Arbetslöshetsförsäkring
Motion 1998/99:A221 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Vänsterpartiet anser att arbetslöshetsförsäkringen skall vara en omställningsförsäkring för den som av konjunkturella eller strukturella skäl blir arbetslös. Den skall tillsammans med en aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildningsinsatser bidra till att den som drabbas av arbetslöshet tryggt kan förstärka sin position på arbetsmarknaden och söka jobb. Försäkringens grundidé är att skapa ekonomisk trygghet under omställningsfasen till ett nytt jobb. Kraven på den arbetslöse motsvaras av krav på en effektiv sysselsättningspolitik där både stat och kommun har ett stort ansvar.
Kompetensförstärkning och rörlighet skall stimuleras. Passiva ersättnings- perioder skall vara kortvariga. Den individuella handlingsplanen skall prioritera ett aktivt förhållningssätt. Därför måste svårigheter att få tillfreds- ställande barntillsyn undanröjas.
Arbetslinjen som tillämpats i Sverige i kombination med en väl utbyggd arbetslöshetsförsäkring har länge fungerat väl. Höga aktivitetskrav har ställts på de arbetslösa samtidigt som politikens uppgift har varit att prioritera sysselsättningsmålet och bekämpa arbetslösheten. Det är inte försäkringens fel att långtidsinskrivningen ökar vid arbetsförmedlingarna eller att rundgången mellan åtgärder och ersättningsperioder blir vanligare. Det handlar snarare om brister i den ekonomiska politiken, att sysselsättnings- politiken varit svag. Trots de stora behoven i samhället erbjuds inte arbetstillfällen i tillräcklig omfattning, och det utförda arbetet är mycket ojämlikt fördelat.
Ersättningsnivåer
Vänsterpartiet står fast vid att ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen successivt bör höjas till motsvarande 90 % av den tidigare inkomsten. Det statsfinansiella utrymmet för denna reform beror till stor del på att arbetslösheten kan minskas genom ökad reguljär sysselsättning. På så sätt kan målsättningen att halvera den öppna arbetslösheten kombineras med målsättningen att återställa ersättningen till den tidigare nivån. I övrigt har Vänsterpartiet föreslagit höjningar i dagpenningnivåer samt att nivåerna skall följa den allmänna löneutvecklingen. Allt färre erhåller i dag 80 % ersättning vid arbetslöshet. I tidningen "Dagens Arbete" kan vi läsa om att nio av tio pappersarbetare inte får full a-kassa. Om försäkringen skall ha kvar någon anknytning till inkomst så måste dagpenningnivåerna successivt höjas. Vi förutsätter att den arbetsgrupp som bereder frågan om dagpenningnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen beaktar detta.
Arbetsvillkoret
Arbetsvillkoret har gjorts hårdare under tidigare mandatperioder trots att arbetsmarknaden fått större inslag av korttids- och deltidsarbeten. Det drabbar ungdomar och invandrare och inte minst betydande delar av kvinnors arbetsmarknad. Ungdomars allt högre grad av socialbidragsberoende är ett oroande tecken. Det får inte bli så att arbetsvillkoret utesluter alltfler från möjligheten till att få arbetslöshetsersättning. Vi anser att analyser av vilka konsekvenser det nya arbetsvillkoret får för olika kategorier av anställda är viktiga att ta fram inför kommande arbete med att utveckla sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitiken.
Regeringen bör inom kort återkomma med en utvärdering av det nya arbetsvillkorets effekter för olika utsatta grupper på arbetsmarknaden och för försäkringens täckningsgrad.
Vänsterpartiet menar liksom tidigare att begränsningsregeln för kvalifikation till arbetslöshetsförsäkringen med avseende på anställningar med offentliga subventioner är tveksam. Försäkringen bör stimulera över- gångar till den ordinarie arbetsmarknaden. Även om övergången sker med offentligt stöd så är det en övergång som måste uppmuntras. Försäkringen bör inte hindra en aktiv arbetsmarknadspolitik.
Vi menar att kriteriet skall vara att det rör sig om ett reguljärt arbete. Då skall det avgörande vara att anställningsförhållande råder och att lön betalas ut enligt avtal för det arbete det gäller. Det innebär exempelvis att individuellt anställningsstöd bör kvalificera till försäkringen. Den offentliga subventionen saknar i detta fall betydelse. Det finns för övrigt andra former av offentliga subventioner till anställningar med avtalsenliga anställnings- villkor, t.ex. lönebidrag.
Deltidsarbetslöshet
Vänsterpartiet har upprepade gånger krävt att den negativa särbehandlingen av deltidsarbetslösa skall upphöra. I dag kan den som har en fast deltidstjänst endast fyllnadsmarkera och få arbetslöshetsersättning under en ersättningsperiod. Därefter anses den deltidsarbetslöse ha anpassat normalarbetstiden till den nya deltidstjänsten och ersättningsrätten upphör. Vänsterpartiet menar att den speciella deltidsregeln bör slopas.
