Stärkt skydd för barn i internationella situationer

Betänkande 2011/12:CU23

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
24 maj 2012

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Starkare skydd för barn i internationella situationer (CU23)

Riksdagen godkände 1996 års Haagkonvention. Konventionen handlar om föräldraansvar och åtgärder till skydd för barn och ska stärka skyddet för barn i internationella situationer. Genom konventionen ska man kunna undvika konflikter mellan olika rättssystem om behörighet, tillämplig lag eller erkännande och verkställighet av domar och andra avgöranden. Syftet med konventionen är också att utveckla det internationella samarbetet när det gäller skydd av barn.

Konventionen blir en del av svensk lagstiftning genom en särskild lag. I lagen finns också regler om förutsättningarna för att placera ett barn över nationsgränserna. För att en sådan placering ska få ske måste det bedömas vara bäst för barnet att placeras i det aktuella landet. Det ska vidare inte längre krävas att barnet och barnets föräldrar är svenska medborgare för att en anmälan om gemensam vårdnad ska kunna göras direkt till Skatteverket. Det ska räcka att barnet är folkbokfört här i landet.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Motioner: 1
Propositioner: 1

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2012-04-19
Justering: 2012-05-08
Trycklov till Gotab och webb: 2012-05-11
Trycklov: 2012-05-11
Trycklov: 2012-05-14
Reservationer: 1
Betänkande 2011/12:CU23

Alla beredningar i utskottet

2012-04-19

Starkare skydd för barn i internationella situationer (CU23)

Riksdagen ska godkänna 1996 års Haagkonvention. Konventionen handlar om föräldraansvar och åtgärder till skydd för barn och ska stärka skyddet för barn i internationella situationer. Genom konventionen ska man kunna undvika konflikter mellan olika rättssystem om behörighet, tillämplig lag eller erkännande och verkställighet av domar och andra avgöranden. Syftet med konventionen är också att utveckla det internationella samarbetet när det gäller skydd av barn.

Konventionen blir en del av svensk lagstiftning genom en särskild lag. I lagen finns också regler om förutsättningarna för att placera ett barn över nationsgränserna. För att en sådan placering ska få ske måste det bedömas vara bäst för barnet att placeras i det aktuella landet. Det ska vidare inte längre krävas att barnet och barnets föräldrar är svenska medborgare för att en anmälan om gemensam vårdnad ska kunna göras direkt till Skatteverket. Det ska räcka att barnet är folkbokfört här i landet. Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2012-05-23
Stillbild från Debatt om förslag 2011/12:CU23, Stärkt skydd för barn i internationella situationer

Debatt om förslag 2011/12:CU23

Webb-tv: Stärkt skydd för barn i internationella situationer

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 38 Thomas Finnborg (M)
Fru talman! Regeringen föreslår i propositionen att Sveriges riksdag ska godkänna Haagkonventionen som svensk lag. Konventionen åsyftar ett stärkande av skyddet för barn i internationella situationer. På så sätt vill man undvika konflikter mellan olika rättssystem som gäller behörighet, tillämplighet, erkännande, verkställighet och samarbete i frågor om föräldraansvar och skydd för barn. I korthet innebär propositionen att konventionen blir en del av svensk lagstiftning med viss anpassning till rådande lagstiftning och praxis. Frågor om denna anpassning som uppstått har noga utretts och analyserats i tre tidigare utredningar under två tidigare regeringar. Och självklart ska varje tveksamhet eller fråga om juridisk kompatibilitet uppmärksammas. Det är dock regeringens uppfattning att så har skett och att inga hinder för införlivande av Haagkonventionen i svensk lagstiftning föreligger. Fru talman! En kort bakgrundsbeskrivning kan vara på sin plats. År 1996 anslöt sig Sverige till Haagkonventionen. Europeiska unionen var däremot inte ansluten eftersom endast enskilda stater kan tillträda konventionen. Samtliga dåvarande EU-länder undertecknade konventionen 2003, och efter flera utredningar och anpassningar är nu tiden mogen för ett formellt svenskt tillträde - således regeringens proposition. Konventionen syftar alltså till att stärka skyddet för barn i internationella situationer. Genom tillämpning av konventionen vill man nu undvika konflikter mellan olika rättssystem. Dessutom utvecklas det internationella samarbetet vad gäller skydd för barn. Grundprincipen är att barnets hemvistland anses vara det land som är bäst lämpat för beslut om barnets bästa. Konventionen bygger även på att de ingående staterna har förtroende för varandras rättssystem, praxis och beslut. Detta är särskilt viktigt i en alltmer global värld där arbete, hushåll och relationer korsar gränser, språk och kulturer. I en alltmer krympande värld är det viktigt att vi i Sverige bidrar till enklare hantering av internationella frågor. Regeringen vill dock att Sverige reserverar sig mot användandet av franska språket i meddelanden till svenska myndigheter. Annars anser regeringen att konventionen ska inkorporeras i svensk lagstiftning. Utskottet anser att propositionens skrivning ligger i linje med Miljöpartiets motion. Jag yrkar därför avslag på motionen och bifall till propositionen.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2012-05-24
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1
Stillbild från Beslut: Stärkt skydd för barn i internationella situationer, Beslut

Beslut: Stärkt skydd för barn i internationella situationer

Webb-tv: Beslut

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Stärkt skydd för barn i internationella situationer

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen
    a) godkänner
    1. den i Haag den 19 oktober 1996 dagtecknade konventionen om behörighet, tillämplig lag, erkännande, verkställighet och samarbete i frågor om föräldraansvar och åtgärder till skydd för barn,
    2. att Sverige vid anslutning till konventionen i enlighet med artikel 60 i konventionen reserverar sig mot användandet av franska i meddelanden till myndigheter,
    b) antar regeringens förslag till
    1. lag om 1996 års Haagkonvention,
    2. lag om ändring i föräldrabalken,
    3. lag om ändring i lagen (1904:26 s. 1) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap,
    4. lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453),
    5. lag om ändring i utlänningslagen (2005:716),
    6. lag om ändring i lagen (2008:450) med kompletterande bestämmelser till Bryssel II-förordningen,
    7. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
    Därmed bifaller riksdagen proposition 2011/12:85 punkterna 1-9 och avslår motion
    2011/12:C9 av Jan Lindholm (MP).
    • Reservation 1 (MP)