Börsintroduktion av Postnord

Skriftlig fråga 2011/12:454 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-06
Anmäld
2012-03-12
Besvarad
2012-03-14
Svar anmält
2012-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 mars

Fråga

2011/12:454 Börsintroduktion av Postnord

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

För ett knappt år sedan beslutade en riksdagsmajoritet att fortsatta försäljningar av statliga bolag inte skulle ske, detta gällde också Postens moderbolag Postnord.

Likväl fortsätter förberedelserna inför den börsnotering som aviserades redan i april 2008, då planerna på den svensk-danska postjätten presenterades.

Vd:n menar att hans uppdrag är att se till att Postnord blir börsmässigt. Sedan får ägarna avgöra när de tycker att det är lämpligt att introducera dem.

 Finansdepartementet har meddelat att det i dag inte finns någon avsikt att minska ägandet i Postnord, men att det inte behöver hindra bolaget från att förbereda sig för börsen. På någons initiativ försöker man helt uppenbart kringgå riksdagsbeslutet.

Har statsrådet viljeinriktningen att börsintroducera Postnord?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:454 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 14 mars

Svar på fråga

2011/12:454 Börsintroduktion av Postnord

Statsrådet Peter Norman

Hans Olsson har frågat mig om jag har viljeinriktningen att börsintroducera Postnord.

Den svenska staten äger Postnord tillsammans med den danska staten. Det aktieägaravtal som ingicks mellan de båda ägarna i samband med samgåendet 2009 inkluderade en bestämmelse om att bolaget skulle säkerställa att det blev börsmässigt.

Att den svenska staten i enlighet med förra vårens riksdagsbeslut inte har rätt att minska sitt ägande, utgör inget hinder för ett sådant förberedelsearbete från bolagets sida.

I statens ägarpolicy och riktlinjer för företag med statligt ägande anges, med beaktande av att de särskilt beslutade samhällsuppdragen utförs, värdeskapande som ett övergripande mål för förvaltningen av de statliga bolagen.

Att vara börsmässigt innebär att ett bolag är attraktivt för investerare, det vill säga säkerställer långsiktig lönsamhet och värdetillväxt. Förutsättningar för detta är bland annat en tydlig affärsstrategi, att bolaget styrs och leds professionellt samt har en ekonomisk rapportering med en hög grad av transparens.

Detta är egenskaper som är positiva för staten oavsett om man långsiktigt kvarstår som ägare eller inte.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.