Till innehåll på sidan

Avskaffning av tv-avgiften

Motion 2009/10:Kr257 av Margareta Pålsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-02
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avskaffning av tv-avgiften.

Motivering

Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion är tre viktiga institutioner i Sverige. Många människor får en mycket stor del av sina nyheter från SVT eller SR och på så sätt är de en viktig del av den svenska demokratin. För att finansiera dessa tre bolag driver Radiotjänst i Kiruna AB in 2 076 kronor per år i tv-avgift från de hushåll som uppgett att de har en eller flera tv-apparater.

Alla som har tv uppger inte detta och därför måste Radiotjänst i Kiruna AB försöka hitta dem som försöker komma undan och driva in tv-avgiften även från dem. Denna kostnad för att driva in pengar är i allt väsentligt onödig. För som alla vet så är det en försvinnande liten del av svenskarna som idag saknar tv i hemmet. Utvecklingen går dessutom mot att fler och fler tittar på tv i sin hemdator, vilket gör att de som faktiskt kan titta på SVT:s och UR:s program blivit ännu fler. Är det rimligt att den som tittar på tv i sin dator ska slippa betala medan den som har en tv-apparat inte kommer undan avgift oavsett om personen tittar på public service eller inte? Det är det förstås inte.

För att få ett system som vore både mer rättvist och mer effektivt är det därför rimligt att SVT, UR och SR finansieras via skattsedeln istället för genom avgiftspengar.

Stockholm den 29 september 2009

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avskaffning av tv-avgiften.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Avsändare (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.