Utskott ställer sig bakom förslag om utökade möjligheter till kamerabevakning
Publicerad:
Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag som bland annat innebär utökade möjligheter till kamerabevakning i offentlig verksamhet. Flera partier invänder mot förslaget i reservationer.
Kamerabevakning utgör i dag ett viktigt verktyg för att bland annat förebygga, förhindra och utreda brott. Syftet med förslaget är att reglerna om kamerabevakning ska bli mer ändamålsenligt utformade och motsvara de behov av bevakning som finns i dag.
Förslaget innebär att kravet på tillstånd för kamerabevakning tas bort för alla aktörer inom offentlig verksamhet. Dessutom får brottsbekämpande myndigheter möjlighet att bedriva kamerabevakning på fler platser än i dag. Dessa myndigheter får även bättre möjligheter att kamerabevaka i brådskande fall.
För att göra det möjligt för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen att använda teknik med automatisk igenkänning av registreringsnummer (ANPR-teknik) i hela landet införs det också ett nytt undantag från kravet på att göra en intresseavvägning vid kamerabevakning.
Utskottet delar regeringens samlade bedömning att ett tillräckligt starkt skydd för den enskildes personliga integritet kan upprätthållas även om tillståndsplikten tas bort. Det saknas mindre ingripande alternativ för att åstadkomma de förändringar som krävs för ett förenklat förfarande och, i förlängningen, en mer ändamålsenlig kamerabevakning.
Angeläget att införa reglerna så snabbt som möjligt
Utskottet föreslår att de nya reglerna börjar gälla den 1 april 2025 i stället för den 1 maj 2025 som föreslagits i propositionen. I likhet med regeringen anser utskottet att det är angeläget att få reglerna på plats så snart som möjligt och ser att det finns förutsättningar för en viss tidigareläggning.
Reservationer
Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har invändningar mot förslaget i reservationer. Vänsterpartiet tycker bland annat att förslaget innebär betydande risker för den personliga integriteten. Centerpartiet och Miljöpartiet vill ersätta tillståndsplikten med en anmälningsplikt, och de vill också att lagändringarna ska utvärderas efter en bestämd tid.
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är den 12 mars 2025. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.
Dokument
Ledamöter
Kontaktperson för media
Miriam Kantor, utskottsråd, justitieutskottet, telefon: 08-786 66 44, e-post: miriam.kantor@riksdagen.se
Om utskottens förslag till beslut
Innan riksdagen fattar beslut i en fråga behandlas den först i något av riksdagens utskott. Utskottet lämnar sitt förslag till beslut utifrån vad majoriteten av ledamöterna i utskottet tycker. De som inte håller med får lämna invändningar, i form av så kallade reservationer. Riksdagen beslutar oftast som utskotten föreslår, men ibland får en reservation fler röster.