500 år av riksdagshistoria i ny jubileumsbok

Publicerad:

Under 2023 har Sveriges riksdag uppmärksammat och högtidlighållit hur Sveriges styrelseskick har utvecklats, med tyngdpunkt på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år. Som en del av högtidlighållandet utkommer nu jubileumsboken Riksdagen i tid och rum – historien, husen och arbetsplatsen. Du som besöker Bokmässan i Göteborg kan få veta mer om boken i Sveriges riksdags monter. 

I år är det 500 år sedan Kalmarunionen upplöstes och Sverige återigen blev en självständig nation, något som Sveriges riksdag uppmärksammar under 2023. Jubileumsboken Riksdagen i tid och rum – historien, husen och arbetsplatsen skildrar riksdagen under åren 1523, 1623, 1723, 1823, 1923 och 1973. Människorna, husen och den samtida politiken beskrivs i boken, men också arbetslivet i Riksdagshuset samt arkitekttävlingen inför återflytten till Helgeandsholmen.

Boken är populärt skriven för en bred allmänhet, baserad på tidigare forskning. Redaktör för boken är Joakim Scherp, historiker vid Riksdagsförvaltningen.

Riksdagen i tid och rum – historien, husen och arbetsplatsen finns att ladda ned kostnadsfritt eller beställa mot en kostnad på riksdagens webbplats.

Informationsmaterial

Bläddra i jubileumsboken under Bokmässan

Den 28 september–1 oktober deltar Sveriges riksdag i Bokmässan i Göteborg. I montern kan du få veta mer om och bläddra i jubileumsboken. Du kan också lära dig mer om vilka uppgifter riksdagen har och hur riksdagen utvecklats de senaste 500 åren, följa en tidslinje med händelser som format vår demokrati samt titta på affischutställningen Från kungamakt till folkstyre. Välkommen att besöka monter C02:40.

Forskartorget bjuder på både kunglig historia och riksdagshistoria

Klockan 12 på lördagen den 30 september håller Riksdagsförvaltningens historiker Joakim Scherp ett föredrag om kungar, riksdag och politisk kultur 1523–2023. 

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år 

Jubileumsboken är ett av flera sätt som riksdagen uppmärksammar hur dess uppgifter och roll i samhället har utvecklats – från riksmötet i Strängnäs 1523 till dagens moderna parlament.

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år

Kontakt

Helena Martinsson, sekretariatet för demokratijubileet, telefon: 08–786 57 11, e-post: helena.martinsson@riksdagen.se