Arbetstillfällen i Halland
Interpellation 2014/15:562 av Jörgen Warborn (M)
Interpellationen är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-04-29
- Överlämnad
- 2015-04-29
- Anmäld
- 2015-05-05
- Sista svarsdatum
- 2015-05-21
- Svarsdatum
- 2015-05-22
- Besvarad
- 2015-05-22
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.
Interpellationen
till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Sverige har tio reaktorer och om två av dem ska stängas på kort tid kommer det att leda till påfrestningar på energisystemet. Men det leder även till att väldigt många arbetstillfällen försvinner i Halland.
Sammantaget är jag övertygad om att detta beslut kommer att slå mot jobben, tillväxten och industrin.Vi kan bara beklagliga Vattenfalls beslut om att stänga Ringhals 1 och 2. Därför undrar jag nu vad regeringen avser att vidta för åtgärder som krävs för en trygg och säker omställning för alla de människorna som nu mister sina arbeten.
Att väldigt många mister sina arbeten påverkar inte bara varje enskild individ och deras familjer utan detta är ett hårt slag mot kommunen och regionen.
Med anledning av ovanstående önskar jag fråga arbetsmarknadsministern:
Vilka initiativ avser ministern och regeringen att ta för att omställningsarbetet ska ske på ett tryggt och snabbt sätt?
Debatt
(9 Anföranden)Interpellationsdebatt 2014/15:562
Webb-tv: Arbetstillfällen i Halland
Dokument från debatten
- Protokoll 2014/15:102 Fredagen den 22 majProtokoll 2014/15:102 Svar på interpellation 2014/15:562 om arbetstillfällen i Halland
Protokoll från debatten
Anf. 26 Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Herr talman! Jörgen Warborn har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen avser att ta för att omställningsarbetet ska ske på ett tryggt och snabbt sätt.
Jag vill inleda med att påpeka att det ännu inte fattats något beslut om att stänga några reaktorer. Ett sådant beslut fattas av Ringhals styrelse och kräver enighet mellan delägarna. Däremot har Vattenfall, som är den största av delägarna i Ringhals, meddelat att företagets inriktning är att tidigarelägga stängningen av två av de fyra reaktorerna.
Om det som Vattenfall nu meddelat i förlängningen leder till varsel och uppsägningar är det Arbetsförmedlingens uppgift att stödja det nödvändiga omställningsarbetet. Arbetsförmedlingen har goda förutsättningar och erfarenhet av att agera utifrån större varsel. Bland annat har man särskilda rutiner för att aktivera sin varselorganisation. I ett första läge handlar det oftast om att kartlägga och informera dem som berörs. Myndigheten har också tillgång till olika insatser för att underlätta för de personer som drabbas av uppsägning. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen samverkar med andra aktörer, till exempel trygghetsorganisationerna.
Anf. 27 Jörgen Warborn (M)
Herr talman! Först vill jag tacka ministern för svaret. Det var dock inte alls det svar jag hade hoppats på. Min fråga var vilket initiativ ministern har för avsikt att ta med anledning av Vattenfalls besked. Svaret är: inget initiativ över huvud taget.
Bakgrunden är att Vattenfall har meddelat att man har för avsikt att avveckla två reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. I dag finns där fyra reaktorer. Två av dem ska alltså eventuellt avvecklas. Det är hälften av reaktorerna som kan komma att försvinna.
Ringhals är, utan konkurrent, den absolut största privata arbetsgivaren i Varbergs kommun. Det är 1 640 personer som är anställda vid Ringhals. Utöver det jobbar ca 1 000 entreprenörer där. Det är alltså 2 640 personer. Till detta kommer det övriga lokala näringslivet, som i stor utsträckning är beroende av Ringhals verksamhet. Det är alltså en stor mängd människor som riskerar att drabbas om detta beslut blir verklighet.
Men arbetsmarknadsministern har inte alls för avsikt att ta några initiativ över huvud taget. Noll åtgärder vidtas från regeringens sida. Beskedet som ministern ger är att Arbetsförmedlingen är nästa hållplats för dem som eventuellt blir av med jobbet.
Eftersom arbetsmarknadsministern förhåller sig passiv kunde man hoppas att näringsministern var mer aktiv. Jag har ställt en skriftlig fråga till näringsministern om vad det finns för verktyg för regeringen för att förhindra att det här beslutet tas. Men ministern låter meddela att regeringen inte har för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder.
