Regelförenkling för småföretag

Skriftlig fråga 2008/09:426 av Engström, Marie (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-18
Anmäld
2008-12-18
Besvarad
2008-12-22
Besvarad
2009-01-02
Svar anmält
2009-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2008/09:426 Regelförenkling för småföretag

av Marie Engström (v)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Regeringen har i många sammanhang framhållit vikten av att underlätta för småföretag. Man har till exempel satt upp mål för minskningen av företagens regelbörda med 25 procent till 2010. Det är nu halvtid för detta arbete.

I Näringslivets Regelnämnds (NNR) årliga regelindikator granskas regeringens regelförenklingsarbete. I sin utvärdering efterlyser man kraftiga insatser från departement och myndigheter för att regeringens höga ambitioner ska omsättas i konkreta resultat.

Av 424 regelförenklingsförslag från näringslivet har 190 förslag fortfarande inte fått återkoppling, vilket NNR ställer sig frågande till. Dessutom har NNR:s granskning av konsekvensanalyser mellan januari och oktober 2008 visat att hela 46 procent av de beskrivna förslagen bedöms leda till högre administrativa kostnader för företagen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Maud Olofsson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att uppnå sitt mål med att minska småföretagens regelbörda?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:426 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 22 december

Svar på fråga

2008/09:426 Regelförenkling för småföretag

Näringsminister Maud Olofsson

Marie Engström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att uppnå målen med att minska småföretagens regelbörda.

När den här regeringen tillträdde gick regelförenklingsarbetet på sparlåga. Det berodde i hög grad på bristen av politiskt engagemang, men även att det inte fanns en effektiv infrastruktur eller organisation att arbeta med. Något som exempelvis OECD pekat ut som viktiga framgångsfaktorer. De mätningar som var gjorda av företagens administrativa kostnader var långt ifrån klara och täckte endast ett fåtal områden.

Jag och mina kolleger i regeringen har höga och klart uttalade ambitioner med vad vi vill uppnå med regelförenklingsarbetet. Vid tillträdet fördubblade vi takten i mätarbetet och har slutfört en komplett nollbasmätning mot vilken vi mäter vårt mål. Vi har arbetat för att inrätta en struktur för Regeringskansliet, myndigheterna och kommittéerna för att kunna arbeta med frågan effektivt, enhetligt och verkningsfullt. Ett resultat av detta är regeringens handlingsplan för regelförenkling med ca 600 åtgärder varav 170 av dessa genomfördes redan under 2007. Näringslivets regelnämnd (NNR) uppskattar att de förenklingsåtgärder som regeringen har vidtagit innebär besparingar med upp till 10 miljarder kronor per år för företagen.

Regeringen har beslutat om en ny konsekvensutredningsförordning som innebär att samma krav på att göra konsekvensutredningar ställs genom hela regelgivningskedjan vilket är näst intill unikt i Europa. Ett regelråd har också inrättats vars ordförande, Stig von Bahr, tillträder den 1 januari 2009. Regelrådet är något som bara finns i två andra länder i Europa. Sverige är med andra ord med och går i främsta ledet för utvecklingen av arbetet med regelförenkling i Europa.

Förutom detta har regeringen inrättat en central samrådsgrupp med näringslivet som möts regelbundet. De diskussioner som förs där är viktiga för att vårt arbete ska träffa rätt. Även på flera enskilda departement har man inrättat samrådsgrupper med näringslivet för att diskutera regelförenkling. Genom dessa forum sker en återkoppling till näringslivet hur arbetet med regelförenklingsprocessen och inlämnade förslag fortskrider.

Marie Engström skriver att 46 procent av förslagen som NNR granskat ger en ökning av de administrativa kostnaderna. Det är naturligtvis inte bra. Å andra sidan är det den lägsta siffran någonsin sedan NNR började följa utvecklingen. Dessutom leder 36 procent av förslagen till minskade administrativa kostnader vilket är den högsta siffran någonsin. Den förra regeringen och dess samarbetspartner orkade aldrig över 20 procentstrecket på det området. Vi har alltså lyckats vända utvecklingen på bara två år och pendeln svänger nu i rätt riktning.

Jag vet att många gärna hade sett att arbetet hade gått fortare. Jag förstår det. Men en hållbar förändring över tiden åstadkoms inte över en natt. Alla åtgärder måste också förankras i hela regeringen. Steg för steg genomför vi genomgripande förändringar som kommer att leda till en enklare vardag för många företag.

Jag kan slutligen konstatera att den här regeringen aktivt arbetar med det som andra aktivt motsatt sig eller bara pratat om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.