Det politiska våldet i Colombia

Skriftlig fråga 2007/08:1006 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-26
Anmäld
2008-03-26
Besvarad
2008-04-02
Svar anmält
2008-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2007/08:1006 Det politiska våldet i Colombia

av Luciano Astudillo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 12 mars i år mottog ett trettiotal MR-organisationer och MR-aktivister i Colombia ett dödshot via e-post från den paramilitära gruppen Aguilas Negras. Hotmejlet innehåller bilder tagna vid olika minnesmarscher, som genomförts för att hedra minnet av offren för det statliga och paramilitära våldet i Colombia, och avslutas med texten: ”Så här kommer ni också att sluta … nästa gång är det er tur.”

Hotet skickades ut en knapp vecka efter den protestmarsch som arrangerades den 6 mars av den nationella offerrörelsen mot statens brott. Trots det hårda politiska klimat som föregick marschen kunde den genomföras fredligt. Hotmejlet och färsk information från FN:s MR-kontor visar nu emellertid en annan och mycket skrämmande sida av detta hårda politiska klimat. Enligt FN har fyra lokala MR-försvarare och fackföreningsledare, som var drivande i marschen den 6 mars, mördats inom loppet av en vecka på olika platser i Colombia.

Den pågående utvecklingen i Colombia är mycket oroande. De bristande skyddsgarantierna och respekten för åsikts- och yttrandefriheten påverkar direkt en lång rad MR-försvarares personliga säkerhet i Colombia.

Jag vill därför fråga utrikesministern vilka åtgärder han avser att vidta för att reagera mot det statliga och paramilitära våldet i Colombia och skydda MR-försvarares säkerhet i landet.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1006 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 2 april

Svar på fråga

2007/08:1006 Det politiska våldet i Colombia

Utrikesminister Carl Bildt

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att reagera mot det statliga och paramilitära våldet i Colombia och för att skydda MR-försvarare.

Respekt för de mänskliga rättigheterna är både ett utrikespolitiskt mål i sig och ett medel för att uppnå utveckling och långsiktig säkerhet. Sverige, bilateralt, genom EU och FN, verkar för att respekten för mänskliga rättigheter, inklusive yttrande- och åsiktsfrihet, och internationell humanitär rätt upprätthålls, och söker bidra till en hållbar politiskt förhandlad lösning på den interna väpnade konflikten i Colombia.

Sverige har därför genom ambassaden i Bogotá till Colombias vicepresident uttryckt sin oro över utvecklingen, understrukit att den colombianska regeringen har ett folkrättsligt ansvar att skydda MR-försvarare och att yttrande- och åsiktsfrihet måste respekteras.

Regeringen kommer att noggrant följa utvecklingen i Colombia.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.