Utgiftsområde 15 Studiestöd

Motion 2014/15:2954 av Carina Herrstedt m.fl. (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-10
Granskad
2014-11-11
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2015 inom utgiftsområde 15 Studiestöd enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning i syfte att ta fram ett system för att stimulera bristen på ämneslärare.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.


Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.


Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.


I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.
 

Tabell 1 Anslagsförslag 2015 för utgiftsområde 15 Studiestöd

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Studiehjälp

3 313 725

−15 000

1:2

Studiemedel

14 880 700

+303 000

1:3

Avsättning för kreditförluster

1 809 739

 

1:4

Statens utgifter för studiemedelsräntor

888 067

 

1:5

Bidrag till kostnader vid viss gymnasieutbildning och vid viss föräldrautbildning i teckenspråk

61 150

 

1:6

Bidrag till vissa studiesociala ändamål

27 000

 

1:8

Centrala studiestödsnämnden

183 164

 

1:9

Överklagandenämnden för studiestöd

13 762

 

 

Summa

21 177 307

+288 000


Utgiftsområde 15 Studiestöd

Sverigedemokraterna strävar efter att öka matchningen på arbetsmarknaden och föreslår därför en utökning av antalet platser på komvux och yrkeshögskolan.

 

Den kommunala vuxenutbildningen fyller en viktig funktion i vårt samhälle genom att erbjuda en andra chans för individer att skaffa sig en stabil grundutbildning och därmed stärka sitt utgångsläge på arbetsmarknaden. Vi skapar därför 5 000 nya platser på komvux.

Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar arbetsmarknadens behov och avsätter därefter medel till lärosäten som anordnar de av marknaden efterfrågade utbildningarna.

Vi eftersträvar bättre matchning på arbetsmarknaden och lägre ungdomsarbetslöshet och avsätter medel till att skapa 5 000 nya platser på yrkeshögskolan.

Med de avräkningar för minskad invandring som räknats fram minskas också utgifterna för studiehjälp med 15 miljoner kronor och för studiemedel med 47 miljoner kronor.

 

För att utöka platserna på komvux och yrkeshögskolan med tillsammans 10 000 nya platser ökar vi anslaget med 300 miljoner kronor för studiehjälp till dessa nya elever. Tillsammans med avräkningarna vill vi öka anslaget inom område 15 med 288 miljoner kronor innevarande budgetår.

 

Brist på vissa ämneslärare

Sverigedemokraterna anser att bristen på vissa ämneslärare måste åtgärdas och föreslår därför att regeringen utreder om de akuta bristerna kan åtgärdas genom att stimulera till ett ökat antal sökande på de på förhand definierade ämneslärarutbildningarna. Detta kan förslagsvis ske genom att de studerande som slutför sin utbildning inom avsatt tid, får sista årets studielån omvandlat till bidrag. Det skulle initialt innebära väldigt små kostnader att genomföra ett sådant förslag då en del utav ämneslärarutbildningarna har runt 20–25 sökande och det är där den mest akuta bristen också finns.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Carina Herrstedt (SD)

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)

Nina Kain (SD)

Richard Jomshof (SD)

Christina Thuring (SD)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen anvisar anslagen för 2015 inom utgiftsområde 15 Studiestöd enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2014/15:UbU2
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning i syfte att ta fram ett system för att stimulera bristen på ämneslärare.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2015/16:UbU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.