Svar på fråga 2022/23:37 av Niklas Sigvardsson (S)
Centralisering av lärarutbildningen
Niklas Sigvardsson har frågat mig hur jag och regeringen tänker lösa det framtida lärarbehovet i hela vårt land och i alla landets skolor.
Grunden för Sverige som kunskapsnation läggs i förskolan och skolan. Alla barn och elever ska få möta utbildade, behöriga och kompetenta förskollärare och lärare, oavsett skolform eller var i landet man bor. Regeringen prioriterar arbetet för en lärar- och förskollärarutbildning som håller hög kvalitet, att fler ska utbilda sig till lärare, att fler med tidigare högskoleutbildning ska byta spår och vidareutbilda sig till lärare, att fler lärare ska stanna kvar i yrket och att lärare som lämnat skolan ska återvända till yrket. Arbetet för att höja läraryrkets status och attraktivitet behöver intensifieras för att fler ska söka sig till utbildningen och yrket, så att alla barn och elever i dag och framöver får så goda förutsättningar för lärande som möjligt.
För att få fler akademiker att ställa om till läraryrket har det inletts en försöksverksamhet med en ny kortare kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Fler studenter med goda förkunskaper ska söka sig till utbildningen och regeringen satsar särskilt på samordning av, utveckling, genomförande och uppföljning av utbildningen under kommande år. Regeringen utvecklar och utökar även satsningen på övningsförskolor och övningsskolor för att stärka kvaliteten i förskollärar- och lärarstudenters verksamhetsförlagda utbildning.
Lärarnas kompetens är avgörande för undervisningens kvalitet. Regeringen kommer arbeta med att utveckla lärarutbildningen bland annat genom att höja kvaliteten i utbildningarna, reformera utbildningsinnehållet samt arbeta för att få fler akademiker att byta spår till lärare mitt i livet.
Stockholm den 9 november 2022
Mats Persson