En liberal försvarspolitik för 2000-talet
Motion 1998/99:Fö205 av Lars Leijonborg m.fl. (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Försvarsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Riksdagen beslutade våren 1998 att senarelägga den i försvarsbeslutet 1996 aviserade kontrollstationen till våren 1999. Försvarsmakten har den 12 oktober till regeringen överlämnat förslag i enlighet med de direktiv regeringen givit våren -98. Dessa förslag innebär så omfattande förändringar i -96 års försvarsbeslut att det på många sätt kan ses som ett nytt försvarsbeslut, på sätt som Folkpartiet liberalerna förutsåg redan i motionerna 1997/98:Fö7 och Fö18.
De beslut som nu tas hösten -98 om försvarets budget för 1999 kan därför närmast ses som expeditionsbeslut i avvaktan på regeringens proposition våren -99. I föreliggande partimotion återger Folkpartiet därför bara i korthet tidigare redovisade principiella riktlinjer för Sveriges försvar. Vi återkommer med mer utförliga förslag i samband med den kommande propositionen inför -99 års kontrollstation.
Inför försvarsbeslutet i december 1996 konstaterade Folkpartiet att Sveriges säkerhetspolitiska läge inte varit så stabilt och fördelaktigt på mycket länge. Den svenska regeringens oförmåga att aktivt stödja de baltiska staternas önskemål om Natomedlemskap har emellertid inte underlättat en för Östersjöregionen mer önskvärd utveckling i detta avseende. Om de baltiska staterna för överskådlig tid utestängs från medlemskap i Nato ökar det ytterligare Sveriges ansvar för att medverka till att stärka deras säkerhet.
De utgångspunkter för Sveriges framtida försvars- och säkerhetspolitik som redovisades av Folkpartiet inför 1996 års försvarsbeslut kvarstår. Sverige skall bidra till att skapa en alleuropeisk fredsordning. Nato bör utvecklas till en struktur för gemensam säkerhet i vår världsdel med Sverige som medlem. Det finns inte anledning att nu ompröva den militära alliansfriheten, men full handlingsfrihet bör råda inför den fortsatta säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa.
Den säkerhetspolitiska utvecklingen
Inför försvarsbeslutet i december 1996 konstaterade Folkpartiet att Sveriges säkerhetspolitiska läge, vilket i hög grad bestäms av utvecklingen i Ryssland, inte varit så stabilt och fördelaktigt på mycket länge. Knappast något är mer avgörande för vår fred och stabilitet än förhållandena i Östersjöns sydöstra strandstater. Något traditionellt militärt hot i form av regelrätta invasionsföretag mot svenskt territorium i södra eller mellersta Sverige föreligger inte för överskådlig tid. Den politiska utvecklingen i Ryssland är dock fortfarande instabil och oförutsägbar. Den bedömningen tycks inte på något sätt bli mindre riktig.
Den svenska regeringens oförmåga att i rent svenskt säkerhetspolitiskt egenintresse aktivt stödja de baltiska staternas önskemål om Natomedlem- skap har inte underlättat en för Östersjöregionen mer önskvärd utveckling i detta avseende. Att med all kraft stödja de baltiska staternas önskemål om medlemskap i EU är inget alternativ till Natomedlemskap, men blir i detta perspektiv än mer angeläget för Sverige. Om de baltiska staterna för överskådlig tid utestängs från medlemskap i Nato ökar det ytterligare Sveriges ansvar för att medverka till att stärka deras säkerhet. Baltikums sak är oupplösligt också vår.
Mandatet för den Natoledda fredsstyrkan i Bosnien-Hercegovina kom som väntat att förlängas från sommaren 1998 med fortsatt deltagande av USA. Försummelserna från världssamfundets sida att tidigt ingripa för att stoppa folkmordet i Bosnien kräver ett långvarigt engagemang på plats för att säkerställa förutsättningarna för fredsprocessen. Därmed bekräftas också den nya roll som Nato fått i den europeiska fredsstrukturen, vilket är positivt. Utvecklingen i Kosovo tvingade till slut fram ett fortsatt mandat för FN:s övervakningsstyrka i Makedonien och till slut också en civil övervakningsinsats i Kosovo under OSSE-mandat.
