Avskaffa krav på matservering för alkoholtillstånd

Motion 2021/22:61 av Bo Broman (SD)

av Bo Broman (SD)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa kravet på matservering för alkoholtillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vår matkultur och vårt sätt att umgås ändras ständigt i Sverige. Det syns tydligt på mat­hyllorna i affärerna och i menyerna på restaurangerna. Detta är i sig en positiv utveck­ling. Vår lagstiftning har dock inte hängt med i utvecklingen. Över huvud taget är en lagstiftning som reglerar alkoholtillstånd i förhållande till matservering fullkomligt felkonstruerad enligt mig.

Många människor tycker om att dricka en öl eller ett glas vin till maten. Detta är dock inte alltid möjligt beroende på vad för slags restaurang man besöker. För vissa restauranger är det närmast en omöjlighet att få utskänkningstillstånd och det beror inte på att restaurangägarna har misskött sig. Alkohollagens krav på varierad meny ställer till det för många innehavare som hamnar i en gråzon. Det är inte logiskt att en bar måste servera vissa gäster mat för att andra gäster skall få köpa en drink.

Sverige har kvar en del gamla förlegade lagar utan logik och meningsfullt syfte. Vi behöver fler platser där människor kan träffas och umgås, inte färre. Därför bör mat­kravet enligt § 15 i alkohollagen helt avskaffas som krav vid utdelning av utskänknings­tillstånd.

 

 

Bo Broman (SD)

 

 

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Socialutskottet

Händelser

Inlämnad: 2021-09-21 Granskad: 2021-09-22 Hänvisad: 2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)

Avsändare