Skatteamnestin för förmögenhetsskatteflyktingar

Skriftlig fråga 2013/14:181 av Olsson, Hans (S)

Olsson, Hans (S)

den 10 december

Fråga

2013/14:181 Skatteamnestin för förmögenhetsskatteflyktingar

av Hans Olsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Aldrig tidigare har så många svenskar deklarerat för pengar som de gömt i skatteparadis. I år har antalet självrättelser till Skatteverket fördubblats, skriver Dagens Nyheter den 9 december. I takt med att allt fler skatteparadis tvingas skriva under informationsutbytesavtal pressade av USA och Europas större stater väljer många också att göra avtal med Sverige. Många svenskar, rekommenderade till detta av sina revisorer och skattekonsulter, väljer då att flytta hem sina pengar också eftersom regeringen sänkt skatterna för de rika kraftigt. Hittills under 2013 har 2 025 personer gjort en frivillig rättelse, enligt DN, och deklarerat för gömt kapital. En anledning till ökningen från i år är att 2013 är det första året som de skattskyldiga slipper betala förmögenhetsskatt på tillgångarna. Rättelser görs bara på deklarationer för fem år tillbaka i tiden, och förmögenhetsskatten avskaffades 2007.

En omfattande skatteamnesti har alltså utfärdats för dessa förmögenhetsskatteflyktingar. Motsvarande amnesti torde inte finnas i fråga om bidragsfusk, även om detta vore lika olämpligt. Det är mot bakgrund av sådana här fakta som påståenden om att ”skattefusket har minskat” smakar illa. Brott har utförts, men straff utfärdas inte samtidigt som den brottsliga handlingen avkriminaliseras. Ett sådant förfaringssätt kan aldrig vara det rätta sättet att hantera brottslighet.

Genom vilka initiativ avser finansministern att åtgärda att skattebrottslingarna slipper betala den skatt de undanhållit samhället?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2013-12-10 Anmäld: 2013-12-10 Besvarad: 2013-12-18 Svar anmält: 2013-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-12-18)