Enhetlig åldersgräns för köp av alkohol

Motion 2018/19:2077 av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en enhetlig åldersgräns för köp av alkohol och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Myndighetsgränsen i Sverige är i dag 18 år. Du anses då vara vuxen nog att rösta på Sveriges nästa statsminister, köra bil, ta värvning och kanske åka utomlands och kriga. Vid 18 år anses du vara vuxen nog att själv fatta de största besluten i ditt liv, men du får inte gå till Systembolaget och köpa en flaska vin. Vill du köpa vin måste du gå på krogen, och där låta krögaren avgöra om du har fått nog.

Vi vet också att det finns gott om möjligheter för en person under 20 år att få fatt på alkohol olagligt. Som en polis vid gatuspan i Borås beskrev det: Alkoholen är aldrig mer än ett sms borta. Vad de då köper är svårt att kontrollera, och med det faran för alkoholförgiftning och andra ännu svårare skador.

De olika åldersgränserna för alkohol är ologiska och bör därför göras enhetliga. I vårt grannland Norge skiljer de på vin och starksprit, där vin och öl har en åldersgräns på 18 år och sprit 20 år. Här finns logiken i procenten. Logiken i svensk alkohollag­stiftning är att det är mer uppfostrande att dricka alkohol på krogen än hemma hos sig själv.

Men om vi nu anser att vi är vuxna nog att fatta beslut om att ta värvning eller inte, vem vi ska rösta på och sätta oss bakom ratten på en bil, då bör vi också anses vuxna nog att handla alkohol på Systembolaget, den institution som finns till just för att ta ett visst ansvar om våra alkoholvanor.

Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Socialutskottet

Händelser

Inlämnad: 2018-11-29 Granskad: 2018-11-29 Hänvisad: 2018-12-05
Yrkanden (1)