jämställdhetsarbetet inom vården

Skriftlig fråga 2003/04:1239 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-21
Anmäld
2004-05-24
Besvarad
2004-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2004-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 maj

Fråga 2003/04:1239

av Tina Acketoft (fp) till statsrådet Mona Sahlin om jämställdhetsarbetet inom vården

För första gången presenterade nyligen Socialstyrelsen två rapporter om socialtjänstens och sjukvårdens verksamheter ur ett jämställdhetsperspektiv. Rapporterna visar med tydlighet att mer insatser behövs för att uppnå jämställdhet inom både socialtjänst och sjukvård. Den könsuppdelade statistiken visar att det finns skillnader i behandlingsfrekvens och val av behandling mellan män och kvinnor inom hälso- och sjukvården. Och tydligen färgas både socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete fortfarande av traditionella föreställningar om kön. En slutsats från båda rapporterna är att i de fall kvinnor och män har olika behov så blir insatser som tar hänsyn till detta mer effektiva. Det är väl känt att det finns skillnader mellan kvinnor och män i sjuklighet, behandling och bemötande. Ändå saknar till exempel 13 landsting könsuppdelad statistik för vårdutnyttjande. Ändå har ingen av de senaste årens reformer som till exempel vårdgarantin, läkemedelsreformen och den nationella handlingsplanen värderats ur ett könsperspektiv. Rapporten konstaterar att det inte finns några könsneutrala reformer @ alla påverkar de kvinnor och män på olika sätt.

Baserat på ovanstående vill jag fråga jämställdhetsministern:

Vilka åtgärder planerar ministern att vidta för att se till att socialtjänstens och sjukvårdens arbete präglas av ett könsneutralt perspektiv?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1239 besvarad av

den 2 juni

Svar på fråga 2003/04:1239 om jämställdhetsarbetet inom vården

Socialminister Lars Engqvist

Tina Acketoft har frågat jämställdhetsministern vilka åtgärder hon planerar att vidta för att se till att socialtjänstens och sjukvårdens arbete präglas av ett könsneutralt perspektiv. Arbetsfördelningen inom regeringen är sådan att det ankommer på mig att besvara frågan.

Regeringen uppdrog i juni 2002 åt Socialstyrelsen att i samverkan med huvudmän och berörda myndigheter följa upp, analysera och redovisa könsskillnader inom hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens verksamhetsområden samt lämna förslag till åtgärder för de brister som uppmärksammas. Socialstyrelsen har i mars 2004 slutredovisat uppdraget genom att avlämna rapporterna Jämställd vård? Könsperspektiv på hälso- och sjukvården och Jämställd socialtjänst? Könsperspektiv på socialtjänsten.

Enligt min mening ger nu Socialstyrelsens rapporter underlag för berörda aktörer att bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete. Det är viktigt att huvudmännen tar till vara och omsätter kunskaperna om kvinnors och mäns skilda förutsättningar i den praktiska verksamheten. Jämställdhetsperspektivet måste vara integrerat i den gemensamma värdegrunden och genomsyra utvecklingsarbetet på såväl nationell som lokal nivå för att målet om en god vård på lika villkor ska kunna uppnås.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.