Uppföljning av OECD-regler

Skriftlig fråga 2006/07:1652 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-14
Anmäld
2007-09-18
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 september

Fråga

2006/07:1652 Uppföljning av OECD-regler

av Peter Hultqvist (s)

till statsrådet Ewa Björling (m)

I en interpellationsdebatt fredagen den 11 maj 2007 säger utrikeshandelsministern att regeringen anser att det ”internationella initiativet med frivilliga principer för säkerhet och mänskliga rättigheter inom olje‑, gas- och gruvindustrin är också mycket viktigt”. Han meddelade också att Sverige ”har översatt OECD:s riktlinjer för multinationella företag till en svensk version”. OECD risk awareness tool for multinational enterprises in weak governance zones är den skrift som översatts och tydligen distribuerats.

Effekten av denna åtgärd är naturligtvis intressant att få redovisad. Inte minst mot bakgrund av att regeringens initiativ uppkommit som ett svar på debatten om Lundin Petroleums aktivitet i Sudan.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att redovisa resultat och uppföljning med anledning av ovan redovisad åtgärd?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1652 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1652 Uppföljning av OECD-regler

Statsrådet Ewa Björling

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att redovisa resultat och uppföljning av OECD:s riktlinjer och OECD:s riskhanteringsverktyg för företag.

Från regeringen ser vi OECD:s riskhanteringsinstrument som ett viktigt bidrag för att stödja företagens egna ansträngningar, och har därför låtit översätta det till svenska. Vi har låtit trycka upp och sprida det till ca 1 500 företag samt till näringslivsorganisationer, handelskammare och naturligtvis till alla våra utlandsmyndigheter (ambassader). Verktyget finns även i elektronisk form, bland annat via Utrikesdepartementets hemsida, så att det ska finnas lättillgängligt. För att nå de små och medelstora företagen förbereds regionala presentationer tillsammans med företagsorganisationer. En workshop med ekonomiska aktörer i Afrika planeras, bland annat med syfte att lokalt sprida kunskap om verktyget och därigenom stimulera till åtgärder att förbättra förutsättningarna för företagsamhet i konfliktområden. Verktyget bör ses också som ett instrument som är användbart för att förebygga och dämpa konflikter.

Arbetet med verktyget är inte knutet till vare sig ett enskilt land eller något enskilt företag. Tvärtom rör det sig om en viktig internationell process inom ramen för OECD och i nära samarbete med arbetsmarknadens parter. Däremot har vi i Sverige varit aktiva när det gäller att översätta och föra ut både riktlinjerna och riskhanteringsverktyget.

Vi har fört ut verktyget under sommaren och i det tidsperspektivet är de resultat som kan anges kvantitativa, det vill säga hur många företag och organisationer som hittills fått tillgång till verktyget. Inom ramen för OECD sker vidare en uppföljning och ett erfarenhetsutbyte av både arbetet med riktlinjerna och med riskhanteringsverktyget. I det arbetet deltar Sverige aktivt.

Utrikesdepartementet kan inte bedöma och värdera resultaten av enskilda företags arbete med riskhanteringsverktyget. Det handlar om frivilliga åtaganden från företagens sida och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att belägga orsaks- och resultatsamband mellan verktyget och konkreta beslut inom företagen. En utvärdering av hur ett antal svenska företag använt sig av verktyget planeras under nästa år.

Det unika med OECD:s riktlinjer är också att det finns en uppföljning om man misstänker att ett företag inte följer riktlinjerna. Detta görs i en så kallad Nationell kontaktpunkt, NKP. I Sverige består denna av Utrikesdepartementet, näringslivsorganisationer och fackliga organisationer. Till NKP kan en anmälan göras (av vem som helst). Kontaktpunkten är ingen juridisk instans men har i uppdrag att göra en bedömning och ett uttalande om företaget följt riktlinjerna eller ej.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.