Till innehåll på sidan

Det svenska personnummersystemet

Motion 2016/17:1872 av Ewa Thalén Finné och Lotta Finstorp (båda M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-05
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över och avskaffa det svenska personnummersystemet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla personer som folkbokförs i Sverige får ett personnummer som identitetsbeteckning. Det individuella personnumret tilldelas av Skatteverket och behålls sedan livet ut.

Systemet med personnummer i Sverige infördes 1947 och innehöll då födelsetid samt ett tresiffrigt födelsenummer. År 1967 gjordes en ändring som innebar att man även införde en kontrollsiffra som sista siffra i personnumret. Detta 10-siffriga system används än idag. De sex första siffrorna anger födelsetiden med födelseår, månad och dag. Därefter följer ett födelsenummer som består av tre siffror, där den sista siffran är udda för män och jämn för kvinnor. Slutligen avser den sista siffran ett kontrollnummer som tilldelas maskinellt.

Syftet med ett personnummer är naturligtvis gott och syftar till att identifiera och hålla isär oss individer i kontakten med olika myndigheter, sjukvården m.m. Många länder har därför också någon form av nationellt identitetsnummer eller annat siffersystem.

Det svenska personnummersystemet skiljer dock ut sig betydligt från andra länder och i många länder saknas helt personnummersystem som t.ex. i Australien, Tyskland och Storbritannien. Myndigheter kan där ha olika nummer på personer, men aldrig ett gemensamt. Människor förväntas därför inte heller komma ihåg de olika numren och de står ofta inte heller med på pass eller körkort.

I Sverige använder vi snart sagt personnumren till alla möjliga vardagliga kontakter. Vi behöver dem i kontakten med myndigheter och sjukvård. När vi öppnar bankkonton och tecknar försäkringar. De används även i patientjournaler, när vi bokar resor, hyr filmer, köper något på nätet eller rent av söker jobb. Personnumren används alltså inte längre bara i myndighetskontakter eller i myndighetsutövning utan ganska brett i dagens samhälle. Ett sådant omfattande användande som dagens var knappast tanken när systemet med personnummer infördes för snart sjuttio år sedan.

Dagens användande innebär även flera problem kopplade till vårt personnummer. Förutom att det är integritetskränkande för oss individer när vi ständigt registreras och övervakas innebär det också påtagliga risker för missbruk. Problemet med id-kapningar växer för varje år. 2015 drabbades drygt 85 000 personer i Sverige för id-bedrägerier efter att de hade fått sin identitet kapad. Antalet anmälda id-kapningar är nu fler än antalet cykelstölder under ett år.

Samtidigt spärrar allt fler sin identitet hos UC och under de senaste fem åren har antalet bedrägerispärrar ökat med 300 procent. Vilket innebär att man har det egna personnumret under bevakning.

Ett ytterligare problem med personnummer är att de tar slut. Eftersom antalet födelsenummer är begränsat kan det någon gång inträffa att födelsenumren har tagit slut för en viss dag. Den som är född en sådan dag kan då i stället få ett personnummer där siffrorna för födelsedag anger en närliggande dag i månaden. Skatteverket gick i år även ut och avrådde andra länder för att införa ett sådant system som vi i Sverige har efter att man har tvingats att skapa påhittade födelsedagar för över 2 500 individer.

Mot bakgrund av ovanstående är det därför rimligt att se över hela det svenska personnummersystemet grundligt och istället övergå till ett system som både är mindre integritetskränkande och svårare att missbruka.

 

 

Ewa Thalén Finné (M)

Lotta Finstorp (M)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över och avskaffa det svenska personnummersystemet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Skatteutskottet
    Betänkande 2016/17:SkU26
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.