En ny utredning om vad som hände med Raoul Wallenberg

Motion 2020/21:696 av Magnus Oscarsson (KD)

av Magnus Oscarsson (KD)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ny utredning om vad som hände Raoul Wallenberg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Historien om Raoul Wallenberg är fantastiskt intressant och spännande men också fruktansvärt tragisk. Raoul som genom en kombination av personligt mod, fräckhet, kunskap och en ovanlig auktoritet lyckades rädda tiotusentals människor undan en säker död.

Genom sin kreativitet skapade han nya skyddspass som såg mycket officiella ut: med stämplar, signaturer och foto, och de är på både tyska och ungerska, i gult och blått som den svenska flaggan, fast tvärtom. Den som fick ett sådant skyddspass blev inte svensk medborgare, men i krigets Budapest uppfattades det ändå så. Inget dokument blev så övertygande och skyddande som Raoul Wallenbergs skyddspass.

Han anställde många av sina skyddslingar och på detta sätt kunde han även rädda deras familjer. Han köpte in hus svenskhusen eller Wallenbergstaden i folkmun och hängde svenska flaggan utanpå och hävdade att de var diplomatiskt territorium.

Wallenberg lyckades också organisera de övriga länder som arbetade för att rädda judar så att de gemensamt stoppade en planerad massaker, stormningen av ghettot i Budapest.

När Röda armén närmade sig Budapest beslöt sig Raoul Wallenberg för att söka upp ryssarna, både för att utverka att de snabbt intog och skyddade ghettot och för att presentera en plan för återuppbyggnad av Ungern. Men ryssarna tog Wallenberg till fånga och fängslade honom i det ökända Lubjankafängelset, och vad som sedan hände är inte bevisat. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Men några riktigt säkra bevis har aldrig kunnat bevisas. Tvärtom har rapporter visat att Sveriges regering varit passiv och undflyende.

Vad som egentligen hände Raoul Wallenberg har varit och är fortfarande en stor gåta, ett mysterium. Att vi fortfarande 2020 inte vet med all säkerhet vad som hände Raoul Wallenberg är en stor skam och ett sår som inte läker förrän sanningen är genomlyst.

 

 

Magnus Oscarsson (KD)

 

 

Motionen bereds i utskott Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad: 2020-09-30 Granskad: 2020-09-30 Hänvisad: 2020-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)