Bränsleförsörjning till det rullande kulturarvet

Interpellationsdebatt 12 oktober 2021

Protokoll från debatten

Anföranden: 16

Anf. 31 Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Fru talman! har frågat mig hur jag ämnar verka för att bevara veteranbilarna och underlätta för människor som har en motorhobby om och när ett förbud mot bensin och diesel träder i kraft.

Sten Bergheden har även frågat mig vad jag tänker ta för nya initiativ för att verkligen säkra bränslet till våra veteranfordon och hur jag tänker agera framåt för att underlätta för det rullande kulturarvet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Båda frågorna tar sin utgångspunkt i Utfasningsutredningens betänkande SOU 2021:48. Utredningen föreslår att användningen av fossila drivmedel i inrikes transporter och arbetsmaskiner i Sverige ska vara utfasade senast 2040. Enligt utredningen bör utfasningsåret vara ett riksdagsbundet etappmål. Utredningen motiverar sitt förslag med att en utfasning av fossila drivmedel till 2040 skulle underlätta för uppfyllandet av det av riksdagen fastställda klimatpolitiska målet om nettonollutsläpp i hela ekonomin senast 2045.

Vidare bedömer utredningen att det även efter utfasningsåret kommer att behöva finnas kvar en viss möjlighet för en fortsatt mycket begränsad användning av fossila drivmedel. Det är förmodligen så att den användning av flytande drivmedel som kvarstår längst också är den användning där det är svårast att ersätta fossila drivmedel med förnybara flytande eller gasformiga drivmedel av drop-in-typ. Det kan komma att handla om veteranfordon och äldre bensindrivna arbetsmaskiner som har svårt att använda bränslespecifikationer med ens låga andelar förnybara drivmedel.

Jag vill även lyfta fram den positiva utveckling som sker. Diesel producerad med förnybara råvaror finns redan på marknaden. Det pågår också flera forskningsprojekt om att framställa biobensin från skogsavfall och syntetisk bensin från koldioxid och vatten. Biobensin eller syntetisk bensin kan användas på samma sätt som fossil bensin. I dagsläget är de tillgängliga volymerna mycket små, men om några år skulle de kunna utgöra ett alternativ för exempelvis veteranfordon.

Regeringen har skickat ut utredningens betänkande på remiss och kommer under hösten att arbeta vidare med utredningens förslag.


Anf. 32 Marléne Lund Kopparklint (M)

Fru talman! Tack för svaret, minister Bolund!

Det är glädjande att ministern har tagit till sig av de påtryckningar som ändå har gjorts när det gäller veteranbilarna och deras ägare - att man faktiskt har lyssnat på hur det här skulle kunna drabba hela Motorsverige. Men jag känner mig tyvärr inte helt lugn i detta, fru talman. Sverige har redan Europas högsta dieselpris, och från årsskiftet kommer det att bli ännu högre. Detta påverkar landsbygden generellt men framför allt det rullande kulturarvet, som ofta bärs av människor som bor på landsbygden.

Fru talman! Regeringen måste förstå bilens betydelse för människor ur flera aspekter: när det gäller att ta sig fram, ur ett kulturvärdesperspektiv, som fritidsintresse, i turism och i socialt engagemang. Allt detta kan man koppla till det rullande kulturarvet.

Jag skulle vilja påstå att regeringens partier är Sveriges mest landsbygdsfientliga och att de saknar respekt för vanliga hushålls behov av att få livspusslet att gå ihop. Bilen spelar en avgörande roll för att hushållen ska lyckas med det. Man ska också förstå att väldigt många hushåll inte har råd att köpa en elbil, utan de kanske precis har råd att låta sina gamla trotjänare rulla vidare.

För den som bor på Södermalm i Stockholm, med tillgång till en bekväm kollektivtrafik dygnet runt, kanske bilhatet är logiskt. Men det är det inte för oss på landsbygden och inte för oss som bor i Värmland, långt borta från tunnelbana och kulturevenemang alla dagar i veckan. Vi åker flera mil för barnens aktiviteters skull eller för att kunna träffa likasinnade, njuta av bilträffar och annat.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är också i en anda av bilhat som vissa myndigheter nyligen likställt ett antal importerade veteranbilar med avfall och miljöfarligt skrot, vilket vi tidigare har debatterat.

