Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen
Betänkande 2024/25:SfU9
- 1, Förslag, Genomförd
- 2, Beredning, Genomförd
- 3, Debatt, Genomförd
- 4, Beslut, Genomförd
Ärendet är avslutat
- Beslutat
- 11 december 2024
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.
Beslut
Arbetsgivare blir skyldiga att deklarera uppgifter om frånvaro vid vab (SfU9)
Regeringen har föreslagit att uppgifter om anställdas frånvaro ska lämnas till Skatteverket. Det gäller i de fall frånvaron kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning, så kallad vård av barn (vab). Riksdagen sa ja till förslaget.
Enligt förslaget ska Skatteverket samla in uppgifterna i samband med arbetsgivardeklarationen, sedan lämnas de över till Försäkringskassan. Försäkringskassan använder uppgifterna i sin kontroll av föräldrapenningsförmånerna.
Regeringens förslag innehåller också en bestämmelse om sekretess som ska gälla i det fall en uppgift om frånvaro inte hör till denna typ av ärende hos Försäkringskassan.
Lagändringarna börjar gälla 1 januari 2025.
- Utskottets förslag till beslut
- Bifall till proposition och avslag på motionsyrkanden
- Riksdagens beslut
- Kammaren biföll utskottets förslag.
Ärendets gång
Förslag, Genomförd
Propositioner: 1
Från regeringen
- Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationenProposition 2024/25:36
Motioner från ledamöterna
Beredning, Genomförd
Justering: 2024-12-03
Trycklov: 2024-12-04
Betänkande 2024/25:SfU9
Alla beredningar i utskottet
Arbetsgivare blir skyldiga att deklarera uppgifter om frånvaro vid vab (SfU9)
Regeringen har föreslagit att uppgifter om anställdas frånvaro ska lämnas till Skatteverket. Det gäller i de fall frånvaron kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning, så kallad vård av barn (vab). Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till förslaget.
Enligt förslaget ska Skatteverket samla in uppgifterna i samband med arbetsgivardeklarationen, sedan lämnas de över till Försäkringskassan. Försäkringskassan använder uppgifterna i sin kontroll av föräldrapenningsförmånerna.
Regeringens förslag innehåller också en bestämmelse om sekretess som ska gälla i det fall en uppgift om frånvaro inte hör till denna typ av ärende hos Försäkringskassan.
Lagändringarna föreslås börja gälla 1 januari 2025.
Debatt, Genomförd
Debatt i kammaren: 2024-12-11

Debatt om förslag 2024/25:SfU9
Webb-tv: Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen
Dokument från debatten
- Onsdag den 11 december 2024Kammarens föredragningslistor 2024/25:48
- Protokoll 2024/25:48 Onsdagen den 11 decemberProtokoll 2024/25:48 Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen
- Onsdag den 11 december 2024Talarlista 2024/25:20241211
Protokoll från debatten
Anf. 1 Daniel Persson (SD)
Fru talman! Vi ska nu debattera socialförsäkringsutskottets betänkande SfU9, och jag börjar med att yrka bifall till utskottets förslag till beslut.
Det föreslås att uppgifter om frånvaro från arbete ska anges av arbetsgivaren i samband med arbetsgivardeklarationen. Det gäller när frånvaron uppges ligga till grund för att ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning. Dessa uppgifter ska användas för att effektivisera Försäkringskassans kontroll av föräldrapenningförmåner för att i efterhand upptäcka felaktiga utbetalningar. Förslaget innebär att Skatteverket ska ta emot uppgifterna för att sedan lämna över dessa till Försäkringskassan.
Fru talman! Regeringen beslutade i juni 2022 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över uppgifterna på individnivå i arbetsgivardeklarationen.
