Ja till att införa brottsförebyggande säkerhetsarbete i skollagen
Publicerad:
Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att skolors brottsförebyggande säkerhetsarbete förs in i skollagen. S, V, C och MP riktar kritik mot förslaget.
Regeringen har föreslagit att skolors brottsförebyggande säkerhetsarbete förs in som ett nytt kapitel i skollagen.
Skolor ska ha en beredskapsplan för allvarliga våldssituationer
Förslaget innebär bland annat att det på varje förskole- och skolenhet ska finnas en beredskapsplan och ett löpande säkerhetsarbete för att kunna hantera en allvarlig våldssituation eller hot om en sådan. Åtgärder ska också vidtas för att obehöriga personer inte ska ges tillträde till förskole- eller skolenhetens område under den tid som verksamheten pågår.
Förslaget innebär också att sekretess ska gälla för uppgifter som rör skolornas beredskapsplaner och löpande beredskapsarbete för allvarliga vålds- och hotsituationer.
Elevers väskor ska få genomsökas
Förslaget innebär också att rektorer ska få besluta att väskor och andra föremål som elever har med sig till skolan, eller till en skolaktivitet utanför skolans område, ska få genomsökas.
Rektorn ska polisanmäla vid misstanke om brott
Om ett misstänkt brott har begåtts av en elev i samband med skolans verksamhet ska rektorn göra en polisanmälan, om det inte finns övervägande skäl till att inte göra det.
Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2025.
Reservationer
S, V, C och MP har lämnat reservationer mot regeringens förslag. I en gemensam invändning från S, V, C och MP föreslås att riksdagen riktar en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om att bland annat ungdomsförbund inte stängs ute från att besöka skolor.
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är onsdagen den 4 juni 2025. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.
Dokument
Utbildningsutskottets betänkande 2024/25:UbU21: Skolor mot brott (publiceras 23 maj)
Ledamöter
Utbildningsutskottets ledamöter
Kontaktperson för media
Mimmi Lapadatovic, föredragande, utbildningsutskottet, telefon: 08- 786 42 39, e-post: mimmi.lapadatovic@riksdagen.se
Om utskottens förslag till beslut
Innan riksdagen fattar beslut i en fråga behandlas den först i något av riksdagens utskott. Utskottet lämnar sitt förslag till beslut utifrån vad majoriteten av ledamöterna i utskottet tycker. De som inte håller med får lämna invändningar, i form av så kallade reservationer. Riksdagen beslutar oftast som utskotten föreslår, men ibland får en reservation fler röster.