Regler och avgifter samt tillämpningar av dessa ska inte omöjliggöra arbetet med att bevara det rullande kulturarvet, och ej heller ett förbud mot diesel och bensin. Men det blir trots allt så eftersom bensinpriserna ser ut som de gör i Sverige i dag. De kommer också att stiga än högre nästkommande år. Frågan är var det stannar? Det spelar ingen roll att minister Bolund står här i talarstolen och säger att man ska underlätta för detta och att veteranbilar ska undantas om man ändå inte har råd att köra bilarna, träffa andra människor och umgås.

Jag hoppas att alla partier ska bidra till att man inte sätter käppar i hjulen i form av politik som grundas på okunskap, eller vad det nu kan handla om. I stället ska man se till att faktiskt bevara det rullande kulturarvet. Det är dock oroväckande när politiken dikterar vad som är bra eller dålig kultur. Kultur ska inte definieras av politiken, men däremot ska politiken bidra till och främja kulturen. Därmed bör man också göra ett undantag när det gäller de höga bensinpriserna för att det rullande kulturarvet ska kunna leva vidare. Jag skulle ha vilja svar på frågan hur minister Bolund tänker göra för att få det gjort.


Anf. 33 Sten Bergheden (M)

Fru talman! Tack för svaret, ministern! Jag kommer att gå in på det lite mer konkret efter hand, men först och främst vill jag tala om det som sker i Sverige för tillfället.

Den här regeringen jagar verkligen bilarna, och den vill verkligen inte satsa på vägunderhållet. Skatterna för att ha bil ökar - bensinskatten och dieselskatten är snart högst i världen - trots att vi här i Sverige har de verkligt långa avstånden och trots att det finns en tydlig majoritet i riksdagen för att vi ska ha en levande landsbygd. Det är faktiskt så, fru talman, att alla människor inte kan bo på Södermalm i Stockholm. Sverige är beroende av landsbygden, inte minst för råvaror och för vår mat.

Ändå fortsätter regeringen att jaga folk på landsbygden med högre och högre skatter. Bensinen är nu uppe i över 17 kronor litern, och dieseln ligger runt 19 kronor. Reseavdraget har inte setts över under många år. Familjer på landsbygden behöver ofta flera bilar för att klara av vardagen, och det behövs större bilar för att kunna dra släpkärror, hästvagnar och andra transporter. Dessa människor jobbar året runt med att sköta sina gårdar och skapa en levande landsbygd - den som ministrar och andra tycker är trevlig att besöka på sommaren.

Trafikverkets bristande snöröjning och bristande vägunderhåll innebär att det behövs bilar som tar sig fram mellan drivor och gropar på landsbygden. Det är nedkörda vägar, sänkta hastigheter och en regering som inte ser problemet. Vi såg det inte komma, säger man.

Dessutom vill regeringen inte ge Trafikverket de pengar de begär för att sköta vägarna, fru talman. Den här regeringen vill till och med minska pengarna till vägunderhållet. Vi har dåliga vägar redan i dag, och om regeringen fortsätter så här - om den proposition som regeringen har lagt fram går igenom - kommer man till och med att minska på vägunderhållet i förhållande till vad Trafikverket har sagt behövs för att de ska klara nuvarande standard på vägarna. Det handlar om 20 miljarder kronor.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Regeringens landsbygdspolitik är verkligen ett hån mot de människor som måste jobba och bo på landsbygden. Köp elbilar, säger Miljöpartiet. Samtidigt har man infört beskattningar och tagit pengar från landsbygden, vilket gör det tufft att ens ha råd att ha de gamla bilar som människor ofta har i dag.

Medan samhället bygger ut tunnelbanan i Stockholm drar man ned på vägunderhållet och järnvägsunderhållet runt om i landet. Detta är ingen bra landsbygdspolitik. Detta gör att Sverige delas och att vi får en diskussion om stad och land.

Fru talman! Jag vill gå vidare med denna interpellation. Vi har ju tidigare diskuterat de misstag som regeringen har gjort när det gäller veteranbilar och importer. Nu gäller det att inte göra om samma misstag när det handlar om att kunna behålla bränsle för våra veteranfordon.

