglerna bör återinföras. Dagens regler vittnar framförallt om en oförstående attityd gentemot småföretagarna. Hur många vanliga löntagare skulle acceptera att få lönen den 25:e men tvingas betala in skatten den 20:e?
Slopa sociala avgifter på vinstandelar
Folkpartiet ser positivt på de system med andel i vinst för de anställda som många företag tillämpar. Vi tror att det ökar arbetsgläjden och motivationen på arbetsplatserna. Dessutom kan det bidra till att öka förståelsen för företagandets villkor och möjligheter. Sociala avgifter bör därför inte utgå på vinstandelar som erbjuds anställda i ett företag.
Höj avdragsrätten för privat pensionssparande
Hushållens sparande är lägre i Sverige än i jämförbara industriländer, vilket är ett av skälen till att riskkapitalmarknaden fungerar dåligt. Eget privat sparande är en trygghetsfaktor för människor och bör uppmuntras. Folkpartiet anser att avdragsrätten för pensionssparande bör höjas till ett och ett halvt basbelopp.
Slopa skattetillägget för fel i momsredovisningen.
För periodiseringsfel i momsredovisningen utgår idag en "straffavgift" om momsen betalas för sent. Vi anser att den bör slopas.
Lättare att jobba hemma
Många egenföretagare har hemmet som arbetsplats. Utvecklingen av informationstekniken gör detta val allt lättare, rationellare och vanligare. I skattesystemet finns ett antal regler som försvårar för företagare att driva verksamheten från den egna bostaden, i synnerhet gäller detta för dem som bor i egen villa. Mer än halva ytan av bostaden måste användas för företagen om den skall anses vara näringsfastighet. Annars får endast kostnader som uppkommit särskilt på grund av verksamheten dras av i företaget, alla andra slags utgifter anses ha uppkommit ändå. Folkpartiet anser att avdragsmöjligheterna behöver förbättras och anpassas till det nya företagandets behov. Reglerna behöver ses över i syfte att åstadkomma detta.
Lättare att få F-skattsedel
Reglerna kring utfärdanden av F-skattsedlar är ett hinder för människor som är beredda att satsa på företagande. I 21 § kommunalskattelagen definieras näringsverksamhet som "självständigt bedriven förvärvsverksamhet".
Myndigheterna tolkar detta alltför snävt och godtyckligt.
Kriterierna för avslag på en ansökan om F-skattsedel verkar nästan som avpassade för att stoppa en modern tjänsteföretagare. Den som vill bli egen företagare bör t.ex. inte ha färre än fem kunder, ha en liten ekonomisk risk eller bedriva en verksamhet av "allmän karaktär". I praktiken innebär dessa regler att tusentals människor som planerat att ta steget till eget företagande aldrig fått chansen, oavsett hur kommersiellt gångbara idéer de haft. Ingen vet heller hur många som avstått från att ens söka en F-skattsedel efter ett muntligt förhandsbesked från skattemyndigheterna. Vart och ett av dem är dessutom ett misslyckande för ett land som skulle behöva en våg av nyföre- tagande för att komma tillrätta med massarbetslösheten.
Krånglet med F-skatten måste avskaffas. Förutom att ett konkret hinder för nyföretagandet i Sverige därmed rivs, så måste en sådan åtgärd också ses som ett led i arbetet med att förändra attityderna till företagandet. En arbets- grupp inom Riksskatteverket har föreslagit en mindre förändring i defini- tionen av näringsverksamhet så att "självständigt bedriven förvärvs- verksamhet ändras till "med viss grad av självständighet bedriven förvärvs- verksamhet". T.o.m. denna lilla förändring avslår regeringen i budgeten!
Låg och medelinkomsttagare
Det höga svenska skattetrycket medför onekligen höga skatter även på låga inkomster. När de förutsättningar föreligger som nämndes inledningsvis vill Folkpartiet:
? sänka skatten för alla genom en skattereduktion på 3 000 kronor per år. Sänkningen betyder mest för dem med de lägsta inkomsterna. ? ? höja stödet till barnfamiljerna med 3 000 kronor per barn och år. ? Kostnaden för dessa förändringar är ca 25 miljarder kronor.
