Aktuellt
Här hittar du den senaste informationen från riksdagen. Det går att sortera på aktuella händelser, förslag, beslut och andra dokument.
Senaste nytt
Riksdagsledamöter observerar valet i USA
InternationelltDen 5 november hålls presidentval i USA. Sex svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.
EU-nämnden sammanträder med regeringen
EuFredagen den 1 november klockan 9 sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möte i EU:s ministerråd för ekonomiska och finansiella frågor. Regeringen rapporterar samtidigt från möten i samma ministerråd. Från regeringen deltar finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Nordiska rådets årliga session
InternationelltDen 28–31 oktober hålls Nordiska rådets årliga session – årets största nordiska politiska forum där rådets 87 parlamentariker och nordiska statsministrar, utrikesministrar, försvarsministrar och samarbetsministrar möts till debatt och diskussion.
Kulturutskottet ska lära sig mer om dataspelsbranschen
UppföljningKulturutskottet ska genomföra en huvudstudie i form av en kunskapsöversikt om dataspel och brädspel. Syftet är att ge ett kunskapsunderlag för framtida beslut inom kulturutskottets ansvarsområde gällande data- och brädspelsbranschen.
Riksdagsledamöter observerar valet i Uzbekistan
InternationelltDen 27 oktober hålls parlamentsval i Uzbekistan. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.
Flexiblare regler vid uttag av tjänstepension
BeslutRiksdagen sa ja till förslaget om att det ska bli möjligt att göra uppehåll i påbörjad utbetalning av tjänstepension under de första fem åren. Det ska även bli möjligt att förlänga utbetalningstiden under de första utbetalningsåren.
Nya regler för taxinäringen
BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om ändringar i taxitrafiklagen. Ändringarna gäller beloppsgränsen då taxiföraren är skyldig att lämna en särskild prisuppgift samt ålderskravet för taxiförarlegitimation.
Svensk representant till Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr
InternationelltDen svenska delegationen i Europarådets parlamentariska församling ska nominera kandidater till den svenska posten i Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr, European Committee for the Prevention of Torture (CPT). Uppdraget är oavlönat och kan innefatta upp till 40 dagar per år. Det sträcker sig från december 2025 till december 2029.
Förste vice talmannen besökte Gotland
TalmannenFörste vice talman Kenneth G Forslund besökte Gotlands län den 21–22 oktober. Programmet hade fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Anders Flanking.
Riksdagsledamöter observerar valet i Georgien
InternationelltDen 26 oktober hålls parlamentsval i Georgien. Tio svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.
Särskild debatt om situationen i Mellanöstern
DebattFredagen den 25 oktober klockan 9 håller riksdagen en särskild debatt om situationen i Mellanöstern. Debatten hålls med anledning av ett initiativ från Vänsterpartiet. Från regeringen deltar utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).
Polariserad IPU-session i Genève
InternationelltKonflikterna i Mellanöstern och i Ukraina gav tydliga avtryck under Interparlamentariska unionens (IPU) 149:e session som hölls i Genève 13 till 18 oktober. Sex svenska riksdagsledamöter deltog i sessionen.
Riksdagsledamöter observerar valet i Moldavien
InternationelltDen 20 oktober hålls presidentval i Moldavien. Sju svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet. En svensk ledamot leder OSSE:s parlamentariska församling.
Åtgärder för att minska risken för störningar i kammaren
PressEtt skyddsnät har hängts upp framför läktaren för att förhindra att åhörare kan kasta in föremål i riksdagens kammare.
EU-nämnden sammanträder med regeringen
EuFredagen den 18 oktober sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möte i EU:s ministerråd för jordbruks- och fiskefrågor. Regeringen rapporterar samtidigt från möten i samma ministerråd. Från regeringen deltar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Utskott står bakom förslag om steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning
Förslag till beslutMiljö- och jordbruksutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning. Flera partier invänder mot förslagen i reservationer. Utskottet föreslår även att riksdagen säger nej till motioner om att uppmana regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att effektivisera miljöprövningen.
Ny patentlag införs
BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny patentlag och följdändringar i andra lagar. Förslagen gäller bland annat vilka uppfinningar som kan patenteras samt ensamrättens innehåll och begränsningar.
Ja till ändrade momsregler
BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om ändrade regler för mervärdesskatt, moms. Ändringarna påverkar mindre företag och vissa tjänster samt försäljning av konstverk.
Finansutskottet har gett två internationella forskare i uppdrag att utvärdera Riksbankens penningpolitik perioden 2015–2024
UppföljningFinansutskottet har utsett Carolyn Wilkins och Morten Ravn till utvärderare av den svenska penningpolitiken under perioden 2015‒2024.
Öppet sammanträde i EU-nämnden
EuEU-nämnden håller ett öppet sammanträde tisdagen den 15 oktober. Under sammanträdet informerar och samråder statsminister Ulf Kristersson (M) med EU-nämnden inför möte i Europeiska rådet den 17–18 oktober 2024.
Kalender
Onsdag 30 oktober2024 | |
---|---|
Tid | Händelse |
Visning av Riksdagshuset | |
Guided tours of the Riksdag, Sändningen visas på engelska |
Allmänna motionstiden 2024
Den allmänna motionstiden 2024 började tisdagen den 10 september klockan 10.30 och slutade fredagen den 4 oktober klockan 16.30.
Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan
Riksdagsförvaltningen ska ta fram en plan för hur den unika historiska miljön under Riksplan ska tillvaratas och göras tillgänglig för allmänheten i samband med den ombyggnad som planeras.
Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan
Regeringsformen 50 år
Regeringsformen är den mest grundläggande av våra fyra grundlagar. Den handlar om hur landet ska styras och utgör skyddet för alla medborgares fri- och rättigheter. I år fyller 1974 års regeringsform femtio år.
Bevaka riksdagsarbetet
Här finns information för dig som är journalist eller fotograf och vill arbeta i riksdagens lokaler eller på annat sätt bevaka riksdagsarbetet.
Följ och prenumerera
Det finns flera olika sätt att bevaka riksdagens arbete och beslut.