Vattenfall är ett statligt bolag som regeringen förvaltar. Men när den största privata arbetsgivaren i en kommun meddelar att man har för avsikt att stänga två av fyra reaktorer sitter regeringen still, tyst och passiv. Inga åtgärder vidtas av näringsministern för att förhindra beslutet. Det enda regeringen gör är att peka på Arbetsförmedlingens skylt.
Regeringen är ansvarig för att Vattenfall har givit det här beskedet. Jag kritiserar inte Vattenfall för det, utan det är regeringens samlade agerande som har skapat denna mycket oroliga situation för människor som jobbar vid Ringhals.
Stefan Löfven kunde i valrörelsen inte leverera några besked om kärnkraften. I avsaknad av ledarskap från Socialdemokraterna uppstod ett politiskt vakuum. Detta vakuum var naturligtvis Miljöpartiet snabbt att fylla. Miljöpartiets kärnkraftspolitik har blivit regeringens kärnkraftspolitik. Socialdemokraterna vek ned sig för Miljöpartiet. Industrin, företagen och jobben fick ge vika för Socialdemokraternas vilja att ha makten. Snart kan alltså två reaktorer komma att stängas.
Det enda som är mildrande i sammanhanget är att det är minst två och ett halvt år tills beslutet ska verkställas. Regeringen, som alltså har skapat denna situation, har nu två och ett halvt år på sig att reda ut den. Därför vill jag fråga ministern igen: Finns det inget riktat initiativ från arbetsmarknadsministerns sida för att lugna människor som riskerar att förlora sina jobb? Om arbetsmarknadsministern fortfarande inte har för avsikt att göra någonting, finns det några andra ministrar i regeringen som funderar på några initiativ?
Anf. 28 Jenny Petersson (M)
Herr talman! Min halländske kollega Jörgen Warborn gör en lysande beskrivning av situationen i Varberg och för Ringhals. När Alliansen var i regeringsställning planerade Vattenfall för nybyggnation av reaktorer. Med vänsterregeringen beslutar Vattenfall att lägga ned reaktorer, vilket påverkar jobben, tillväxten och industrin i Varberg, övriga Halland och Sverige, vilket Jörgen Warborn belyste.
De som följt interpellationsdebatterna tidigare här i kammaren kan se att det verkar finnas en röd tråd. Regeringen verkar inte göra någonting när det varslas och när det ska ske omställningar. Däremot går man fram med skattehöjningar och skattesmällar på olika områden. Det har bland annat påverkat den här regeringens ambition att avveckla kärnkraften bakvägen genom till exempel höjd effektskatt. Detta riskerar jobb i Varberg och den framtida energiförsörjningen i Sverige. Det är beklagligt, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Anf. 29 Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Herr talman! Den här diskussionen rymmer två aspekter. Den ena gäller energiförsörjningen i Sverige. Vattenfalls styrelse har meddelat att den för sin del tänker inleda en process i syfte att stänga två reaktorer vid Ringhals. Det är inte särskilt förvånande.
Marknadspriserna har varit låga under en längre tid och förväntas fortsätta att vara låga. Det är ganska naturligt att man i det läget tittar på att fasa ut de produktionsenheter som är dyrast, vilket oftast är de äldsta. Det är ett marknadsmässigt beslut, och det är inte särskilt förvånande.
Det är naturligtvis viktigt att vi kan ha en framförhållning när det gäller energiförsörjningen i Sverige. Det är bland annat därför vi har en energikommission för långsiktiga överenskommelser för en säker och billig energiförsörjning för Sverige.
Det är också därför vi föreslår en ambitionshöjning när det gäller elcertifikatssystemen och att den strategiska effektreserven förlängs. Det är viktigt för att vi ska klara energiförsörjningen och elförsörjningen i Sverige.
Det andra perspektivet gäller arbetsmarknaden. Jörgen Warborn beskriver väl den viktiga roll som Ringhals har för arbetsmarknaden i Varberg. Det är en mycket stor arbetsgivare och en mycket viktig aktör för många andra kringliggande verksamheter. Det är väldigt många jobb som berörs om beslutet om att stänga två reaktorer blir verklighet.
