Utskott ställer sig bakom förslag om att införa en tioårig grundskola

Publicerad:

Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att införa en tioårig grundskola. S, V, C och MP reserverar sig mot förslaget. 

Grundskolan förlängs med ett år och blir tioårig, det innebär det förslag som regeringen har lagt fram.

Förskoleklassen som skolform upphör

Förslaget innebär att förskoleklassen ersätts med en ny första årskurs i skolan. Den nya årskurs 1 blir en del av grundskolan som därmed förlängs med ett år, och årskurs 10 blir den avslutande årskursen. Även skolformerna den anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan ska utökas med en ny första årskurs. Detta innebär att den anpassade grundskolan blir tioårig, specialskolan elvaårig och sameskolan sjuårig. 

Den nya första årskursen ska anpassas efter elevernas ålder, men i övrigt ska gällande regelverk gällande ämnen och kursplaner för de olika skolformerna följas. 

En mer sammanhållen skolgång

Utskottet konstaterar att regeringens förslag innebär att eleverna får en mer sammanhållen och likvärdig skolgång när de går i endast en skolform i stället för två. I dag är förskoleklassen en egen skolform som inte ingår i grundskolan. Utskottet håller även med regeringen om att kunskapsresultaten kommer att gynnas då de får mer undervisning av hög kvalitet inom ramen för grundskolan eller motsvarande skolformer.

Förslaget innebär förändringar i skollagen men även i flera andra lagar. Ändringarna i skollagen föreslås börja gälla den 1 juli 2026 och tillämpas första gången i fråga om utbildning och annan verksamhet som bedrivs efter den 30 juni 2028. Övriga lagändringar föreslås börja gälla den 1 juli 2028.

Reservationer

S, V, C och MP har lämnat reservationer mot regeringens förslag. S samt V och MP anser exempelvis att det finns risk för att förskoleklassens arbetssätt och pedagogik går förlorad. 

C anser att de nuvarande förskollärarna även ska betraktas som behöriga i nya årskurs 1 i den tioåriga grundskolan. I de fall där detta inte är möjligt ska det finnas generösa övergångsregler under en övergångsperiod på tio år i fråga om dessa förskollärares behörighet.

Planerad dag för debatt och beslut

Planerad dag för debatt och beslut är tisdagen den 17 juni 2025. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.Webb-tv

Dokument

Utbildningsutskottets betänkande 2024/25:UbU17: En tioårig grundskola (publiceras 5 juni)

Ledamöter

Utbildningsutskottets ledamöter

Kontaktperson för media

Catarina Molin, föredragande, utbildningsutskottet, telefon: 08-786 42 48, e-post: catarina.molin@riksdagen.se  

Om utskottens förslag till beslut

Innan riksdagen fattar beslut i en fråga behandlas den först i något av riksdagens utskott. Utskottet lämnar sitt förslag till beslut utifrån vad majoriteten av ledamöterna i utskottet tycker. De som inte håller med får lämna invändningar, i form av så kallade reservationer. Riksdagen beslutar oftast som utskotten föreslår, men ibland får en reservation fler röster.