Polariserad IPU-session i Genève

Publicerad:

Konflikterna i Mellanöstern och i Ukraina gav tydliga avtryck under Interparlamentariska unionens (IPU) 149:e session som hölls i Genève 13 till 18 oktober. Sex svenska riksdagsledamöter deltog i sessionen. 

Under sessionens huvudförhandlingar presenterade länder från arabvärlden och Iran ett så kallat särskilt brådskande ärende som fördömde Israels agerande i Gaza och Libanon. När Israel under sessionen gick i svaromål, valde många av ledamöterna från Mellanöstern att lämna salen under protester.

Med liten marginal röstades sedan förslaget från arabländerna ner. I stället antogs en resolution från främst de europeiska länderna där bland annat Rysslands aggression i Ukraina fördöms.

IPU-presidentens möte med Putin ifrågasattes

I diskussionen om Rysslands krig i Ukraina lyftes det faktum att IPU:s nye president, Tulia Ackson från Tanzania, i somras hade ett möte med Rysslands president Putin.

Många ifrågasatte det lämpliga i detta möte och den svenska delegationens ordförande, Margareta Cederfelt (M), menade i sitt anförande att IPU måste använda sitt mandat till att arbeta för att Ryssland villkorslöst drar sig ur Ukraina.

Serkan Köse (S), är IPU-delegationens vice ordförande. Han deltog bland annat i utskottsarbetet för hållbar utveckling. I sitt anförande lyfte han bland annat fram vikten av en hållbar förvaltning av naturresurser för att förebygga konflikter.

AI-resolution med fokus på regelverk

Det övergripande temat för sessionen var artificiell intelligens (AI) och vilka löften och faror som kan komma ur den nya tekniken. Ulrik Nilsson (M) och Janine Alm Ericson (MP) var med om att driva igenom huvudresolutionen om artificiell intelligens, där merparten av de svenska förslagen antogs. Bland annat pekade de på vikten av regelverken som omger AI och hur de ska kunna försvara yttrandefrihet och den liberala demokratin.

Mattias Karlsson (SD) är ordförande för den rådgivande högnivågruppen för bekämpandet av terrorism och våldsbejakande extremism. Under sitt anförande betonade han att fokus just nu ligger på Sahel-regionen i norra Afrika, där terrorism och extremism vuxit sig starka. Bland annat med hjälp av AI ska problemen lättare kunna identifieras och bekämpas.

Angelika Bengtsson (SD) deltog också i förhandlingarna för unga parlamentariker. Hon framhöll de svenska ungdomsförbundens roll för att fostra och utveckla morgondagens politiker.

Även riksdagsdirektör Ingvar Mattson var på plats och följde under konferensen ett speciellt program anpassat för parlamentens generalsekreterare.

Bilaterala möten

Utöver de ordinarie sammanträdena genomförde ledamöterna en rad bilaterala möten med parlamentariker från Myanmar, Polen och Afghanistan. Dessutom träffades parlamentariker från Norden och Baltikum under ett särskilt möte där kriget i Ukraina stod i centrum.

Nya befattningar

Margareta Cederfelt, (M) valdes till vice ordförande i IPU:s arbetsgrupp för vetenskap och teknologi.

Ledamöter

Den svenska riksdagsdelegationen som deltog i Genève bestod av följande ledamöter:

Ingvar Mattson, riksdagsdirektör, deltog också i sessionen.

Mer information

Interparlamentariska unionen IPU, den globala organisationen för världens parlament, består av 180 medlemsländer och 12 regionala parlamentariska organ från hela världen. IPU möts för två stora möten varje år.

Kontaktperson för media

Björn Sondén, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon 070-361 88 02, e-post: bjorn.sonden@riksdagen.se.