Gröna städer och grön teknologi

Skriftlig fråga 2009/10:222 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-19
Anmäld
2009-11-19
Besvarad
2009-11-25
Svar anmält
2009-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2009/10:222 Gröna städer och grön teknologi

av Birgitta Eriksson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Just nu bygger en kinesisk entreprenör ekologisk stad utanför Dezhou. Den heter Solar Valley och ska innehålla kontor, fabriker, universitet och bostäder för 100 000 människor. Dessutom finns en nöjespark, givetvis med solenergi som tema. Trots att hela staden genomsyras av den gröna tekniken så kommer den inte att vara helt fossilfri. Men målet är att utsläppen ska vara en tiondel av vad de är i en vanlig stad, säger entreprenören. Hittills har hans bolag varit nästan helt inriktat på den kinesiska marknaden, men efter att Goldman Sachs nyligen gick in med 100 miljoner dollar, spänner man musklerna och satsar på utlandet. I Solar Valley har vi utvecklat en modell för hur en grön stad kan byggas som vi nu vill exportera, säger han i tidningsartikeln.

Det hastar om Sverige ska vara med och klara en tätposition i konkurrensen om grön teknik. Det är ett misstag att tro att Sverige och andra gamla utvecklade länder har ett försteg framför de nya industriländerna. De kommer att konkurrera med oss på alla nivåer och kan mobilisera minst lika många välutbildade som vi.

Vilka initiativ avser näringsministern att ta för att även Sverige ska kunna få gröna städer och konkurrera i fråga om grön teknologi?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:222 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 25 november

Svar på fråga

2009/10:222 Gröna städer och grön teknologi

Miljöminister Andreas Carlgren

Birgitta Eriksson har frågat näringsministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att även Sverige ska kunna få gröna städer och konkurrera i fråga om grön teknologi. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Grön teknologi kan stimuleras på många sätt. Utgångspunkten för Sveriges klimatpolitik är generella ekonomiska styrmedel, såsom koldioxidskatt och utsläppshandel, som sätter ett pris på utsläppen. Därigenom visar regeringen att utsläppen har en kostnad som måste betalas, samtidigt som energieffektiviseringar och utfasning av omodern teknik stimuleras.

En hållbar utveckling av städer och tätorter och miljövänlig teknik kommer också att kunna bidra till att möta klimatutmaningen och andra miljöproblem men också för att lägga grunden för en hållbar ekonomisk utveckling. Ny, grön teknik kommer att efterfrågas i stor skala när energi- och transportsystemen ska ställas om för att möta miljö- och klimatutmaningarna. Kunskap kring hållbar stadsutveckling och miljöteknik skapar möjligheter till nya jobb och en ökad export. Sverige har också redan flera internationellt uppmärksammade exempel på hållbara stadsdelar och en långt framskjuten position inom viktiga miljöteknikområden. Det finns en bra grund att bygga på. Regeringen genomför en lång rad åtgärder för att befästa och stärka utvecklingen på området, och har engagerat ett flertal myndigheter i detta arbete.

En särskild satsning görs på hållbara städer. År 2008 tillsatte regeringen Delegationen för hållbara städer. Delegationen har ett brett uppdrag att främja hållbar stadsutveckling. Delegationen hanterar även det ekonomiska stöd till hållbar stadsutveckling som infördes i år. Stödet omfattar 340 miljoner kronor under en tvåårsperiod och syftar till att få fram nya, internationellt framstående exempel på hållbar, klimatsmart stadsutveckling som kan underlätta kunskapsspridning och främja export.

Regeringen genomför även flera koordinerade åtgärder för att främja utveckling och kommersialisering av miljöteknik. Under 2007 avsattes 530 miljoner kronor för särskilda satsningar på miljöteknik under en fyraårsperiod. Energimyndigheten har getts i uppdrag att genomföra en satsning under 2007–2010 med inriktning på teknikutveckling, energieffektivare fordon och förnybara drivmedel. Tillväxtverket fick i december 2008 ett uppdrag att inom en ram på 35 miljoner kronor genomföra en satsning på stöd till miljödriven affärsutveckling inom små och medelstora svenska företag.

Vidare genomförs olika program som stöder forskning och utveckling av framtidens gröna teknik och städer. Vinnova gavs i december 2008 ett uppdrag att genomföra en satsning på 40 miljoner kronor med inriktning på forskning och kunskapsutveckling inom miljöteknikområdet, med hållbart stadsbyggande som en viktig del. Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet i samverkan med näringsliv, Göteborgs kommun och andra aktörer skapar ett internationellt framstående centrum för kunnande kring hållbar stadsutveckling efter att ha vunnit en utlysning från Mistra.

Även särskilda exportfrämjande insatser genomförs. Exportrådet har regeringens uppdrag att genomföra en satsning på främjande av svensk miljöteknikexport med inriktning på små och medelstora företag. I uppdraget ingår också att vidareutveckla kommunikationsplattformen för konceptet Symbio City, som är ett varumärke för exportfrämjande av svenska produkter och tjänster som bidrar till hållbara städer.

Svenskt kunnande är mycket eftertraktat. Regeringen har tecknat samarbetsavtal med bland andra USA och Brasilien om teknikutveckling för förnybar energi. Ett särskilt fokus riktas även på samarbete med Kina. Under 2008 tecknades tre olika överenskommelser mellan Sverige och Kina om samarbete inom energi- och miljöteknik inklusive hållbar stadsutveckling. Regeringen tillsatte i juni 2008 en särskild samordnare för genomförandet av det svensk-kinesiska miljötekniksamarbetet. Ett exempel är den nya ekostaden Caofeidian som planeras och genomförs med svensk medverkan.

Vid en EU-konferens om hållbart stadsbyggande som regeringen anordnade tidigare i höst var Kinas representant mycket tydlig med att de önskade starkt stöd och medverkan från Sverige och andra EU-länder för att hjälpa till och göra den snabba stadstillväxten i landet hållbar och minska utsläppen av växthusgaser. Det är naturligtvis önskvärt att Kina även utvecklar ett eget kunnande på området, till exempel genom den ekostad Birgitta Eriksson refererar till. Jag är övertygad att regeringen genomför de åtgärder som krävs för att Sverige ska vara en viktig global aktör vars kunnande och tjänster inom miljöteknik och hållbar stadsutveckling kommer att efterfrågas både i Kina och i andra länder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.