I sitt svar tog ministern upp att det är möjligt att de här bränslena kommer att vara kvar längst när det gäller veteranbilar och annat. Då är frågan: Vad är längst? Är det till 2030 eller 2040, eller är det så länge som man har tänkt att behålla sina veteranbilar och kanske köra dem? Är det om 50 eller 75 år?

Hur ser ministern på tillgången till och distributionen av bränsle till våra veteranbilar långsiktigt? Det handlar inte bara om vad man gör precis nu.


Anf. 34 Lars Beckman (M)

Fru talman! Jag tackar för en väldigt viktig interpellation från Marléne Kopparklint och Sten Bergheden.

Utfasningsutredningen - hör på begreppet! Ni ska alltså fasa ut drivmedel till åkgräsklipparen, gräsklipparen, mopeden, motorsågen, personbilen, den lätta lastbilen och så vidare.

Verkligheten, fru talman, är ju att de förändringar som den här regeringen och andra regeringar har genomfört har gjort att det är väldigt långa avstånd redan i dag. I Gävleborg finns det personer som får åka flera mil för att kunna tanka sin bil. Det finns till och med personer som i dag kan få åka åtta mil tur och retur för att tanka sin bil. De som bor i Järbo, som ligger utanför Sandviken, var väldigt nära att förlora sin mack nyligen, men tack vare många gemensamma krafter lyckades de rädda macken.

Fru talman! Sverige har ju grundlagar som ska skydda oss i befolkningen från övergrepp från staten. Att begå ett övergrepp som gör att exempelvis min åkgräsklippare eller veteranbil blir obrukbar är ett allvarligt intrång i äganderätten. Jag tycker att det är allvarligt.

Jag besökte en verkstad i Bollnäs. Det är ju inte tillåtet att svära i talarstolen, fru talman, så jag kan tyvärr inte citera exakt vad killen på verkstaden sa om regeringen och ett av regeringspartierna. För att sammanfatta det lite vänligt kan jag säga att han ansåg att man saknar förståelse för konsekvenserna av att man förändrar bränslet redan i dag.

Han tog ut mig på gården och pekade. Jag får ju inte svära, men han sa åt mig att titta på vad de i regeringen har gjort. Han fick stå och reparera åkgräsklippare eftersom bränslet kladdat ihop. Det är helt sanslöst vad de i Stockholm har hittat på, sa han. Till slut var jag tvungen att förklara att alla politiker inte tycker likadant.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är viktigt, fru talman, att vi som är förtroendevalda har respekt för olika människors levnadsvillkor, för att människor bor på olika platser i landet och för att man ska kunna leva även på landsbygden i Sverige. Det kommer inte att duga om det finns 20 tankstationer runt om i länen för bensin och diesel, utan det krävs respekt för äganderätten. Man måste naturligtvis kunna köpa bensin till sin motorsåg eller tanka sin veteranbil från 50-talet.

I lördags, fru talman, hade Moderaterna i Ljusdal ett väldigt välbesökt möte. Det var 20 medlemmar som samlades och pratade om valet. Lennart, som han heter, tog ut mig och pekade på sin bil - en känd svensk bil från Göteborg. Han sa att han inte kan tanka bilen i Ljusdal. Han måste tanka 98 oktan, och det kan han inte göra. Nu får han tanka bilen när han åker mot Bollnäs eller Hudiksvall. Detta är dagens situation, fru talman, eftersom vi har ändrat bränslestrukturen. Han hade en 20 år gammal bil. I kvällspressen kan statsrådet läsa listor på vilka bilar som inte klarar det nya bränslet.

Jag skulle vilja fråga statsrådet Per Bolund: Ska man kunna tanka även i framtiden? Och hur vill statsrådet och regeringen kompensera alla människor som kommer att ha produkter som inte går att använda?


Anf. 35 Jan Ericson (M)

Fru talman! Miljöministern sa i sitt svar att det även efter utfasningsåret kommer att behöva finnas kvar en viss möjlighet till en fortsatt mycket begränsad användning av fossila drivmedel. Min fråga ligger nära det som Lars Beckman var inne på nyss: Hur ska människor få tag på dessa mycket begränsade mängder fossila drivmedel? Hur ska de distribueras ut i landet? Har man ens funderat över detta?