Det har gjorts studier och utredningar av omfattningen av felaktiga utbetalningar inom föräldrapenningen de senaste åren. Det är uppskattningar som inte kan ge exakta svar på hur stor omfattningen av de felaktiga utbetalningarna är eller vad som är de bakomliggande orsakerna till att det blir fel samt vilken andel som är oavsiktliga misstag och hur stor del som är fråga om medvetet bidragsbrott. Men studierna ger ändå en stark bild av att det finns ett problem med felaktiga utbetalningar av tillfällig föräldrapenning. Arbete trots förmån är en vanlig orsak till fel. Det innebär att en försäkrad arbetar och får lön under tiden med ersättning. Det uppskattas att det kan röra sig om miljardbelopp som betalas ut felaktigt.
Enligt Försäkringskassan utmärker sig problemet med arbete trots förmån som ett av de stora problemområdena, både sett till antalet upptäckta felaktiga utbetalningar och sett till antalet polisanmälningar gällande bidragsbrott.
Regeringen bedömer att det mest effektiva samhällsekonomiska alternativ som finns är att använda arbetsgivardeklarationerna för att samla in uppgifterna. Det leder till den minsta ökningen av administration och kostnader för såväl myndigheter som arbetsgivare och andra berörda. Samtidigt bedöms förslaget generera en betydande minskning av felaktiga utbetalningar.
Fru talman! Enligt statistik från Skatteverket lämnas närmare 70 procent av alla arbetsgivardeklarationer in till Skatteverket genom att uppgifterna från arbetsgivarens lönesystem mer eller mindre automatiskt överförs till Skatteverket. Drygt 10 miljoner uppgifter om betalningsmottagare lämnas in till Skatteverket varje redovisningsperiod, varav 97,5 procent lämnas in automatiskt och 2,5 procent manuellt.
För de arbetsgivare som lämnar in uppgifter automatiskt innebär lagförslaget inte någon nämnvärt ökad administrativ börda. För övriga arbetsgivare medför dock en utökad uppgiftsskyldighet en ökad administration.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivar-deklarationen
I regeringens proposition nämns att en rimlig uppskattning av den ökade tidsåtgången enligt regeringen skulle kunna vara att det för varje betalningsmottagare, där ersättningen har påverkats av frånvaro som kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning, kommer att ta i genomsnitt fyra minuter att komplettera uppgifterna. För betalningsmottagare som inte påverkas av frånvaro kommer det att ta i genomsnitt en minut att lämna uppgiften.
Fru talman! Sammantaget bedöms förslaget skapa en nytta som överväger de negativa konsekvenserna, som de kostnader som uppgiftsskyldigheten medför, vilka huvudsakligen är initiala kostnader, och den omfattning i vilken den administrativa bördan kan antas öka.
Det är av yttersta vikt att vi får bukt med felaktiga utbetalningar och fusk och att vi värnar om de skattemedel vi förfogar över.
Återigen yrkar jag bifall till utskottets förslag till beslut.
Anf. 2 Martina Johansson (C)
Fru talman! Att det sker fusk i våra välfärdssystem i Sverige är ett problem. Det skapar misstro. Här gör vi samma bedömning som regeringen, att det är ett stort problem som vi måste komma åt. Vi måste begränsa medvetet fusk och hjälpa föräldrar att göra rätt när det gäller tillfällig föräldrapenning.
Fru talman! Vem är det då som bär ansvaret för att det ska bli rätt? Är det Försäkringskassan, föräldrarna eller företagen som bär ansvaret? Från Centerpartiets sida vill vi inte lägga ansvaret på företagarna, utan vi vill hellre se att ansvaret hamnar mer hos Försäkringskassan och kanske hos föräldrarna.
Det förslag som regeringen har lagt på bordet ökar administrationen för våra företagare, för oavsett om det handlar om en eller flera minuter i den administration som ska ske är det ytterligare en arbetsuppgift som våra företagare ska genomföra. Det drabbar framför allt små och medelstora företag. Vi tycker inte att det är rimligt, för det är ju där arbetena skapas. Fyra av fem arbetstillfällen skapas i små och medelstora företag.