Motiven till våra förslag i det andra steget är flera:
? att ge människor mer kvar efter skatt så att det känns mer meningsfullt att arbeta, ? ? att särskilt öka marginalerna för dem med de allra lägsta inkomsterna, t ex deltidsarbetande, ? ? att utjämna de skillnader som ökat under 1990-talet mellan familjer med och utan barn, ? ? att minska antalet människor som är beroende av socialbidrag, ? ? att något minska den relativa attraktionen hos svartjobb. ? Det är barnfamiljerna som haft den sämsta inkomstutvecklingen under 90-talet. Detta framgår t.ex. av Konsumentverkets undersökningar.
Skillnaden mellan barnfamiljer och familjer utan barn är fortsatt stor och har för en del grupper vidgats under tiden. Den ökade skillnaden är särskilt tydlig vad gäller ensamstående. Ensamstående med barn har fått en realinkomstförsämring under perioden. Skillnaderna mellan att ha barn och att inte ha barn har ökat.
Denna utveckling är en viktig orsak till att Folkpartiet vill att ett kom- mande skattesänkningsutrymme ska användas för att stärka barnfamiljernas ekonomi. Ett särskilt stöd till barnfamiljerna om 3 000 kronor per barn och år ska införas. Detta ökar barnfamiljernas nettoinkomst med i genomsnitt ca 2,5 %. Dessa 3 000 kronor betyder relativt sett mera för låginkomsttagare.
Under förra mandatperioden ökade skattetrycket kraftigt för låg- och medelinkomsttagare. Inkomstskattetryckets ökning på låginkomsttagare framgår av diagram 1. Till detta kommer att andra skatter än inkomstskatten också har ökat.
Diagram 1 Skatten för en låginkomsttagare 1994-98
Inkomstskatt och egenavgifter i procent av lönen
Källa: Konsumentverket
Det finns således anledning att lätta på skattetrycket, särskilt för låg- och medelinkomsttagare.
Detta skulle kunna ske genom att grundavdraget höjs. En generell höjning av grundavdraget medför dock stora negativa effekter på statsfinanserna. Det är Folkpartiets uppfattning att en generell höjning av grundavdraget av sådan storlek att den skulle innebära någon verklig lättnad för låg- och medel- inkomsttagare inte nu kan rymmas inom en ansvarsfull finanspolitik. Det skulle kräva skattesänkningar om flera tiotals miljarder kronor.
Men en riktad höjning till låg- och medelinkomsttagare skulle vara möjlig. Det skulle dock innebära att avtrappningen av (det höjda) grundavdraget måste bli skarpare än idag. Med ett snabbare avtrappat grundavdrag skulle medelinkomsttagare på nytt drabbas av marginalskatteeländet. Nackdelarna med att gå tillbaka till 70- och 80-talens marginaleffekter är så stora att detta måste undvikas. Vårt val har istället blivit en generell skattesänkning för alla i form av en allmän skattereduktion, dvs ett avdrag på skatten, om 3 000 kronor per person och år.
Sammantaget ger de båda åtgärderna tillsammans en realinkomstökning per individ om bortåt 5 %. Därmed återhämtas också de inkomstförluster som gjorts under de gångna åren. En i kronor lika stor skattereduktion är relativt sett viktigast för låginkomsttagarna. För låginkomsttagarna ger det en inkomstökning efter skatt om ca 10 %. För höginkomsttagarna blir ökningen betydligt lägre, ca 2 %. Åtgärderna innebär därmed en inkomstutjämning efter skatt.
En lika stor skattereduktion för alla innebär vidare att marginalskatten inte skärps.
Tabell 4 Inkomstökning per individ med Folkpartiets förslag
Procentuell ökning av nettoinkomsten per person Taxerad förvärvs- inkomst Med barnstödet Med skattereduktion Med båda 50 000-100 000 7,0 6,4 13,4 100 000-150 000 3,9 3,7 7,6 150 000-200 000 2,7 2,8 5,5 200 000-250 000 2,0 2,2 4,2 250 000-300 000 1,8 2,1 3,9 300 000-350 000 1,5 1,5 3,0 350 000-400 000 1,3 1,3 2,6 400 000- 1,0 1,0 2,0 Genomsnitt 2,4 2,4 4,8 En tvåbarnsfamilj får med Folkpartiets skattepolitik en skattelättnad om 12 000 kronor per år eller 1 000 kronor per månad. Detta är en avsevärd förbättring av barnfamiljernas ekonomi.
