Till innehåll på sidan

Definitionen av ockerräntor

Motion 2014/15:436 av Hans Hoff (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-06
Granskad
2014-11-06
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en definition av vad som är ockerräntor.

Motivering

Det är olagligt att ta ut ockerränta i Sverige, men snabblåneföretag tillåts göra det. Effektiv årsränta på sådana krediter, så kallade sms-lån, kan vara drygt ett- och två- tusen procent. Hos ett kreditbolag är räntan över 23 000 procent.

Ingen myndighet tar ansvar för situationen. Trots att Konsumentverket har polisanmält två företag för ockerräntor, har detta inte lett till åtal. Anledningen till detta är att i förarbetena till lagen inte nämns några nivåer där gränsen till ockerränta går. Konsumentverket vill ha ett prejudicerande dom för att sätta stopp för ockerräntorna. Verket vill därför få klargjort vilka räntor som är lagliga att ta ut på mindre belopp under kortare lånetider.

Sms-lån ökar kraftigt, inte minst bland unga. De leder ofta till överskuldsättning och många har svårt att ta sig ut ur skuldfällan de hamnat i. Idag är kraven för obetalda snabblån hos Kronofogdemyndigheten högre än någonsin. Under första halvåret i år var det drygt 29 000 personer som inte klarade av att betala sina snabblån.

Var tjugonde av snabblåneföretagens kunder hamnar hos Kronofogden, just beroende på de skyhöga räntorna. Samtidigt har hos snabblåneföretagen omsättningen fördubblats och vinsterna ökat med drygt femtio procent under de senaste fem åren, enligt en granskning gjord av SVT.

Konsumentverket har granskat tio bolag i branschen år 2012 och samtliga fick varningar för att de slarvar med att kontrollera om personerna som beviljas lån kan betala tillbaka pengarna. Året därpå varnade verket ytterligare fyra bolag för samma sak.

Trots några lagförändringar och branschens nya etikregler kvarstår problemen med vårdslös kreditgivning och oskäliga räntor. Därför är det angeläget att ockerränta för lån på små summor under korta lånetider definieras så att uppenbart ocker kan leda till åtal.

.

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en definition av vad som är ockerräntor.
  Behandlas i
  Civilutskottet
  Betänkande 2014/15:CU11
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Avsändare (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.