Utanför Europa präglas den säkerhetspolitiska utvecklingen av fortsatt instabilitet i flera av de traditionella konfliktområdena. Irak fortsätter att utmana världssamfundet med sin vägran att fullt ut samarbeta om kontroll av de massförstörelsevapen, som ständigt hotar att utlösa en ny storkonflikt i den ytterst känsliga regionen i Mellanöstern. I Nordkorea fortsätter den starkt isolationistiska regimen att hota sina grannar med ständiga provokationer. I det centrala Afrika saknas stabila regeringar, som kan bidra till fredlig återuppbyggnad. Den upptrappade kärnvapenkapplöpningen mellan Indien och Pakistan illustrerar att mycket återstår innan kärnvapenspridningen bringats under kontroll.
De utgångspunkter för Sveriges framtida försvars- och säkerhetspolitik som redovisades av Folkpartiet under processen inför 1996 års försvarsbeslut kvarstår. Vår framtida säkerhet förutsätter ett aktivt svenskt deltagande såväl i byggandet av den framtida europeiska säkerhetsstrukturen som i kris- och konflikthantering, liksom i fredsbevarande och fredsfrämjande insatser.
Sverige skall bidra till att skapa en alleuropeisk fredsordning. Nato bör utvecklas till en struktur för gemensam säkerhet i vår världsdel med Sverige som medlem. Det finns inte anledning att nu ompröva den militära allians- friheten, men full handlingsfrihet bör råda inför den fortsatta säkerhets- politiska utvecklingen i Europa. Skulle Nato utvidgas med de baltiska staterna och Finland kommer frågan i ett nytt läge.
"Smalare men vassare"
Inför försvarsbeslutet 1996 föreslog Folkpartiet till skillnad från regeringen att försvarets krigsorganisation skulle förändras ytterligare i "smalare men vassare" riktning. Markstridskrafternas krigsorganisation föreslogs få en inriktning med:
- 8 allsidigt användbara brigader med förmåga att sättas in var som helst i landet, utformade så, att på kort sikt ytterligare 4 och i allvarligaste fall ytterligare 8 brigader kan utbildas, - - 2 brigadliknande, för uppgiften skräddarsydda, förband för direkt försvar av Storstockholm resp Gotland. - Genom att minska arméns storlek skulle skapas utrymme för fortsatt modernisering, vilket kunde användas bl a för att bygga upp s k luftburet kavalleri med attackhelikoptrar och för anskaffning av artilleri (ev raketartilleri) med längre räckvidd. Därigenom skulle försvarets såväl rörlighet som slagkraft öka.
För sjö- och kustförsvarsstridskrafternas och för flygstridskrafternas krigsorganisation i övrigt sammanföll vår bedömning med regeringens vad avser dimensionering. Även här borde emellertid avveckling och nyanskaffning av materiel anpassas, så att erforderlig tillväxt snabbt kan förverkligas. Vad avser dimensionering och anskaffande av JAS 39 Gripen - delserie 3 sammanföll likaså vår uppfattning med regeringens. Vi förordade emellertid redan då en tidsmässigt mer utdragen leveranstakt.
Redan i försvarsbeslutet 1996 var det vår uppfattning att ytterligare neddragningar i arméns grundorganisation skulle komma att visa sig vara nödvändiga även med regeringens förslag, i värsta fall redan före nästa försvarsbeslut. 1996 års försvarsbeslut innebar att man återigen av politiska skäl sökt rädda för stor del av grundorganisationen.
Det av överbefälhavaren och regeringen redan hösten 1997 redovisade gapet mellan uppgifter och tilldelade resurser i -96 års försvarsbeslut under- strök att riksdagen redan inför den kommande kontrollstationen måste göra ytterligare neddragningar och långsiktiga förändringar av försvarets krigs- organisation och därmed också grundorganisation. Redan inträffade utgifter såväl för drift som för investeringar vid förband, som då kommer att läggas ned, har därigenom varit "bortkastade" från försvarssynpunkt.
Budget för totalförsvaret för 1999
Folkpartiet ställde sig bakom den anslagsram för försvarsbeslutsperioden som riksdagen beslutade 1996. Vår bedömning, att det försvarsbeslut som då fattades inte var i balans mellan anslag och uppgifter, har emellertid visat sig mer än besannad genom de förslag som ÖB redovisat hösten -98.Vi kan dessutom tyvärr konstatera att regeringen och Försvarsmakten inte heller på ett tillfredsställande sätt klarat ut de oklarheter, som tycks råda rörande hur anslagsförordningen och den s k teknikfaktorn skall hanteras under resterande del av försvarsbeslutsperioden. Detta är givetvis helt oacceptabelt.
