Låt fler bli blodgivare

Motion 2021/22:2256 av Åsa Coenraads m.fl. (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-10-01
Granskad
2021-10-01
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om individuell riskbedömning för att fler ska kunna bli blodgivare i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Blodbrist i Sverige kan få livshotande konsekvenser. Idag råder det blodbrist på flera ställen i landet och behovet av fler blodgivare är stort. Att säkerställa och trygga en stabil tillgång av blodgivare är viktigt och då måste det möjliggöras för fler att donera.

Regler för blodgivning syftar till att det ska vara säkert att ge och få blod. Blodet ska vara fritt från smitta och tryggt att användas. Blod testas rigoröst för att upptäcka smitta som hiv, hepatit B, hepatit C och syfilis. Reglerna för blodgivning uppdaterades den 1 maj 2021 och Socialstyrelsen skriver på sin hemsida:

Vissa kriterier syftar till att skydda donatorns egen hälsa medan andra syftar till att skydda en mottagare av blod eller blodkomponenter. Exempel på kriterier till skydd för blodgivaren är låg kroppsvikt, hög ålder, lågt hemoglobinvärde och vissa sjuk­domstillstånd.

Exempel på kriterier för att skydda mottagaren är infektioner och andra sjuk­domar, riskhändelser som till exempel kirurgiska ingrepp, tatueringar eller anti­biotikabehandling, riskbeteenden som till exempel injektionsmissbruk, sexuellt riskbeteende eller sexuellt umgänge med personer som har eller har haft ett sexuellt riskbeteende, samt utlandsvistelse i länder där vissa infektionssjukdomar är vanliga.

Idag är tatueringar mer vanligt än ovanligt och fler än någonsin räknar in sig själva i gruppen HBTQI-personer. Den medicinska kunskapen gör att fler kan botas med transplantationer och kirurgiska ingrepp ökar. Detta leder sammantaget till att gruppen som inte kan donera blod blir större och antagligen kommer att öka i framtiden.

Det finns fortfarande en skillnad gällande riskbedömning i gruppen HBTQI-personer. Män som har sex men män räknas fortfarande in i gruppen sexuellt risk­beteende även om man lever i en långvarig relation.

Män som har sex med män ska inte automatiskt räknas ha så kallat riskbeteende och det behövs istället en individuell riskbedömning för att fler ska kunna bli blodgivare i Sverige.

 

 

Åsa Coenraads (M)

 

Helena Storckenfeldt (M)

Lars Püss (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Ulrika Heindorff (M)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om individuell riskbedömning för att fler ska kunna bli blodgivare i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2021/22:SoU14
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.