Genomförande av det nya blåkortsdirektivet

Betänkande 2024/25:SfU6

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
28 november 2024

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

Bättre möjligheter att attrahera högkvalificerad arbetskraft från tredjeland (SfU6)

Bättre möjligheter att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare från tredjeland. Det är syftet med det nya blåkortdirektivet från EU som innebär att Sverige och övriga medlemsländer ska införa nya regler om uppehålls- och arbetstillstånd för personer med högkvalificerade anställningar.

Riksdagen sade ja till regeringens förslag att bland annat sänka lönetröskeln för EU-blåkort. Riksdagen anser att den sänkta tröskeln gör det möjligt för Sverige att bevilja fler eftertraktade yrkesgrupper ett EU-blåkort. Dessutom sade riksdagen ja till förslagen som handlar om att utvidga tillämpningsområdet och att öka flexibiliteten i regelverket för EU-blåkort.

Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2025.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Propositioner: 1

Från regeringen

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2024-11-12
Justering: 2024-11-19
Trycklov: 2024-11-21
Betänkande 2024/25:SfU6

Alla beredningar i utskottet

2024-10-22, 2024-11-12

Bättre möjligheter att attrahera högkvalificerad arbetskraft från tredjeland (SfU6)

Bättre möjligheter att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare från tredjeland. Det är syftet med det nya blåkortdirektivet från EU som innebär att Sverige och övriga medlemsländer ska införa nya regler om uppehålls- och arbetstillstånd för personer med högkvalificerade anställningar. Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag att bland annat sänka lönetröskeln för EU-blåkort.

Utskottet anser att den sänkta tröskeln gör det möjligt för Sverige att bevilja fler eftertraktade yrkesgrupper ett EU-blåkort. Dessutom föreslår utskottet att riksdagen ska säga ja till förslagen som handlar om att utvidga tillämpningsområdet och att öka flexibiliteten i regelverket för EU-blåkort.

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 januari 2025.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2024-11-27
Debatt i kammaren: 2024-11-28
Stillbild från Debatt om förslag 2024/25:SfU6, Genomförande av det nya blåkortsdirektivet

Debatt om förslag 2024/25:SfU6

Webb-tv: Genomförande av det nya blåkortsdirektivet

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Magnus Resare (M)

Fru talman! Det kanske inte blir någon vild debatt här i dag, eftersom det råder konsensus i denna fråga. Men jag vill ändå säga några ord om detta.

Detta är ytterligare ett steg i den moderatledda regeringens arbete för att få ordning på migrationen till Sverige och göra Sverige till ett rikare land.

Vi pratar ofta i den här talarstolen om de negativa konsekvenserna av den invandringspolitik som har förts under de gångna åren. Det är viktigt att vi gör det. Det är viktigt att vi belyser de problem som har kommit i och med en alltför hög migration, som har saknat koppling till någon som helst integrationspolitik.

Vi tar tag i de problemen just nu. Senast i går fick vi ett väl avvägt och "lagomt" förslag om informationsplikt, som jag tror kommer att bidra till att vi får ett bättre Sverige, ett tryggare Sverige och ett Sverige som vi alla kan trivas med att leva och bo i.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Genomförande av det nya blåkortsdirektivet

Vi ska fortsätta arbetet med att göra Sverige till ett tryggare land. Det finns negativa effekter av den migrationspolitik som har förts. Men vi får inte glömma att det finns väldigt mycket positiv migration till det här landet och att majoriteten av migrationen ändå har varit positiv. Det är inte majoriteten som är dålig. Det är den lilla klick människor som har kommit hit och som inte borde vara här som vi inte vill ha här.

Därför vill vi moderater med hopp prata om den positiva migrationen, och det gör vi i dag när vi inför detta. Vi gör det enklare för människor att komma till Europa för att jobba, för att göra Sverige rikare och för att få våra företag att gå bättre, vilket garanterar att vi har en fungerande välfärd även i framtiden.

Jag tycker att det är oerhört positivt att man gör alla möjliga regelförenklingar när det kommer till att få hit arbetskraftsinvandring. Vi har gått ifrån ett system där det har tagit flera månader att få ett arbetstillstånd i Sverige, vilket gjort att många talanger eller särskilt kompetenta åkt någon annanstans i världen där det gått snabbare att få ett uppehållstillstånd och ett arbetstillstånd. Nu tar det ett par tre veckor att få ett arbetstillstånd i Sverige om man är högkvalificerad och om man kan bidra till vår välfärd på något sätt. Det är positivt.

Blåkortsdirektivet är ett komplement till detta, som vi tror kommer att attrahera talanger från hela världen till vårt land för att göra vårt land lite bättre.

Med dessa ord vill jag yrka bifall till utskottets förslag.

(Applåder)

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 10.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2024-11-28
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Genomförande av det nya blåkortsdirektivet

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till
    1. lag om ändring i utlänningslagen (2005:716),
    2. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,
    3. lag om ändring i studiestödslagen (1999:1395),
    4. lag om ändring i lagen (2008:290) om godkännande för forsk­ning­s­huvudmän att ta emot gästforskare,
    5. lag om ändring i lagen (2013:156) om samhällsorientering för vissa nyan­lända invandrare,
    6. lag om ändring i lagen (2022:894) om ändring i lagen (2013:156) om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare.Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:18 punkterna 1-6.

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.