I linje med våra förslag inför budgetåret 1998 föreslår vi även inför budgetåret 1999 att till anslaget A 1 Försvarsmakten överförs ytterligare sammanlagt 150 miljoner kronor från anslagen B 1 Funktionen Civil ledning och B 3 Funktionen befolkningsskydd och räddningstjänst. Anslaget B 1 föreslås minskas i avvaktan på att regeringen återkommer till riksdagen med förslag, i vilket vidare behov av och former för civila beredskapsstyrkor redovisats. Riksdagen föreslås vidare begränsa sitt bemyndigande för funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst med till sammanlagt 250 miljoner kronor, då produktion av skyddsrum bör begränsas och inriktas mot områden, där riskerna bedöms som störst.
Skattebetalarnas pengar skall alltid användas på ett ansvarsfullt sätt. Med hänsyn tagen till det säkerhetspolitiska läget kan försvaret, på samma sätt som i andra stater i vår omgivning, inte nu erhålla en omfattning som i framtiden helt skulle kunna möta hot, som då skulle kunna utvecklas. Den bedömningen understryks givetvis av den statsfinansiella situationen. Det gör det nödvändigt att fortsätta bygga på att försvarets krigsduglighet med särskilda insatser skall kunna höjas under i princip en ettårsperiod och att en långsiktig tillväxt skall kunna äga rum under förutsättning av erforderliga beslut.
Materielförsörjningen och därmed den svenska försvarsindustrins utveckling blir i detta sammanhang av strategisk betydelse för möjligheterna för försvaret att genomföra olika nivåer av anpassning. Dessa frågor behöver därför särskilt ses över vilket regeringen bör ges till känna med anledning av förslag beträffande materielförsörjning och försvarsindustri. Folkpartiet före- slår liksom tidigare år sedan beslutet 1996 att ytterligare 200 miljoner kronor anslås årligen för anpassningsinriktade tekniksatsningar för att bättre kunna förverkliga kraven på kvalitativ förnyelse i enlighet med linjerna i 1992 års försvarsbeslut.
Styrning av Försvarsmakten
I en mycket allmänt hållen proposition 1997/98:83 föreslog regeringen riksdagen att efter upprepade påstötningar från riksdagens sida fatta beslut om ett bättre system för styrning av försvaret. Folkpartiet ställde sig bakom ambitionen, men konstaterade att underlaget inte föreföll räcka för att redan hösten 1998 kunna leda till beslut, som på något avgörande sätt skulle underlätta styrningen av Försvarsmakten. Av regeringen nu redovisade förslag till formulering av Försvarsmaktens förmågor finns inte anledning att dra någon annan slutsats. Regeringen bör i detta avseende återkomma, om möjligt i samband med kontrollstationen 1999, med utförligare förslag i ärendet.
Pliktutbildning
Folkpartiet avvisar tanken på att i princip pliktutbilda alla vapenföra unga män utan att behov av dem i krigsorganisationen föreligger. Det är samtidigt från såväl principiell utgångspunkt för den enskilde som statsfinansiell för samhället inte acceptabelt att den som tvingats fullgöra pliktutbildning inte i första hand ges möjlighet att fylla de behov som föreligger i krigsorganisationen. Om det inte sker minskar såväl skattebetalarnas som den enskildes tilltro till grunderna för totalförsvaret.
Den s k "folkförsvarstanken" är därför en myt utan verklighetsförankring. Den saknar grundläggande respekt för den enskilde individens frihet och integritet. Den bör en gång för alla förpassas till historiens skräpkammare. Totalförsvarsplikten bör i fortsättningen utformas så att könsneutral pliktuttagning kommer att gälla för hela totalförsvaret. I vårt förslag till utformning av försvarets krigsorganisation skall precis så många utbildas som Försvarsmakten anser att de behöver för att klara sin uppgift.
