Snösituationen på järnvägsnätet

Skriftlig fråga 2012/13:267 av Hultqvist, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-01-23
Anmäld
2013-01-23
Besvarad
2013-01-30
Svar anmält
2013-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2012/13:267 Snösituationen på järnvägsnätet

av Peter Hultqvist (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Såväl statsrådet som en representant för Trafikverket har i november 2012 klargjort att det finns både avtal och ekonomiska medel för att förhindra tågstopp orsakade av snö och is. Trots detta har inte resurser från upphandlade kontrakt tagits i anspråk under den pågående vintern. Detta har resulterat i tågstopp och förseningar.

Genom att kontrakten inte utnyttjas drabbas självfallet anlitade underentreprenörer samt resenärer och godstransporter.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot bakgrund av att kontrakterade resurser inte använts för att bekämpa det snökaos som uppstått under den pågående vintern 2012–2013?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:267 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 30 januari

Svar på fråga

2012/13:267 Snösituationen på järnvägsnätet

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot bakgrund av att kontrakterade resurser inte använts för att bekämpa det snökaos som uppstått under den pågående vintern 2012–2013.

Det ska bli lättare för människor att pendla till jobbet, samtidigt som företagens möjligheter att transportera gods förbättras. Sverige är ett land med nordligt klimat och långa vintrar. Detta kan leda till störningar för såväl luft- och sjöfartstransporter som för väg- och järnvägstransporter. Särskilt järnvägen har under vissa av de senaste vintrarna haft problem med konsekvenser för både människor och näringsliv. För att komma till rätta med situationen har regeringen bland annat tagit initiativ till förbättrad dialog och samverkan med aktörer i sektorn, höjt anslaget till banhållning och förbättrat styrningen.

Jag har de senaste åren inför vintern bjudit in de viktigaste aktörerna inom järnvägssektorn för att höra hur man förbereder sig. Jag kan konstatera att vid det senaste mötet i september förra året hade samtliga aktörer klart förbättrat sina egna förberedelser och dessutom uppmärksammat behovet av det viktiga samspelet med sina medaktörer. Bland annat har de snösmältare som Trafikverket införskaffat effektivt kunnat undanröja snö både i det viktiga bangårdsområdet i Hallsberg och i Stockholmsområdet.

Regeringen lade i oktober 2012 fram en infrastrukturproposition, som i ett historiskt perspektiv kraftfullt ökar Trafikverkets resurser, med en särskild inriktning på drift, underhåll och reinvestering. I infrastrukturpropositionen finns 86 miljarder kronor till drift, underhåll och reinvestering av statliga järnvägar för perioden 2014–2025. Detta är en ökning med 20 miljarder kronor jämfört med föregående planperiod. Samtidigt är jag medveten om att det kommer att ta tid innan alla behövliga åtgärder har genomförts och de förväntade effekterna levereras.

Sammantaget kan jag konstatera att Trafikverket har de medel och verktyg som behövs för att klara banhållningen under vintern, inklusive rätt att disponera en betydande anslagskredit. På regeringens initiativ implementerar Trafikverket nu ett nytt styrramverk för drift och underhåll. Det kommer bland annat att innebära förbättrade möjligheter att följa upp åtgärder och effekter på drift- och underhållsområdet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.