Vi menar att ersättningen inte får vara en inkomstutfyllnad när arbets- givare väljer att anställa personal med begränsad arbetstid, men att lösningen ligger i att arbetsrättsligt ytterligare förstärka rätten till heltidsarbete och att arbetsförmedlingarna inte prioriterar bort de deltidsarbetslösa.
Nu bestraffas i första hand kvinnor för att arbetsgivare inom kommuner, landsting, handel, hotell och restaurang planerar sin verksamheter med deltider. Rapporter har visat att många lämnar arbetet för att kunna försörja sig på hel arbetslöshetsersättning. Det motverkar arbetslinjen genom att ge incitament för heltidsarbetslöshet i stället för deltidsarbete. Vänsterpartiet betraktar de nuvarande reglerna som diskriminerande. De slår huvudsakligen mot lågavlönade kvinnor. Utredningen om arbetslöshetsersättning och deltidsarbete bör komma med förslag som undanröjer problemen.
En bortre parentes
En stor del av arbetslöshetsproblemet är av strukturell art. Det handlar om kompetensproblem och om regionala svårigheter på arbetsmarknaden men också om effekter av den könssegregerade arbetsmarknaden. Den fulla sysselsättningen i Sverige rådde samtidigt som arbetslöshetsförsäkringen hade som mest gynnsamma villkor. De senaste årens nedskärningar i ersättningsnivåer och försämringar i regelverket som styr a-kassan har inte på något sätt bidragit till att minska arbetslösheten. Däremot har klassklyftor och otrygghet ökat. Massarbetslösheten under senare år kan inte skyllas på de arbetslösa eller på problem med arbetslöshetsförsäkringen.
Sverige har ganska korta tidsbegränsade ersättningsperioder. Grund- läggande är att vi med aktiv arbetsmarknadspolitik driver arbetslinjen så att återkvalifikation till försäkringen blir möjlig. Så länge detta är arbetsmarknadspolitiskt meningsfullt skall det inte förhindras av godtyckliga tidsregler. Misslyckanden på arbetsmarknaden och i det politiska systemet skall inte straffa den enskilde.
Vi anser att en formellt bestämd tidsgräns inte är relevant i de individuella handlingsplaner som sätter arbets- och kompetenslinjen främst. Så länge den arbetslöse efter förmåga och efter vad som kan bedömas vara skäligt uppfyller sin del i "kontraktet" är det andra politiska åtgärder som behövs. Enligt Vänsterpartiets uppfattning är det inte säkert att nuvarande arbetsmarknadspolitiska åtgärder är de lämpligaste för alla äldre och långtidsarbetslösa. Tvärtom kan rundgången upplevas som meningslös och destruktiv. I stället för att angripa arbetslöshetsförsäkringens regler för återkvalifikation bör alternativa sysselsättningsprogram, arbetstidsförkort- ningar och övergångslösningar till pension studeras. Det är givet att kommunerna har en viktig roll att spela när dessa arbetsmarknadspolitiska problem skall ges en effektiv lösning.
Den bortre parentesen bör slutgiltigt avföras från diskussionen.
Arbetslinjen behöver stärkas
Det har under den gångna sommaren uppmärksammats hur försäkringen fungerar för studerande. De som stämplar under sommaruppehållet kan göra det kommande sommar. Däremot de som arbetade under sommarlovet får ingen ersättning den kommande sommaren.
Detta beroende på ettårsregler, överhoppningsbar tid och kvalifikations- villkor. Detta ger felaktiga incitament. Alltfler som studerar är numera vuxna människor med stort försörjningsansvar. Försäkringen kan kanske inte lösa detta försörjningsansvar heltäckande, men försäkringen bör uppmuntra aktivitet då man står till arbetsmarknadens förfogande och tar lediga jobb.
Samtidigt bör försörjningsproblemet få en lösning som är mer heltäckande för denna grupp.
I takt med ökad betoning på kunskapssamhällets krav måste också en fördjupad analys till när det gäller regelverket kring överhoppningsbar tid och studier, krav på heltidsstudier, krav på heltidsarbete före studierna. Förutsättningarna för personer med en svag ställning på arbetsmarknaden att förbättra sin position via utbildning måste stärkas. Försäkringen måste utvecklas utifrån detta perspektiv.
Försäkringens incitamentsstruktur bör också analyseras i ett vidare perspektiv. Fast anställda på deltid tvingas säga upp sin anställning, detta därför att fast deltidsanställda har en "bortre parentes" i försäkringen.
Det kan också finnas andra fall som genom gällande regelsystem innebär att arbete missgynnas jämfört med passivitet. Det kan gälla t.ex. för studiecirkelledare.
Även företagares rätt till a-kassa måste ytterligare analyseras. Många arbetslösa människor kan bära på goda företagsidéer, men vågar inte satsa på grund av risken att förlora sin ersättning. Försäkringen och dess villkor skall inte snedvrida konkurrensen men samtidigt måste arbetslinjen stimuleras.