Folkpartiet anser mot bakgrund av förutsättningarna inför kontrollstationen 1999 att det redan nu finns anledning att för överskådlig tid avskriva tankarna på korttidsutbildning av värnpliktiga. Hittillsvarande grundutbild- ning gör att det finns ett mycket stort antal redan utbildade som inte längre kommer att ha någon plats i krigsorganisationen. Att i detta läge korttidsplikutbilda ytterligare människor är principiellt oacceptabelt och ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar. Det nu inledda försöket med korttidsutbildning bör därför avvecklas snarast.
1996 avvisade vi också tills vidare förslaget beträffande civila bered- skapsstyrkor mot bakgrund av att regeringen inte kunnat presentera något underlag rörande behov av och former för en sådan pliktutbildning. Vi förutsätter att den pågående översynen av pliktfrågorna kommer att innebära en återgång fullt ut till de principer för plikttjänstgöringen som låg till grund för riksdagens beslut 1994 om totalförsvarsplikt, och som Folkpartiet ställt sig bakom sedan 1977.
I detta sammanhang välkomnar vi att översynen med förtur behandlar frågor gällande uppskovsreglerna och disciplinansvaret. Vi välkomnar likaså att översynen omfattar frågor rörande utbildningens meritvärde för såväl värnpliktiga som civilpliktiga. Arbetet inom Försvarsmakten i dessa frågor får inte avstanna i avvaktan på översynen utan bör tvärtom påskyndas. I takt med att allt färre tas ut till plikttjänstgöring måste förhållandena bringas i allt bättre överensstämmelse med dem som gäller i det civila samhället. Plikttjänstgöringen måste också i största möjliga utsträckning utformas så att den för den enskilde blir en tillgång också efter fullbordad utbildning.
Fredsfrämjande truppinsatser
Regeringen beräknar även för 1999 ett lägre anslag för fredsfrämjande truppinsatser än de faktiska utgifterna för innevarande budgetår. Det sker mot bakgrund av nu kända åtaganden för fortsatta insatser i Bosnien-Hercegovina och Makedonien. Det finns emellertid, vilket Folkpartiet framfört tidigare, anledning att räkna med fortsatta insatser under fler år framöver. Följderna av sådana överväganden får regeringen, såsom försvarsutskottet uttalade i sitt yttrande 1996/97:FöU4y och senare upprepat, återkomma till riksdagen med förslag till.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den säkerhetspolitiska utvecklingen,
2.
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av sammanlagt 150 miljoner kronor från anslagen B 1 Civil ledning och B 3 Befolkningsskydd och räddningstjänst till anslaget A 1 Försvarsmakten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begränsa bemyndigandet för funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst för budgetåret 1998 till sammanlagt 250 miljoner kronor,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare 200 miljoner kronor anslås årligen för anpassningsinriktade tekniksatsningar för kvalitativ förnyelse,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning av Försvarsmaktens förmågor i olika avseenden,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla försöksverksamheten med korttidsutbildning av värnpliktiga,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget för fredsfrämjande truppinsatser.
Stockholm den 28 oktober 1998
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Siw Persson (fp) Yvonne Ångström (fp) Runar Patriksson (fp) Eva Flyborg (fp)
Yrkanden (14)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den säkerhetspolitiska utvecklingen
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den säkerhetspolitiska utvecklingen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av sammanlagt 150 miljoner kronor från anslagen B1 Civil ledning och B3 Befolkningsskydd och räddningstjänst till anslaget A1 Försvarsmakten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av sammanlagt 150 miljoner kronor från anslagen B1 Civil ledning och B3 Befolkningsskydd och räddningstjänst till anslaget A1 Försvarsmakten
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begränsa bemyndigandet för funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst för budgetåret 1998 till sammanlagt 250 miljoner kronor
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begränsa bemyndigandet för funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst för budgetåret 1998 till sammanlagt 250 miljoner kronor
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare 200 miljoner kronor anslås årligen för anpassningsinriktade tekniksatsningar för kvalitativ förnyelse
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare 200 miljoner kronor anslås årligen för anpassningsinriktade tekniksatsningar för kvalitativ förnyelse
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning av Försvarsmaktens förmågor i olika avseenden
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning av Försvarsmaktens förmågor i olika avseenden
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla försöksverksamheten med korttidsutbildning av värnpliktiga
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla försöksverksamheten med korttidsutbildning av värnpliktiga
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget för fredsfrämjande truppinsatser.
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget för fredsfrämjande truppinsatser.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.