Det måste man ta på stort allvar. Det är självklart att människor oroar sig som är anställda och är beroende av reaktorerna för sina jobb. De är naturligtvis oroliga för sin framtid. Hur kommer det att bli? Kommer jag att bli varslad? Kommer mitt företag att förlora en viktig kund? Kommer jag i förlängningen att bli uppsagd? Det är naturligtvis en oro som människor har. Det är inte särskilt konstigt.
Däremot kan jag inte riktigt förstå att Jörgen Warborn tycker att regeringen och jag ska göra någonting särskilt för arbetsmarknaden i Varberg i ett läge där ännu ingen är varslad eller uppsagd. Jag har väldigt goda förhoppningar att människor även om det blir varsel och uppsägningar i Varberg kommer att kunna hitta nya arbeten.
Det grundar jag på att Halland är det län i Sverige som har näst lägst arbetslöshet. Det är också det län i Sverige som har en väldigt bred sammansättning av jobben och inte minst en bred privat tjänstesektor och också ett bra geografiskt läge. Förutsättningarna för att kunna skapa nya jobb och hitta nya jobb till dem som eventuellt blir varslade eller eventuellt blir uppsagda bedömer jag som goda.
Vi har också ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen som självklart är den myndighet som i samarbete med trygghetsorganisationerna, som gör ett väldigt viktigt arbete, är regeringens förlängda arm för att kunna vidta åtgärder när det krävs och det kommer stora varsel på en ort. Arbetsförmedlingen är väl rustad som jag, och också Arbetsförmedlingen, bedömer det.
Det är alltid bekymmersamt för individer som drabbas av oro när de inte vet hur framtiden kommer att se ut. Men jag känner mig trygg i att det finns goda förutsättningar även om det blir varsel och uppsägningar i Varberg och att vi från statens sida kan hjälpa människor att hitta nya jobb.
Anf. 30 Jörgen Warborn (M)
Herr talman! Arbetsmarknadsministern inledde sitt anförande med lite grann av det energipolitiska perspektivet. Det är naturligtvis viktigt att också lägga ett sådant perspektiv. Det har många olika dimensioner.
Faktum är att i valrörelsen lovade Miljöpartiet att stänga en eller två reaktorer. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har sedan i en överenskommelse beslutat att Vattenfalls planering att bygga nya reaktorer ska stoppas. Sedan har vi höjningen av effektskatten som är en ökad kostnad för Vattenfall och påverkar Ringhals. Detta sker i ett skede där elpriserna är historiskt låga.
Vattenfall lever i en politisk kontext. Jag upplever att arbetsmarknadsministern liksom andra ministrar skjuter frågan lite ifrån sig. Vattenfall lever i en politisk kontext och lägger örat mot rälsen. Mot bakgrund av det jag redogjort för här om de olika besked som har kommit från regeringens sida är det inte så förvånande att Vattenfall har fattat detta beslut.
Med alliansregeringen planerade Vattenfall för att bygga ut två nya reaktorer vid Ringhals. Nu med vänsterregeringen planerar man för att stänga två reaktorer. Det borde intressera arbetsmarknadsministern. Frågan är: Vilket skapar flest jobb? Är det att bygga nya, eller är det att lägga ned?
Jag blir glad över när ministern visar på att hon förstår att det är en allvarlig situation. När jag läste det skriftliga svaret var jag lite förvånad över att man inte ville göra någonting. Nu förstår jag att ministern ser sitt ansvarsområde väldigt tajt och inte tänker göra någonting förrän vi är i ett läge där uppsägningarna är en realitet.
Det tycker jag är ett oroväckande sätt att resonera. Som jag sa i mitt inledningsanförande har vi två och ett halvt år på oss att planera. Med god planering och aktiva insatser från regeringen tror jag att man kan mildra besluten. Regeringen verkar ha en vänta-och-se-mentalitet. Den tycker jag är lite oroväckande. Det är alldeles riktigt att Halland har en låg arbetslöshet. Det kan hänga ihop med att det är många borgerliga kommuner i Halland.
Jag nämnde hur de anställda vid Ringhals påverkas. Men det gäller inte bara dem, utan även underentreprenörerna påverkas. Jag talade med en man från en konsultfirma som har uppdrag från Ringhals. Han uttryckte oro för hur beskedet kommer att påverka dem direkt just nu, det vill säga inte 2018, 2019 eller 2020 om det nu skulle stänga.
