Kärnkraftsutbyggnaden i Finland

Skriftlig fråga 2007/08:1438 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-08-06
Anmäld
2008-08-14
Svar anmält
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga

2007/08:1438 Kärnkraftsutbyggnaden i Finland

av Birgitta Eriksson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Företaget Fennovoima Oy bildades förra året för att bygga ett kärnkraftverk enbart för delägarnas fromma. De ska kunna köpa el från ”sitt” kärnkraftverk till självkostnadspris. De fem grundarna är stålbolaget Outokumpu, gruv- och smältverksföretaget Boliden, energibolaget Rauman Energia, det kommunala kraftbolaget Katternö i finska Österbotten samt den tyska energijätten Eons finska dotterbolag Eon Suomi. Eon har också stora intressen i svensk kärnkraft. Den planerade tidsplanen är att kärnkraftverket ska stå klart och kunna köras i gång senast 2018. Det är ännu inte bestämt var kraftverket ska ligga, om det ska bli en eller två reaktorer eller om det ska vara en kokvatten- eller en tryckvattenreaktor, men miljökonsekvenserna kan bedömas ändå. Fyra alternativa platser är aktuella – Simo, Pyhäjoki och Kristinestad utefter Bottenvikens kust samt Strömfors i Finska viken. Alla tre orterna i Bottenviken ligger nära Sverige och de stora norrlandsstäderna Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå. Från Pyhäjoki till Skellefteå, Piteå och Luleå tvärs över Bottenviken är det bara lite mer än tio mil. Simo ligger ännu närmare Sverige, bara fem mil från Haparanda, den nya Norrlandsmetropolen sedan Ikea etablerat sig där och lockat till sig mängder av andra företag. Längsta avståndet är mellan Kristinestad och Sundsvall, ca 20 mil tvärsöver vattnet. En rad olika remissinstanser har lämnat kritiska synpunkter via Naturvårdsverket. Finlands statsminister är statsrådets partivän. Det svenska Centerpartiet har tidigare velat avveckla den svenska kärnkraften.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta gentemot Boliden, Eon och Finland för att avråda från det nya kärnkraftsbygget?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1438 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 6 augusti

Svar på frågorna

2007/08:1438 Kärnkraftsutbyggnaden i Finland

2007/08:1451 Kärnkraftssatsningar

Näringsminister Maud Olofsson

Birgitta Eriksson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta gentemot Boliden, Eon och Finland för att avråda från det nya kärnkraftsbygget samt vilka initiativ jag avser att ta för att åstadkomma en värld med färre kärnkraftverk bland annat mot bakgrund av avfallsproblemet och sambandet med kärnvapenspridningen.

I sak kan jag bara vidhålla det jag svarade den 25 juni i år på Birgitta Erikssons fråga om vilka initiativ miljöministern avsåg att ta för att mota kärnkraftens utbyggnad inom EU och i världen, nämligen att det är en viktig princip för Sverige att varje land ska ha självbestämmanderätt över vilka energislag som används. Detta synsätt delas av övriga medlemsstater i EU och tillämpas även i andra internationella samarbeten.

Den svenska regeringen kommer däremot fortsatt att vara pådrivande för att minska de globala utsläppen av växthusgaser och för att ställa om världens energiförsörjning i en mer hållbar riktning. Ett led i detta har varit att driva på arbetet i EU. Sverige har till exempel varit ett av de mest pådrivande länderna när EU beslutade om ett bindande mål på 20 procent för andelen förnybar energi av all energikonsumtion i EU senast 2020. Enligt EU-kommissionens förslag till fördelning av 20-procentsmålet mellan medlemsstaterna ska Sverige år 2020 ha en andel förnybar energi på 49 procent. Detta innebär att Sverige fortsatt kommer att ha i särklass den högsta andelen förnybar energi i EU. Även vad gäller förnybar el ligger Sverige i framkant inom EU. Endast Österrike har en större andel förnybar el än Sverige.

Sverige har under lång tid arbetat aktivt för att motverka kärnvapenspridning och för att länder som har kärnkraft ska ta fullt ansvar för avfallshanteringen. Detta har Sverige drivit både inom EU och i andra internationella sammanhang.

Vad gäller lokaliseringen av kärnkraftverk i Finland föregås ett sådant beslut alltid av en dialog med närliggande länder. För övrigt finns ett gott samarbete vad gäller kärnsäkerhetsfrågor i Norden.

Mot denna bakgrund anser jag att det inte föreligger någon anledning att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.