Det är redan regeltungt hos våra företagare med den rapportering som ska göras på olika områden. Frågan är hur länge våra företagare orkar driva sina företag om de ska ha ytterligare bördor förutom det jobb de faktiskt gör varje dag.
Det här är en lagstiftning som ska börja gälla om några veckor. Hur ska företagen, framför allt de små företagen, kunna hinna förbereda sig? Och det är inte bara en del av det som regeringen har gjort för att belasta små och medelstora företag, utan Moderaterna och regeringen har också tagit bort skyddet mot höga sjuklönekostnader tidigare.
Vart har företagsperspektivet tagit vägen? Vart har regeringens arbetslinje tagit vägen? Det här är ju någonting som vi gemensamt tidigare har stått för.
Vilken företagare ska våga anställa en medarbetare med en sjukdomshistoria om man riskerar höga sjuklönekostnader? Det här är ju ingenting som bidrar till minskad arbetslöshet direkt. Centerpartiet börjar känna sig ensamt med att stå på företagens sida, fru talman.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivar-deklarationen
Vi har tidigare haft kontroll av tillfällig föräldrapenning i Sverige, om jag minns rätt 2008-2013. Då var det förskolorna som lämnade in kontrollintyg om föräldrar som inte hade haft barnen på förskolan. Ett av skälen till att man tog bort detta var att det innebar en väldigt stor administrativ börda för förskolepersonalen som man inte ansåg var proportionerlig. Blir det mer proportionerligt om en företagare ska lämna de här uppgifterna? Det är min fråga.
Fru talman! Centerpartiet och jag är överens med regeringen och Moderaterna om att undra vad problemet är. Jag skulle vilja se ett bättre förslag, ett förslag som handlar mer om digitala system som Försäkringskassan möjligtvis ska ta ansvar för. Kan den enskilda medarbetaren eller den enskilda föräldern lämna in lönespecifikationer och säkerställa att man inte har tagit ut lön för de aktuella dagarna? Eller kanske vi ska gå vidare med de större företagen för att bygga ett hållbart system och därefter gå vidare med små och medelstora företag så att de också hinner ställa om. Vad händer med de företag som inte klarar av uppdraget när lagen träder i kraft?
Fru talman! Vi instämmer i problembilden, men vi vill se en annan lösning. Jag yrkar därför avslag på regeringens lagförslag och bifall till reservation 1.
Anf. 3 Caroline Högström (M)
Fru talman! Varje år betalas uppskattningsvis 15-20 miljarder kronor ut felaktigt från våra välfärdssystem. Omkring hälften av dem misstänks vara rena bidragsbrott. Den moderatledda regeringen arbetar nu på bred front för att sätta stopp för bidragsbrottsligheten och därmed värna skattebetalarnas pengar och tilliten till våra gemensamma välfärdssystem.
I dag debatterar vi ett viktigt förslag som syftar till att stärka kontrollen och minska fusket med tillfällig föräldrapenning, det som kallas vab. Förslaget innebär att arbetsgivare ska lämna uppgifter i arbetsgivardeklarationen om en anställd tagit ut vab eller föräldraledighet. Arbetsgivardeklarationen lämnas precis som vanligt till Skatteverket, som i sin tur får uppdrag att överlämna uppgifterna till Försäkringskassan. Det här är en nödvändig åtgärd eftersom den är en viktig pusselbit för att upprätthålla tilliten till våra trygghetssystem och säkerställa att resurser används på rätt sätt.
Fru talman! Genom det förslag som ligger på bordet kan vi ge Försäkringskassan bättre möjligheter att upptäcka och förebygga brott och fusk. Förslaget innebär att arbetsgivardeklarationerna bidrar till att myndigheterna får en mer korrekt bild av när en person faktiskt har varit frånvarande från arbete. Detta gör att vi kan rikta kontrollinsatserna mer träffsäkert och minska risken för felaktiga utbetalningar.