Det underhållsarbete de nu gör kommer inte att inriktas på 2025, som med det tidigare beslutet för stängning, utan det inriktas på 2018. Då blir det mindre affärer och färre jobb för dem. Det kommer att påverka arbetsmarknaden direkt. Här finns en uppgift för Ylva Johansson att ta till sig med en gång.
Vi kan gå lite söderut i Halland, till Hylte kommun. Där finns Stora Enso. Det är en väldigt stor och dominerande aktör på den lokala arbetsmarknaden. Chefen där, Kenneth Ohlsson, oroas av verkningarna som stängningen i förtid kan få. Han säger: Vi noterade direkt en prishöjning på el. Han fortsätter med att säga: Varje kostnadsökning påverkar vår konkurrenskraft.
Beskedet slår inte bara mot de anställda på Ringhals. Det påverkar entreprenörer, och det påverkar hela den elintensiva industrin som Stora Enso. Det är många viktiga jobb i den industrin. Finns det någonting regeringen tänker göra för att mildra dessa effekter?
Anf. 31 Jenny Petersson (M)
Herr talman! Här lyfts många viktiga perspektiv upp i debatten. Det handlar om de anställda på Ringhals, näringslivet i Varberg och Halland, energiförsörjningen och Stora Enso som en elintensiv industri, och även arbetsmarknadsministern talar om olika perspektiv. Tänk om Ylva Johansson och vänsterregeringen kunde ta perspektivet att se möjligheten till fler nya jobb när det gäller kärnkraften och kärnkraftverk!
Förra året exporterade vi i Sverige 15,6 terawattimmar. Det motsvarade ungefär 11,5 procent av Sveriges totala produktion. Det mesta exporterades till länder i närheten, till Finland och Danmark. Den utfasning av kärnkraften som beslutet skulle innebära - det är inte fattat ännu - betyder att vi på lång sikt inte kan hjälpa våra grannländer.
Man skulle kunna lägga in ytterligare ett perspektiv i dag som går utanför debatten men som är nog så viktigt, nämligen säkerhetsperspektivet. Man kan titta på det säkerhetspolitiska läge som vi befinner oss i kopplat till EU:s energiförbrukning. Det skulle vara helt galet - ursäkta, herr talman, för ordvalet - att fasa ut svensk kärnkraft. Vår överproduktion av el skulle då inte gå till att hjälpa våra grannländer. De skulle få importera gas och smutsig kolkraft som dessutom inte alls är klimatsmart.
Regeringen borde börja lyssna på forskare och kritiker. Senast i dag står det i DN om detta.
Anf. 32 Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Herr talman! Energipolitiken är mycket viktig för jobben. Företagen behöver stabila och förutsägbara villkor för att säkerställa en trygg och säker försörjning av el till ett konkurrenskraftigt pris. Därför är det bra om man kan komma till breda politiska överenskommelser när det gäller energiförsörjningen i Sverige. Det är bra för vårt näringsliv, och det är bra för vår tillväxt. Därför har vi höga förhoppningar om den energikommission som vi nu har tillsatt, där det är viktigt att vi kan hitta breda lösningar. Det är bra för jobben i Sverige.
Jag lyssnar till Jörgen Warborn. Med energipolitiken är det så att ett lågt elpris å ena sidan gör det svårare att nå lönsamhet i produktionen av el. Det är förmodligen ett av skälen till Vattenfalls styrelses beslut att stänga två av de äldsta reaktorerna. Ett högt elpris leder å andra sidan till stora problem för den elintensiva industrin, till exempel Stora Enso, som Jörgen Warborn också beskriver. Energipolitikens syfte är dock inte i första hand jobben i kärnkraftverken. Det handlar om jobben och energiförsörjningen i hela landet; det är det som måste vara riktlinjen.
Det är också viktigt att se att regeringens arbetsmarknadspolitik bejakar omställning. Det kommer alltid att finnas företag som av olika skäl ändrar sin verksamhet, lägger ned eller flyttar. Andra startar, och nya kommer till. Denna förändring på arbetsmarknaden är i grunden sund, även om det alltid är jobbigt för den individ som drabbas av att den egna arbetsgivaren kanske måste varsla eller säga upp personal. Men i grunden är det bra för svenskt arbetsliv och för vår konkurrenskraft att vi är duktiga på omställning och bejakar omställning även när det är jobbigt för individen.