Tabell 5 Skattelättnad med Folkpartiet
Exempel 1
Mellanstadielärare Månadslön 17 000 kr
Sjuksköterska (deltid) " 13 000 kr
2 barn
Netto av lön idag, sammanlagt 19 600 kr
Nettotillskott per år genom Folkpartiets förslag: 12 000 kr
Motsvarar i proc. ökning av familjens netto av lön ca 5 %
Exempel 2
Handelsanställd (deltid) Månadslön 10 000 kr
1 barn
Netto av lön idag 6 800 kr
Nettotillskott per år genom Folkpartiets förslag 6 000 kr
Motsvarar i proc. ökning av familjens netto av lön ca 7,5 %
De inkomstökningar som detta innebär medför att ett antal individer kan slippa beroende av socialbidrag.
Tabell 6. Antal hushåll som lyfts ur socialbidragsberoende Gifta, 2 arbetar ca 5 300
därav utan barn
ca 500 med barn
ca 4 800 Gifta, 1 arbetar ca 5 000
därav utan barn
ca 500 med barn
ca 4 500 Gifta, ingen arbetar ca 900
därav utan barn
- med barn
ca 900 Ensamstående män ca 9 800
därav utan barn
ca 8 900 med barn
ca 900 Ensamstående kvinnor ca 15 800
därav utan barn
ca 6 800 med barn
ca 9 000 Familjer 16-19 år < 100
därav utan barn
- med barn
< 100
Summa ca 37 000
därav utan barn
ca 16 700 med barn
ca 20 200 Av de ca 37 000 hushåll som skulle slippa socialbidrag handlar det således om drygt 16 000 hushåll utan barn och över 20 000 hushåll med barn.
Antalet berörda personer skulle uppgå till uppemot 100.000, varav nästan hälften är barn.
De som kommer ut ur socialbidragsberoende får också kraftigt minskade marginaleffekter eftersom marginaleffekten för socialbidragstagaren är 100 %.
Tillbaka till skattereformen
Folkpartiet står självfallet fast vid skattereformens intentioner, dvs att endast 15 procent av löntagarna ska betala statsskatt. Det kräver att den sk brytpunkten höjs. Om möjligt bör detta genomföras under mandatperioden, i annat fall så snart som möjligt därefter.
Fastighetsskatten
Fastighetsskatten har under senare år varit föremål för ett antal mer eller mindre osannolika turer. Under förra mandatperioden motsatte sig s-regeringen och Centerpartiet hårdnackat oppositionens alla förslag till förbättringar av fastighetsskatten. Kombinationen av höjda taxeringsvärden och höjd skattesats fick helt orimliga effekter för många, i synnerhet fastboende i skärgårdarna. Efter massiva protester lade Socialdemokraterna och Centerpartiet fram ett förslag med tillfälliga sänkningar för de värst drabbade - så illa genomarbetat att Lagrådet underkände förslaget. Och trots att ett viktigt motiv till uppgörelsen med Centerpartiet sades vara att fastighetsskatten därefter inte skulle kunna ändras inom överskådlig tid, så föreslås nu tillfälliga sänkningar för flerfamiljsbostäder.
Folkpartiet tillhör inte dem som förespråkar en helt slopad fastighetsskatt, men vi anser att systemet måste göras om. Vi avvaktar de förslag som den parlamentariska utredningen om fastighetsskatten kommer att lämna. Införande av schablonbeskattning bör exempelvis genomlysas ordentligt.
Det är emellertid nödvändigt att snabbt lindra fastighetsskatten för dem som drabbats hårdast av de senaste årens höjningar. För detta ändamål avsätter vi ett belopp som är fem gånger större än det regeringen föreslagit, vilket skapar utrymme för de mer rejäla skattelättnader som behövs. Vårt förslag om sänkt förmögenhetsskatt innebär dessutom en lättnad för många vanliga husägare.
Skatteväxling
Folkpartiet är positivt till s k grön skatteväxling. Ett viktigt inslag i den stora skattereformen 1990/91 var just höjd skatt på energi och miljöförstörelse samt sänkt skatt på arbetsinkomster. Folkpartiet var också det första parti som föreslog införande av ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken.
Under förra mandatperioden höjde regeringen en rad energi- och miljö- skatter, dock utan att samtidigt föreslå sänkta arbetsgivaravgifter. Dessa höjdes tvärtom. För att en skatteväxling ska vara lyckosam krävs förstås dels att skatten på arbete verkligen sänks, dels att viktiga konkurrentländer går fram i ungefär samma takt med höjda avgifter på miljöfarlig verksamhet. I annat fall finns en risk att miljöfarliga verksamheter flyttar till det land som har lägst miljöskatter. Miljöproblemen är gränsöverskridande och vi libera- ler ser EU som ett effektivt instrument att bland annat genom beslut om gemensamma miljöskatter åtgärda problemen. Vi anser att regeringen kraftfullt bör driva kravet om en gemensam koldioxidskatt inom EU.
