Den israeliska bosättningspolitiken

Skriftlig fråga 2007/08:1332 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-11
Anmäld
2008-06-11
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga

2007/08:1332 Den israeliska bosättningspolitiken

av Britta Rådström (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Möjligheterna till att skapa en palestinsk statsbildning omöjliggörs successivt genom att Israel tillåter allt fler bosättningar på Västbanken. Enligt beräkningar finns idag 450 000 bosättare på ockuperat område, 190 000 bor i östra Jerusalem och 260 000 på övriga Västbanken. Enligt den israeliska Fred nu-rörelsen utgör 32 procent av marken till bosättningarna egentligen privatägd palestinsk mark. Muren mot Israel är i huvudsak byggd på den mark som tillhör Västbanken vilket ytterligare reducerar palestinsk mark. En klyvning av Västbanken är också nära förestående genom utbyggnad av bosättningar. Frågan är vilka möjligheter till en palestinsk statsbildning som egentligen finns om den nuvarande politiken fortsätter.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta från svensk sida och inom EU för att förhindra att bosättarna successivt tar över den palestinska Västbanken och omöjliggör en palestinsk statsbildning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1332 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1332 Den israeliska bosättningspolitiken

Utrikesminister Carl Bildt

Britta Rådström har frågat mig vilka initiativ Sverige avser att ta för att förhindra att bosättarna tar över Västbanken och omöjliggör en palestinsk statsbildning.

Låt mig först slå fast att Europeiska unionens och Sveriges ståndpunkt är tydlig: Bosättningarna på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, strider mot internationell rätt. EU och Sverige anser att de föregriper slutstatusförhandlingarna, genom att etablera ”nya fakta på marken”, och riskerar att omöjliggöra en hållbar tvåstatslösning.

Därför uppmanar vi Israel att frysa all bosättningsaktivitet, i enlighet med åtagandena i färdplanen. Detta budskap upprepades i EU:s rådsslutsatser den 26 maj. Jag har själv tagit upp frågan i samtal med Israels utrikesminister Tzipi Livni och då även betonat vikten av förtroendeskapande åtgärder till stöd för de politiska förhandlingarna.

Sedan Annapoliskonferensen i november 2007, där åtagandena i färdplanen åter bekräftades, har Israel vid ett flertal tillfällen aviserat hundratals nya bostäder i olika bosättningar. Det är mångdubbelt fler än under 2007 före Annapolis. Denna accelererande bosättningsexpansion är djupt oroande och därtill skadlig för fredsprocessen. EU har särskilt kritiserat den senaste tidens bosättningsexpansion och följer regelbundet upp frågan i dialogen med Israel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.