Detta är ett av skälen till att regeringen nu prioriterar att ha en trygg omställningsförsäkring för den som blir arbetslös för att man ska klara av också i individperspektiv en period när man söker ett nytt jobb.
Det är viktigt att vi har en trygg energiförsörjning. Det är en högt prioriterad fråga för regeringen. När det handlar om vilka producenter som ska finnas, vilka som klarar sig och vilka som är konkurrenskraftiga är det inte alltid de gamla som ska vara kvar. Ibland kan man tvingas till andra beslut. Detta är ett beslut som Vattenfalls styrelse har aviserat, men som Ringhals styrelse ännu inte har fattat. Vi vet alltså inte ännu hur det kommer att bli.
Regeringens arbete och ansvar är också att underlätta för människor, individerna, att ställa om och för företagen att hitta rätt kompetens. Där är arbetsmarknadspolitiken ett viktigt verktyg. Jag känner mig trygg i att Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken har förutsättningar att hjälpa människor som eventuellt blir arbetslösa efter ett eventuellt beslut om att stänga två reaktorer i Ringhals.
Anf. 33 Jörgen Warborn (M)
Herr talman! Jag vet att statsrådet nyligen besökte en skola i Varberg. Det råkar vara min skola, där jag gick i lågstadiet. I en tidningsartikel kan man läsa att Ylva Johansson fick frågan av en elev vid besöket om vad som är bäst med att vara politiker. Statsrådet svarade: Det roligaste är att kunna påverka och att ta ansvar.
Jag tror att eleven undrar varför statsrådet nu inte väljer att påverka. Hagaskolans elever undrar kanske om det är att ta sitt ansvar när deras mamma eller pappa riskerar att förlora sitt jobb. Vad vill ministern att jag hälsar de här eleverna? Att regeringen inte tycker att det här är en så stor sak? Att regeringen ser ett problem men inte tänker göra någonting åt det?
Vi har tidigare hört att det är Arbetsförmedlingen som ska lösa problemet. I det senaste inlägget hörde vi också att a-kassan är en del av lösningen. Det är alltså iväg till arbetslöshet som är vägen framåt. Ministern uttryckte också att detta kommer att lösa sig självt eftersom Halland är en så stark region. Det är mycket riktigt; Halland är en stark region. Men jag tror inte att det kommer att lösa sig självt. Jag skulle vilja se lite kraft från politikens sida.
Det var annorlunda när Alliansen var i regeringsställning. Jag har här ett pm som är daterat juni 2012. Det är från Arbetsmarknadsdepartementet. Det beskriver alliansregeringens beslut om aktiva insatser i samband med uppsägningar från Saab Automobile och Astra Zeneca. Jag tror att eleverna på Hagaskolan, och framför allt de anställda på Ringhals, hade uppskattat en mer aktiv politik från regeringen.
Bilden av en passiv, företagsfientlig regering tonar fram. Ministern har nu möjlighet att ge andra besked än i det skriftliga svaret.
Anf. 34 Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Herr talman! Den gamla regeringen styrde Arbetsförmedlingen med detaljreglering. Man var tvungen att gå till Regeringskansliet för att påverka arbetsmarknadspolitiken ute på den lokala nivån där man inte hade frihet att kunna anpassa sig till arbetsgivarnas behov.
Jag var själv och träffade Arbetsförmedlingen i Trollhättan, där man hade varslen från Saab. De sa att de var så pass bakbundna av regeringens hårda reglering av Arbetsförmedlingen att de inte kunde möta arbetsgivarnas behov med mindre än att de fick ett särskilt uppdrag eller ett särskilt projekt.
Detta ändrar vi nu. Nu finns det möjlighet för Arbetsförmedlingen att möta arbetsgivarnas behov direkt, utan att passera via Regeringskansliet och få en särskild tillåtelse. Nu finns det möjlighet för Arbetsförmedlingen att möta den som blir varslad redan innan man är uppsagd och hjälpa till ett nytt jobb. Det är det som är uppgiften.
Regeringen tar ansvar för en trygg energiförsörjning. Regeringen tar ansvar för att den som förlorar jobbet och blir uppsagd - om det blir så - får hjälp att hitta ett nytt jobb, oftast även innan man har gått ut i arbetslöshet.
Överläggningen var härmed avslutad.
Intressenter
Frågeställare
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.