Det måste löna sig att vara hederlig
Varje år går staten och kommunerna miste om stora skatteintäkter - i runda tal 50 miljarder kronor - som en följd av omfattande skattefusk. Dessutom betalas årligen ut mellan 6,5 och 8,5 miljarder kronor i "felaktiga bidrag". Intresset och viljan att handla rätt och riktigt behöver återupprättas.
Från liberala utgångspunkter handlar det inte bara om att få in mer skattepengar till angelägna välfärdsutgifter som vård och skola. Det handlar om att hederliga medborgare skall skyddas mot att andra skor sig på hans eller hennes bekostnad, att försvara en sund marknadsekonomi och rättvisa villkor för småföretagare - och att upprätthålla ursprungliga normer och ambitioner i välfärdspolitiken. I ett liberalt samhälle ska människor som arbetar, eller driver företag, och betalar skatt känna sig förvissade om att de behandlas på lika villkor som andra. De måste känna sig förvissade om att skatterna de betalar hamnar rätt.
Det är allmänt känt att svartjobb inom sektorer som hantverk och hushållsarbete är vanligt förekommande. Det rör sig dels om småföretagare och hantverkare som byter tjänster med varandra, dels om privatpersoner som medvetet köper tjänster "utan kvitto", som t ex bilreparationer eller städning. I vissa fall köper människor "svart" utan att veta om det - t.ex. hos frisören, på restaurangen eller i taxin.
För småföretagare i tjänstebranscher som riktar sig främst till privatpersoner - restauranger, taxi, snickerifirmor etc - är det svårt att vara ärlig om konkurrenterna pressar sina priser genom att t ex anlita svart arbetskraft, fiffla med taxametern eller avstår från att redovisa alla inkomster.
I en rapport från Riksrevisionsverket framhåller t ex Länsstyrelsen i Skåne att bruket av svart arbetskraft inom restaurangnäringen är mycket omfattande. Vid kontroller mot restauranger i Gävleborgs län uppgav en påfallande stor andel av personalen att de vikarierade tillfälligt eller att det var första kvällen de arbetade, osv. Sannolikt har många små tjänsteföretagare svårt att överleva om de följer gällande regler.
Vi tycker att det är hög tid att ta fusket och svartjobben på allvar. Självfallet spelar reglerna i skatte- och bidragssystemen en stor roll för människors benägenhet att handla rätt och riktigt. Det är t ex uppenbart att skattereglerna för hushållstjänster upplevs som helt orimliga av de flesta, tröskeln för att köpa tjänsterna svart blir därför låg.
Vår politik - skattelättnader för hushållstjänster, slopad förtida moms, sänkta arbetsgivaravgifter i den privata tjänstesektorn - innebär viktiga steg mot ett samhälle där ett hederligt beteende lönar sig bättre. Våra förslag om att minska och förenkla regler som rör företagandet minskar också riskerna för missförstånd om vad som faktiskt gäller.
Vi föreslår dessutom att skattemyndigheten och försäkringskassorna får ökade resurser, 150 miljoner respektive 50 miljoner kronor mer än med regeringens förslag, för effektivare kontroll och upplysning.
Slopa generalklausulen
En förutsättning för ett fungerande skattesystem är att det finns en tillfredsställande kontroll av skatteunderlaget. Det ligger i alla medborgares intresse att skattemyndigheterna har ambitioner att motverka skattefusk. För oss liberaler är det emellertid centralt att denna strävan inte kränker den enskildes integritet och rättssäkerhet.
