Svar på fråga 2020/21:1238 av Mikael Larsson (C)
Spridning av barkborre från naturreservat till privat ägda skogar
Mikael Larsson har frågat om jag avser att verka för att barkborren ska bekämpas och inte spridas från naturreservat och andra skyddade områden till privat ägda skogar?
Jag vill inleda med att säga att jag delar Mikael Larssons oro för omfattande angrepp av granbarkborre. Sveriges lantbruksuniversitets inventering av granbarkborreskador i Götaland och Svealand 2020 visar att vi fortfarande har stora problem med granbarkborre i södra delen av Sverige. Totalt är knappt 8 miljoner skogskubikmeter gran angripen av granbarkborre. Den genomsnittliga volymen är i Götaland 3,1 och i Svealand 4,3 skogskubikmeter per hektar. Det finns tecken på att tyngdpunkten av granbarkborreangreppen under 2020 har flyttats norrut jämfört med tidigare år. Det finns många olika faktorer som bidrar till att förvärra situationen. Glesa, olikåldriga och trädslagsblandade bestånd klarar sig bättre gentemot angrepp från granbarkborrar.
Regeringen bedömer att fortsatt information och rådgivning till skogsägarna är avgörande, liksom myndigheternas stöd i arbetet med att snabbt lokalisera angrepp. Beredskap för att hantera skadehändelser på kort sikt och anpassningar i skogsbruket för att förebygga skador på lång sikt är viktigt. Staten har också ett stort ansvar för åtgärder för att minska spridningen av granbarkborrar från skyddade områden och arbetar aktivt med frågan. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att i de delar av landet som har stora skador av angrepp från granbarkborre, är det bara en ytterst liten del av granskogen som finns i skyddade områden. Analyser från Götaland visar att 97 procent av granskogen där granbarkborrar kan finnas ligger utanför naturreservat och andra skyddade områden. I Svealand är motsvarande andel 90 procent.
Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag under förra året tagit fram en ny vägledning om vilka åtgärder som länsstyrelserna bör vidta vid omfattande angrepp av granbarkborre i skyddade områden. Det finns ett samarbete mellan länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket när det gäller angrepp av granbarkborre i skyddade skogar. Vilka åtgärder som kan genomföras i skyddade områden beror på vilka regler som gäller i varje enskilt område och måste bedömas i varje enskilt fall.
Regeringen har uppdragit åt länsstyrelserna att redovisa vilka förebyggande respektive direkta åtgärder de vidtagit för att minska spridning av granbark-borre från skyddade områden i de län som omfattas av Skogsstyrelsens bekämpningsområde. Dessutom har Skogsstyrelsen fått i uppdrag att fortsätta förstärka kapacitetsuppbyggnad med särskilt fokus på bekämpning av granbarkborre, inklusive förebyggande arbete. Skogsstyrelsen ska också samordna berörda myndigheters arbete med att bekämpa granbarkborre. Skogsstyrelsen ska fortsätta arbetet med att sprida information om bekämpningsåtgärder och på andra sätt underlätta för skogsägare. Regeringen har tillfört Skogsstyrelsen 30 miljoner kronor för hanteringen av skogsskador och för att stödja arbetet med att bekämpa granbarkborre för åren 2020 till 2022. Dessutom har regeringen tilldelat Skogsstyrelsen ytterligare 30 miljoner kronor från och med 2021 för att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador. Därutöver har regeringen tilldelat 30 miljoner kronor till Sveriges lantbruksuniversitet från och med 2021 för att inrätta ett nationellt skogsskadecentrum för att förebygga och övervaka skogsskador orsakade av stormar, bränder, torka, växtskadegörare och klövvilt m.m.
Mot bakgrund av den mycket svåra skadebild som finns i delar av landet är det synnerligen viktigt att alla inblandade parter samverkar och gör sitt yttersta för att begränsa utbrotten. Det gäller såväl privata som offentliga skogsägare, länsstyrelser, kommuner, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och övriga berörda myndigheter.
Stockholm den 20 januari 2021
Isabella Lövin