Konflikthantering i skolan

Motion 2006/07:Ub391 av Siw Wittgren-Ahl och Ronny Olander (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-02
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om konflikthantering i skolan genom elevmedling.

Motivering

Det viktigaste en skola kan göra för umgängesklimatet är att arbeta förebyggande, innan djupa konflikter uppstår. Ett sätt att träna konflikthantering och odla god umgängeskultur på skolan har hittills uppmärksammats förvånansvärt lite – nämligen skolmedling eller elevmedling. Det bygger på antagandet att elever är kapabla att hantera konflikter mellan andra elever. Detta är ibland effektivare än när en vuxen ingriper. Elevmedling bygger också på antagandet att kommunikation – och särskilt samtal ansikte mot ansikte i en strukturerad miljö – är ett viktigt verktyg för att förhindra ett dåligt socialt skolklimat. Konkret innebär modellen att två elever från varje klass får genomgå en särskild utbildning till medlare. Utbildningen leds av en person med specialkunskaper om konflikthantering, och innehåller exempelvis följande teman:

  • Kommunikation, verbal och icke-verbal.

  • Självkänsla och självförtroende. Att sätta ord på känslor.

  • Problemlösning och konflikthantering.

  • Medlingsprocessen.

Utbildningen genomförs under begränsad tid, 3–5 veckor, och eleverna ska därefter med stöd av särskilda lärare kunna fungera som medlare bland hela skolans elever.

Erfarenheterna från länder som använder sig av skolmedling är så positiva att det är närmast märkligt att idén inte har kommit till användning i Sverige. Resultaten från utvärderingar som genomförts av nationella projekt i exempelvis Norge, Storbritannien och USA visar bl.a. att engagemanget för en bättre social miljö på skolan ökar markant och att eleverna tar till sig ett förhållningssätt som de har nytta av hela livet. Generellt sjunker konfliktnivån och lärarnas tid till skolarbete ökar. Att lära sig konflikthantering är också ett sätt att praktisera grunden för det demokratiska samhället, nämligen respekt. Respekt för andras perspektiv och argument skapas genom samtal och dialog. Och på det sättet bygger vi demokrati.

Stockholm den 24 oktober 2006

Siw Wittgren-Ahl (s)

Ronny Olander (s)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om konflikthantering i skolan genom elevmedling.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.