Den s k generalklausulen avskaffades av den förra borgerliga regeringen. Därefter har den återinförts - och skärpts - av Socialdemokraterna. Vi anser att den står i strid med fundamentala principer som syftar till att förhindra godtycklig maktutövning. Dess tillämpning är svårbegriplig och helt oförutsägbar för de skattskyldiga. I rättssäkerhetens idé ligger att reglerna ska vara fasta och klara så att medborgarna därigenom kan förutse och förstå konsekvenserna av sitt handlande. Människor måste ha förutsättningar att känna till var gränsen går mellan tillåtet och förbjudet och klart veta vilka sanktionerna är om bestämmelserna överträds. Generalklausulen bör därför avskaffas.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattepolitikens inriktning,1
2. att riksdagen beslutar att ersättning för tjänster som utförs i det egna hemmet skall berättiga till skattereduktion i enlighet med vad som anförts i motionen, 1
3. att riksdagen beslutar sänka arbetsgivaravgifterna i enlighet med vad som anförts i motionen, 1
4. att riksdagen beslutar att statsskatten skall vara högst 20 %,1
5. att riksdagen beslutar avskaffa dubbelskatten på aktier, 1
6. att riksdagen beslutar om en sänkning av förmögenhetsskatten i enlighet med vad som anförts i motionen, 1
7. att riksdagen beslutar om ändrade regler för fåmansbolagen i enlighet med vad som anförts i motionen, 1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda möjligheterna till uppskov med bolagsskatten i vissa fall,2
9. att riksdagen beslutar ändra reglerna för momsbetalningar i enlighet med vad som anförts i motionen, 1
10. att riksdagen beslutar avskaffa sociala avgifter på vinstandelar i företagen, 1
11. att riksdagen beslutar höja avdragsrätten för sparande i privata pensionsförsäkringar till 1,5 basbelopp, 1
12. att riksdagen beslutar avskaffa skattetillägget för fel i momsredovisningen,2
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av reglerna för företagare med hemmet som arbetsplats, 2
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enklare F-skatteregler, 2
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare, 1
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återgång till skattereformens intentioner, 1
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt fastighetsskatt, 1
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en grön skatteväxling, 1
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att motverka svartarbete och skatteundandraganden,2
20. att riksdagen beslutar avskaffa generalklausulen.2
Stockholm den 28 oktober 1998
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Siw Persson (fp) Yvonne Ångström (fp) Johan Pehrson (fp) Camilla Dahlin-Andersson (fp)
1Yrkandena 1-7, 9-11 och 15-18 hänivisade till FiU.
2Yrkandena 8, 12-14, 19 och 20 hänvisade till SkU.
Yrkanden (40)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattepolitikens inriktning
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattepolitikens inriktning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen beslutar att ersättning för tjänster som utförs i det egna hemmet skall berättiga till skattereduktion i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen beslutar att ersättning för tjänster som utförs i det egna hemmet skall berättiga till skattereduktion i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 3att riksdagen beslutar sänka arbetsgivaravgifterna i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 3att riksdagen beslutar sänka arbetsgivaravgifterna i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen beslutar att statsskatten skall vara högst 20 %
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen beslutar att statsskatten skall vara högst 20 %
- Behandlas i
- 5att riksdagen beslutar avskaffa dubbelskatten på aktier
- Behandlas i
- 5att riksdagen beslutar avskaffa dubbelskatten på aktier
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen beslutar om en sänkning av förmögenhetsskatten i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen beslutar om en sänkning av förmögenhetsskatten i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 7att riksdagen beslutar om ändrade regler för fåmansbolagen i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 7att riksdagen beslutar om ändrade regler för fåmansbolagen i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda möjligheterna till uppskov med bolagsskatten i vissa fall
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda möjligheterna till uppskov med bolagsskatten i vissa fall
- Behandlas i
- 9att riksdagen beslutar ändra reglerna för momsbetalningar i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 9att riksdagen beslutar ändra reglerna för momsbetalningar i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen beslutar avskaffa sociala avgifter på vinstandelar i företagen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen beslutar avskaffa sociala avgifter på vinstandelar i företagen
- Behandlas i
- 11att riksdagen beslutar höja avdragsrätten för sparande i privata pensionsförsäkringar till 1,5 basbelopp
- Behandlas i
- 11att riksdagen beslutar höja avdragsrätten för sparande i privata pensionsförsäkringar till 1,5 basbelopp
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen beslutar avskaffa skattetillägget för fel i momsredovisningen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen beslutar avskaffa skattetillägget för fel i momsredovisningen.
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av reglerna för företagare med hemmet som arbetsplats.
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av reglerna för företagare med hemmet som arbetsplats.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enklare F-skatteregler.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enklare F-skatteregler.
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återgång till skattereformens intentioner
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återgång till skattereformens intentioner
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt fastighetsskatt
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt fastighetsskatt
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en grön skatteväxling.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 18att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en grön skatteväxling.
- Behandlas i
- 19att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att motverka svartarbete och skatteundandraganden
- Behandlas i
- 19att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att motverka svartarbete och skatteundandraganden
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 20att riksdagen beslutar avskaffa generalklausulen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 20att riksdagen beslutar avskaffa generalklausulen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.