Fru talman! För att bevara tilliten till våra trygghetssystem måste vi säkerställa att de är rättvisa, hållbara och skyddade från missbruk. Det handlar om att värna om alla de föräldrar som gör rätt för sig och om skattebetalarna som står för notan, samtidigt som vi skickar en tydlig signal till dem som försöker lura systemet.
Självklart innebär detta en viss förändring för arbetsgivarna, som kommer att behöva rapportera fler uppgifter i arbetsgivardeklarationen. Men det handlar om att rapportera när medarbetare är frånvarande för föräldraledighet eller vab. Dessa uppgifter är för de allra flesta arbetsgivarna redan en del av deras rutiner för tidsrapportering och personalhantering. Den ökade administrationen kan därmed hållas på en rimlig nivå. Samtidigt är nyttan av dessa uppgifter enorm - inte bara i kronor och ören utan också för att stärka förtroendet för vår gemensamma välfärd.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivar-deklarationen
Fru talman! Detta förslag handlar inte om att misstänkliggöra alla föräldrar som använder sin rätt till vab. De allra flesta föräldrar gör rätt för sig och använder förmånen som det är tänkt. Men vi vet att bidragsbrott och fusk finns inom vab, och det har i sin omfattning vuxit till enorma summor. Det är därför nödvändigt att agera.
Vi moderater har alltid varit tydliga med att skattepengar ska användas ansvarsfullt. Våra trygghetssystem ska finnas där för de människor som verkligen behöver dem. Genom att stärka kontrollerna av vab-utbetalningarna säkerställer vi att så sker. Det skickar samtidigt en viktig signal, nämligen att fusk inte tolereras. Ingen ska tänka tanken att försöka fuska med våra välfärdssystem.
Samtidigt är det viktigt att denna reform implementeras på ett sätt som är tydligt och smidigt för både arbetsgivare och Försäkringskassan. Vi moderater kommer att följa upp genomförandet noga för att säkerställa att den administrativa bördan för företagen blir så liten som möjligt.
Fru talman! Det här är en investering i ett starkare och mer rättvist trygghetssystem som gynnar både samhället och de individer som behöver hjälp. Sverige ska vara ett land där vi kan lita på att våra gemensamma resurser används rätt och att bidragsbrott bekämpas med full kraft.
Det här är en av flera pusselbitar i den moderatledda regeringens arbete för att stoppa bidragsbrotten. Arbetet för att utöka informationsdelning mellan myndigheter pågår på bred front. I mars ska en utredning presentera förslag om en sanktionsavgift och en bidragsspärr för dem som fuskar och begår bidragsbrott. Den som begår bidragsbrott ska även kunna bli diskvalificerad från välfärdssystemen.
Steg för steg och reform för reform får vi ordning på Sverige. Jag yrkar bifall till propositionen.
(Applåder)
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut fattades under § 14.)
Beslut, Genomförd
Protokoll med beslut
- Protokoll 2024/25:48 Onsdagen den 11 decemberProtokoll 2024/25:48 Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen
Riksdagsskrivelse
Förslagspunkter och beslut i kammaren
Uppgifter som ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen
Kammaren biföll utskottets förslag
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag
Utskottets förslag:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om uppgiftsskyldighet i fråga om frånvaro på grund av vård av barn,
2. lag om ändring i lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet,
3. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:36 punkterna 1-3 och avslår motion
2024/25:3249 av Anders W Jonsson (C) yrkande 1.- Reservation 1 (C)
Ledamöternas rösterOmröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (C) Parti Ja Nej Avstående Frånvarande S 91 0 0 15 SD 63 0 0 9 M 59 0 0 9 C 0 21 0 3 V 21 0 0 3 KD 17 0 0 2 MP 16 0 0 2 L 14 0 0 2 - 2 0 0 0 Totalt 283 21 0 45 Åtgärder mot felaktiga utbetalningar
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Beslut:
Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation
Utskottets förslag:
Riksdagen avslår motion
2024/25:3249 av Anders W Jonsson (C) yrkande 2.- Reservation 2 (C)
Utskottens betänkanden
Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.