Gårdsförsäljning

Skriftlig fråga 2017/18:906 av Jan Ericson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-28
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Sista svarsdatum
2018-03-07
Svarsdatum
2018-03-14
Besvarad
2018-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

En levande landsbygd stärker Sverige, och för att landsbygden ska kunna leva måste det även vara möjligt att driva företag utanför storstadsregionerna. På landsbygden finns i dag ett stort antal småskaliga livsmedelsföretag, och dessa är viktiga för det lokala näringslivet och den lokala försörjningen men även för arbetsmarknaden.

I dagsläget är det tyvärr dyrt, svårt eller till och med förbjudet att sälja en del av de produkter som tillverkas på lokala gårdar eller mikrobryggerier i en gårdsbutik. Detta hotar i sin tur både miljön, turistnäringen, företagsklimatet och arbetsmarknaden på landsbygden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

Avser ministern att vidta åtgärder för att kunna se över möjligheterna till gårdsförsäljning

Svar på skriftlig fråga 2017/18:906 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/01453/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:906 av Jan Ericson (M) Gårdsförsäljning

Jan Ericson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att kunna se över möjligheterna till gårdsförsäljning.

Jag menar att en ansvarsfull alkoholpolitik ska utgå från samhällets och medborgarnas bästa. Den svenska alkoholpolitikens övergripande mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar i befolkningen. Alkoholpolitiken vilar på kunskapen om att den fysiska och ekonomiska tillgängligheten till alkohol har stor betydelse för omfattningen av alkoholens skadeverkningar i befolkningen och för samhället i stort. De viktigaste alkoholpolitiska instrumenten är detaljhandelsmonopolet, alkoholskatten och en restriktiv reglering av marknadsföring av alkohol. Att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker vid sidan av detaljhandelsmonopolet skulle innebära ett avsteg från den systematiska och sammanhållna alkoholpolitik som varit framgångsrik för Sverige.

Jag håller med Jan Ericson om att det finns ett stort kunnande och engagemang bland småskaliga livsmedelsföretag runt om i landet. Det är också därför regeringen har öronmärkt 60 miljoner kronor för att utveckla svensk måltidsturism. Visit Sweden har t ex, tillsammans med regionerna runt om i landet, dragit igång ett stort projekt just i syfte att stärka Sveriges konkurrenskraft som matdestination och öka utländska besökares konsumtion av restaurangtjänster och livsmedel. Här har Sverige stora möjligheter att profilera sig och inte minst med regional matkultur och identitet.

Även bland konsumenter finns ett ökat intresse för det hantverksmässiga och småskaliga, vilket har slagit igenom för de lokala och småskaliga drycker som Systembolaget säljer. Antal leverantörer och artiklar både vad gäller öl och vin i Systembolagets småskaliga sortiment har ökat kontinuerligt. Förutom att de lokalt producerade produkterna kan köpas i den närmsta Systembolagsbutik, kan konsumenter i hela landet beställa produkterna för uthämtning i någon av systembolagets mer än 400 butiker eller cirka 500 ombud.

Många arbetstillfällen med koppling till och inom livsmedelsproduktionen är lokaliserade till landsbygden. Regeringen arbetar aktivt med att förbättra för företagen på landsbygden genom en aktiv näringslivspolitik. Jag är övertygad om att en positiv utveckling av både landsbygd och företagande kan gå hand i hand med folkhälsobaserad alkoholpolitik där detaljhandeln med alkoholdrycker fortsatt är förbehållet Systembolaget.

Stockholm den 14 mars 2018

Annika Strandhäll

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.