Skogsbruket och äganderätten
Interpellation 2017/18:372 av Maria Malmer Stenergard (M)
Interpellationen är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-02-08
- Överlämnad
- 2018-02-09
- Anmäld
- 2018-02-13
- Sista svarsdatum
- 2018-03-02
- Svarsdatum
- 2018-03-13
- Besvarad
- 2018-03-13
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.
Interpellationen
till Miljöminister Karolina Skog (MP)
Det svenska skogsbruket är långsiktigt hållbart, förnybart och tar stor hänsyn till olika skyddsvärden. Skogen är en av våra stora exportnäringar. Skogsbruket står inför ständiga utmaningar och det är inte enbart skiftande massapriser, höststormar eller förekomst av skadeinsekter som spelar in.
Den 16 januari svarade miljöminister Karolina Skog på en interpellation om översynen av artskyddsförordningen. Debatten kom att handla om den svenska skogspolitiken i allmänhet och om ersättningsfrågan när mark tas i anspråk av det allmänna i synnerhet. För att tala klarspråk diskuterades äganderätten, och i den frågan visade sig en tydlig skiljelinje mellan regeringens och vårt sätt att se på saken. För Moderaterna är äganderätten okränkbar. I de fall staten önskar ta privatägd mark i anspråk för exempelvis ett infrastrukturprojekt eller bevarande av en skyddsvärd natur eller art ska markägaren ersättas ekonomiskt. För de allra flesta är det en rimlig hållning. Miljöministern och regeringen var dock av en annan uppfattning.
Enligt miljöministern skulle ersättning till alla skogsägare som förlorar nyttjanderätten till sin mark på grund av krav på exempelvis artskydd innebära en kraftig ökning av posten för markersättningar i statsbudgeten. Det skulle enligt henne vara att förändra den svenska skogspolitiken i grunden, och är därför inte önskvärt. Jag delar inte hennes åsikt, och anledningen till det är enkel. Det finns inget egenvärde i att skydda vanlig produktionsskog. Svenska skogsägare avsätter dessutom redan i dag mark utan ersättning från staten för att bevara skyddsvärda områden. Mycket av det som miljöministern önskar görs redan på frivillig basis av landets skogsägare.
Det som däremot är nödvändigt och önskvärt är att regeringen skyndsamt gör en översyn av artskyddsförordningen. Både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har uppmanat regeringen att se över reglerna i förordningen eftersom regelverket är otydligt. Rätten att bruka sin skog på rimliga villkor är avgörande för en långsiktigt hållbar skogsnäring.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:
- Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka svenska skogsägares rätt att bruka sin egen mark?
- Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att svenska skogsägare ska få skälig ersättning för ekonomiska förluster som orsakas av myndighetsbeslut?
Debatt
(0 Anföranden)Dokument från debatten
- Tisdag den 13 mars 2018Kammarens föredragningslistor 2017/18:83
- Protokoll 2017/18:83 Tisdagen den 13 marsProtokoll 2017/18:83 Svar på interpellation 2017/18:372 om skogsbruket och äganderätten
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.