En pålitlig folkbildning med frihetliga och demokratiska värderingar
Motion 2021/22:3630 av Ann-Sofie Alm (M)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Kulturutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2021-10-05
- Granskad
- 2021-10-05
- Hänvisad
- 2021-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att en statlig myndighet övertar ansvaret för att betala ut och granska statsbidragen till folkbildningen i stället för Folkbildningsrådet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda om Folkbildningsrådet bör lyda under offentlighetsprincipen och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Folkbildningsrådets kompetens gällande att stävja, granska och utreda ekonomiska oegentligheter och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Folkbildningsrådets kompetens gällande att underrätta sig om kopplingar mellan nätverk för att kunna granska och syna islamistisk, odemokratisk, antisemitisk och därtill kvinnonedvärderande verksamhet som uppdagats fått folkbildningsbidrag, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Folkbildningsrådets kompetens att kunna säkerställa att folkbildningsbidrag inte betalas ut till föreningar som i något led sanktionerar antisemitism eller hedersrelaterad brottslighet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Motivering
Folkbildningsrådet har en stor och för många viktig verksamhet att fördela statliga bidrag. Det har dock framkommit att Folkbildningsrådet har problem med att hålla ordning och reda i finanserna och att tillse att studieförbunden som mottager de statliga bidragen lever upp till de krav som regering och riksdag ställt. Folkbildningsrådet har inte mäktat med att vidta nödvändiga åtgärder mot det fusk och de oegentligheter som framkommit vid granskningar, bland annat den uppmärksammade skandalen gällande Ibn Rushd.
Folkbildningsrådet verkar sakna resurser och kunskap att stävja, granska och utreda ekonomiska oegentligheter eller underrätta sig om kopplingar mellan nätverk när det kommer till att granska och syna islamistisk, odemokratisk, antisemitisk och därtill kvinnonedvärderande verksamhet som uppdagats ha fått folkbildningsbidrag. Det här blir extra problematiskt eftersom Folkbildningsrådet är en ideell förening med myndighetsuppdrag och därmed inte lyder under offentlighetsprincipen i alla led.
- Svenska skattepengar ska inte kunna fuskas bort.
- Svenska skattebetalares pengar ska inte hamna i odemokratiska krafters fickor.
- Svenska skattekronor ska inte bekosta spridning av antisemitism eller användas för att förespråka dubbla juridiska regelverk för kvinnor och män i ojämställda läror.
Januariavtalet stipulerar en genomlysning av befintliga förordningar och myndighetsinstruktioner som även omfattar regelverket för statsbidrag till studieförbund.
Jag anser att det är långt ifrån tillräckligt för att säkerställa att offentliga medel inte betalas ut till föreningar som sanktionerar antisemitism och hedersrelaterad brottslighet.
Det bör därför snarast tillsättas en utredning om hur en statlig myndighet kan ta över ansvaret för att betala ut och granska statsbidragen till folkbildningen istället för Folkbildningsrådet. Det är även angeläget att utreda om Folkbildningsrådet kan lyda under offentlighetsprincipen i syfte att säkerställa att studieförbundens offentligt tilldelade medel inte hamnar hos människor eller föreningar som i sin verksamhet bryter mot grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.
Ann-Sofie Alm (M) |
|
Yrkanden (5)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att en statlig myndighet övertar ansvaret för att betala ut och granska statsbidragen till folkbildningen i stället för Folkbildningsrådet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2021/22:KrU5 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda om Folkbildningsrådet bör lyda under offentlighetsprincipen och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2021/22:KrU5 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Folkbildningsrådets kompetens gällande att stävja, granska och utreda ekonomiska oegentligheter och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2021/22:KrU5 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Folkbildningsrådets kompetens gällande att underrätta sig om kopplingar mellan nätverk för att kunna granska och syna islamistisk, odemokratisk, antisemitisk och därtill kvinnonedvärderande verksamhet som uppdagats fått folkbildningsbidrag, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2021/22:KrU5 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 5.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Folkbildningsrådets kompetens att kunna säkerställa att folkbildningsbidrag inte betalas ut till föreningar som i något led sanktionerar antisemitism eller hedersrelaterad brottslighet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2021/22:KrU5 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.