Vinnare av riksdagens uppsatstävling 2024

Publicerad:

Två vinnare, Martin Lindqvist och Jeanette Rian, har utsetts i 2024 års upplaga av riksdagens uppsatstävling. Vinnaruppsatserna handlar om offentlig kontra privat drift av välfärd i fallet Televerket/Telia, av Martin Lindqvist, samt hur representativitet förändrades i riksdagen under COVID-19-pandemin, av Jeanette Ohlsson Rian.

Riksdagens uppsatstävling har inrättats för att främja kunskap och forskning om riksdagen och för att lyfta fram betydelsen av forskning och vetenskap. Tävlingen hålls varje år och är öppen för studenter på kandidat-, magister- eller masternivå som har skrivit en uppsats med anknytning till riksdagen.

– Årets vinnare bidrar på ett förtjänstfullt sätt till värdefull kunskap om riksdagens arbete och den demokratiska processen. Pristagarna har studerat centrala och relevanta frågeställningar, vilket bidrar till en ökad förståelse för politiken, säger talman Andreas Norlén.

Tävlingsbidragen har bedömts av en priskommitté som består av bland andra talmannen och de tre vice talmännen. Efter rekommendation av kommittén har riksdagsdirektör Ingvar Mattson sedan fattat beslut om vinnarna. De båda vinnarna får ett diplom och en gåva. En prisceremoni och ett seminarium kommer att hållas för att uppmärksamma uppsatserna i riksdagen under våren 2025.

Från Televerket till Telia – om offentlig kontra privat drift av välfärd

Martin Lindqvist, historiska institutionen vid Stockholms universitet, har skrivit uppsatsen ”Tack för det Televerket! En analys av de riksdagsdebatter mellan 1993 och 2001 som förde Telia till börsen”.

Ur priskommitténs motivering: Uppsatsen belyser den inom politiken centrala frågeställningen om offentlig kontra privat drift av välfärd genom att undersöka Televerkets omvandling till ett privat bolag. Författaren visar prov på imponerande analytisk, teoretisk och pedagogisk skicklighet i analysen av den politiska debatten i bland annat kammaren.

Riksdagen under COVID-19-pandemin – om hur representativitet förändras under kris

Jeanette Ohlsson Rian, statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, har skrivit uppsatsen "Deskriptiv representativitet under kris".

Ur priskommitténs motivering: Uppsatsen lyfter en intressant fråga med stor relevans för den representativa demokratin och riksdagen, det vill säga hur representativitet förändras i nationella parlament under kris. Både valet och genomförandet av den flermetodiska ansatsen med kvantitativ och kvalitativ metod är berömlig.

Om uppsatstävlingen

Uppsatstävling för studenter

För mer information