Från riksdagen deltog 20 riksdagsledamöter från Nordiska rådets svenska delegation. I samband med sessionens avslut valdes ordförande för riksdagens delegation till Nordiska rådet, Heléne Björklund (S) till president för Nordiska rådet 2025 och vice ordförande Maria Stockhaus (M) valdes till vice president. De presenterade vid sessionen Sveriges presidentskapsprogram i Nordiska rådet 2025, då Sverige är ordförande för Nordiska rådet. "Norden tillsammans – nordisk nytta och sammanhållning i en orolig tid" är rubriken och huvudmålet är att de nordiska medborgarna skall märka av nyttan med det nordiska samarbetet i sin vardag, och känna en stark nordisk gemenskap.
I det svenska presidentskapsprogrammet konstaterar man vidare att det osäkra världsläget manar till ännu mer samarbete och nordisk sammanhållning. Förutom fokuset på säkerhet och sammanhållning kommer Sveriges presidentskap också att fokusera på det man kallar nordisk vardagsnytta. Det handlar om att undanröja gränshinder, satsa på kunskap och innovation samt främja en integrerad nordisk arbetsmarknad. I presidentskapsprogrammet konstaterar man vidare att nordiska frågor också är inrikespolitiska frågor. Det är viktigt att de frågor som Nordiska rådet behandlar också förankras i de nationella parlamentens utskott.
Fred och säkerhet i Arktis
Nordiska rådets session är årets största nordiska politiska forum där rådets 87 parlamentariker och nordiska statsministrar, utrikesministrar, försvarsministrar och samarbetsministrar möttes till debatt och diskussion. Årets session ägde rum i det isländska parlamentet Alltinget och i Reykjaviks rådhus.
Under veckan debatterades huvudtemat ”Fred och säkerhet i Arktis”. Temat lyftes bland annat under det nordiska toppmötet mellan Nordiska rådets medlemmar, de nordiska statsministrarna och regeringsledare.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var inbjuden som gästtalare och betonade i sitt tal att det är dags att förstärka samarbetet ännu mer mellan Ukraina och de nordiska och övriga västliga länderna. Han uttryckte tacksamhet för att de nordiska länderna står fast vid stödet till Ukraina. Ett stöd som är ett av de starkaste i världen och sade att han hoppas att stödet fortsätter, samt att vi kan samarbeta ännu mer.
Även ledaren för den demokratiska rörelsen i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, var inbjuden som gästtalare och underströk i sitt tal att Nordens stöd är avgörande för Belarus. Budskapet från Tichanovskaia var att Belarus hör till den europeiska familjen av nationer, och att Belarus samtidigt är en viktig del av Europas framtida säkerhet.
Debatt och beslut i plenum
Vid sessionen lämnade även de nordiska samarbetsministrarna, utrikesministrarna och försvarsministrarna sina redogörelser, och en frågestund med samarbetsministrarna arrangerades.
Under sessionen rekommenderade även Nordiska rådets medlemmar de nordiska regeringarna att förnya Helsingforsavtalet. Det bedöms vara nödvändigt för att säkerställa att det nordiska samarbetet kan utvecklas i takt med tiden och avspegla den utveckling som de nordiska länderna genomgår. Det betyder att Nordiska rådet rekommenderar att de fem nordiska länderna som är part i avtalet tillsätter en arbetsgrupp som ska besluta om avtalet ska uppdateras och på vilket sätt.
Under sessionen lanserades också Nordiska ministerrådets samarbetsprogram - 14 nya sektorspolitiska samarbetsprogram som ska vägleda regeringssamarbetet i Nordiska ministerrådet fram till 2030. Samarbetsprogrammen lanserades på sessionen av den svenska samarbetsministern Jessica Rosencrantz:
Utöver debatter i plenum höll Nordiska rådets presidium och fyra utskott möten och utskottens ärenden behandlades i plenum – Utskottet för tillväxt och utveckling i Norden, Utskottet för ett hållbart Norden, Utskottet för Kunskap och kultur i Norden samt Utskottet för Välfärd i Norden.
Nordiska rådet delar årligen i samband med sessionen ut priser i barn-, ungdoms- och vuxenlitteratur och inom musik, film och miljöområdet. 40 verk, initiativ och artister från alla de nordiska länderna har varit nominerade. I samband med Nordiska rådets session i Reykjavik, fick vinnarna ta emot prisstatyetten ”Nordlys” under en särskild prisceremoni.
Om Nordiska rådet
I Nordiska rådet samarbetar de nordiska ländernas parlament och regeringar. Rådet arbetar som ett nationellt parlament – fast på nordisk nivå. Nordiska rådets roll är att ta initiativ där man ser problem som kan lösas på nordisk nivå eller där möjligheter kan tas tillvara genom samarbete. Vidare är Nordiska rådet rådgivande i frågor som rör två eller flera nordiska länder.
Nordiska rådet grundades 1952. Det består av 87 valda ledamöter från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island och de självstyrande områdena Färöarna, Åland och Grönland samt av medlemmar från ländernas/områdenas regeringar.
Mer information
Kontaktperson för media
Lena Eklöf, internationell senior rådgivare och delegationssekreterare, riksdagens internationella kansli, telefon: 070-993 47 82, e-post lena.eklof@riksdagen.se