Det bör också analyseras hur den nya arbetsmarknaden står i samklang med försäkringens regler. Att ta korta anställningar, nån timme då och då, kan i vissa fall vara olönsamt i jämförelse med att enbart uppbära ersättning. Enligt Vänsterpartiet bör aktivitet ej missgynnas i försäkringen. Genom att stimulera aktivitet kommer också kostnaderna för ersättning från försäkringen att minska.
Även deltagande i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan missgynna en arbetssökande genom att resekostnader och andra kringkostnader ökar. Ekonomin blir bättre om man stannar hemma. Utredningen om arbetslöshetsersättning och deltidsarbetslöshet (A 1998:01) bör få tilläggs- direktiv att komma med förslag som stärker arbetslinjen i försäkringen.
Anslag
Det nära sambandet mellan utgiftsområdena 13 och 14 gör det dessutom tveksamt att ha en uppdelning på två utgiftsområden inom nuvarande system. En övervägande del av kostnaderna för de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna avser försörjningsmedel vars alternativ vore a- kasseersättning. Av de totala kostnaderna för kontantstöd och arbetsmarknadspolitiska åtgärder består mer än 80 % av försörjningsmedel av olika slag.
Mycket talar för att ett anslag för omställningskostnader bör införas inom ramen för utgiftsområde 14, och som inkluderar det nuvarande anslaget utgiftsområde 13 A 1. På detta sätt skulle en mer flexibel lösning kunna åstadkommas som medger ett aktivare förhållningssätt i syfte att minimera det passiva bidragsberoendet. Detta bör ges regeringen till känna.
"Semester"
Arbetslösa skall stå till arbetsmarknadens förfogande för att kunna erhålla ersättning. Arbetslöshetsperioden är för många en stor påfrestning. På sommaren då andra åker på semester får den arbetslöse vara hemma om ej ersättningen kan undvaras. För arbetslösa, och då speciellt långtidsarbetslösa, finns inget ekonomiskt utrymme att avstå från a-kassa. Samtidigt har arbetslösa troligen större behov av att komma bort från den dagliga arbetslöshetslunken, möjlighet att hälsa på släkt, vänner och umgås med familjen. Av sociala skäl är det viktigt att arbetslösa kan, utan att förlora ersättning, få "sommarsemester". Det antal dagar som en arbetslös kan få ersättning ökar ej varför förslaget ej är budgetpåverkande. Enligt uppgift finns i Danmark en form av semester för arbetslösa, detta bör studeras.
Rättssäkerhet
Under de senaste åren har arbetsvillkor och avstängningsregler skärpts. Samtidigt skall en arbetsförmedlare arbeta mer med individuella handlingsplaner. Kraven på arbetslösa har ökat och om t.ex. en informationsmiss uppstår kan resultatet för den arbetslöse i det närmaste bli katastrofalt. De ökade kraven på arbetslösa måste balanseras med ökade möjligheter att få sin sak prövad. Det finns arbetslösa som är missnöjda med arbetsförmedlingens agerande. Arbetslösa, som blivit avstängda från ersättning från a-kassan, har litet förtroende för Arbetsmarknadsverket. De har litet förtroende för att överprövning av deras ärende sker i den organisation som i deras ögon orsakat problemen. För att öka arbetslösas rättssäkerhet utifrån skärpa avstängningsregler samt att arbetslösa som ligger i tvist med Arbetsmarknadsverket skall känna ökat tillit till rättvis och objektiv behandling från samhällets sida, bör regeringen ges i uppdrag att komma med förslag till åtgärder. Det bör också understrykas om vikten av att utbetalningarna från kassorna sker i tid. Arbetslösa har ofta en dålig ekonomi. Varje försening av utbetalningarna ställer till med stora problem. Vid större förändringar, t.ex. nytt datasystem, måste det finnas alternativ så att pengarna kommer fram till arbetslösa i rätt tid.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av arbetsvillkoret för utsatta grupper m.m.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltidsarbetslöshet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bortre parentes,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkandet av arbetslinjen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett anslag för omställningskostnader införs under utgiftsområde 14,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om semester för arbetslösa,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättssäkerhet.
Stockholm den 21 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Sven-Erik Sjöstrand (v) Camilla Sköld (v) Carlinge Wisberg (v)
Yrkanden (14)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av arbetsvillkoret för utsatta grupper m.m.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av arbetsvillkoret för utsatta grupper m.m.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltidsarbetslöshet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltidsarbetslöshet
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bortre parentes
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bortre parentes
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkandet av arbetslinjen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkandet av arbetslinjen
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett anslag för omställningskostnader införs under utgiftsområde 14
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett anslag för omställningskostnader införs under utgiftsområde 14
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om semester för arbetslösa
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om semester för arbetslösa
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättssäkerhet.
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättssäkerhet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.