De flesta bensinstationer lär ju läggas ned om de inte längre kan sälja flytande drivmedel. Hur ska man då kunna få ut dessa drivmedel på landsbygden, och vad kommer de att kosta? De kommer att vara i så små mängder att de blir dyrare, och dessutom kommer distributionen att bli jättedyr.

Hur ska man styrka vem som ska få lov att tanka de här fossila bränslena? Ska man ha någon som står och vaktar på stationen och som säger att någon annan har en för ny bil och inte får tanka fossila bränslen, för Miljöpartiet har bestämt att vi inte ska ha några fossila bränslen?

Vem avgör vad som är ett kulturhistoriskt intressant fordon som man ska få lov att tanka med fossila bränslen?

Utfasningsutredningen innebär ju, precis som Lars Beckman nämnde, ett gigantiskt sopberg av helt funktionella och väl fungerande produkter som inte längre kan användas på grund av att man tar bort bränslet.

Jag måste fråga Per Bolund, som i andra sammanhang har nämnt hur viktigt det är med en livscykelanalys i olika sammanhang, om det verkligen är förenligt med en livscykelanalys att skrota ut mängder av utombordsmotorer, verktyg, maskiner, traktorer, snöslungor, snöskotrar, mopeder, motorcyklar - jag kan räkna upp hur mycket som helst - bara för att man inte längre kan använda de bränslen som man tidigare har använt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det här blir ett gigantiskt sopberg som på något vis måste hanteras. Det är dessutom en enorm kapitalförstöring och inte särskilt miljövänligt om man gör en livscykelanalys. Det är heller inte särskilt miljövänligt om man tittar på utsläpp, med tanke på att utsläppen vid tillverkning av produkter är väldigt stora - särskilt när det gäller produkter som inte används så jättemycket.

Det här är någonting som regeringen måste ta med när man tittar på utfasningsutredningen och hur man ska tillämpa den. Jag skulle gärna höra miljöministern utveckla lite närmare hur man funderar kring det här med livscykelanalys.

Jag kan inte komma ifrån en känsla av att man egentligen vill motverka framför allt privatbilismen med denna utfasningsutredning. Jag konstaterar också att ministern inte vill ge besked om vilken typ av bilism som han och hans eget parti vill begränsa politiskt. Då drar jag mina egna slutsatser. Jag tycker att detta är väldigt oroande.


Anf. 36 Thomas Morell (SD)

Fru talman! Jag har gett mig in i den här debatten med anledning av säkerställande av drivmedel för våra fordon. Jag har läst interpellationssvaret och även läst frågorna. Det sägs att fossila drivmedel för inrikes transporter och arbetsmaskiner i Sverige ska vara utfasade senast 2040. I Aftonbladet kan man i dag läsa att Miljöpartiet kommer att agera för att de ska vara utfasade redan 2030. Det kan ju vara lite intressant att se var vi landar där.

Det som är viktigt är att människor, var de än bor i vårt land, vet vad det är som gäller framgent. Detta har betydelse för människors val när det gäller var de ska bo. Det har också betydelse för industriella satsningar - har vi tillgång till bränsle, och hur ska vi hantera våra transporter?

Vi har ju sett mackdöden breda ut sig de senaste åren. Jag har mina rötter uppe i Västerbottens inland. Där kan man få åka länge innan man ser en bensinstation där man kan tanka. De människor som bor där uppe har oerhört långt att åka för att kunna fylla sina traktorer och bilar med bränsle.

Vad jag saknar i svaret är också hur man ska säkerställa tillgången till bränsle och hur människor ska komma åt det. Ska man åka iväg med släpkärran och transportera i dunkar om det inte finns några bensinstationer i närheten?

Hur avser regeringen att säkerställa vinteregenskaperna hos det framtida bränslet? Det är nog så viktigt. I Västerbottens inland händer det trots allt att det blir både 30 och 40 grader kallt. Då vill det till att bränslet, om det gäller diesel, inte paraffinerar, för då går det inte att få igång traktorer, grävmaskiner, lastbilar eller vad det nu är.

Hur säkerställer regeringen att även mindre orter ska få tillgång till drivmedel? Etanol fungerar sällan i äldre bilar. Vi har ju pratat om äldre fordon i form av veteranbilar. Det är sällan det går att köra med etanol i dem. Det behöver inte ens handla om veteranbilar, för det finns moderna bilar som inte klarar det heller. Bränslet i sig är ganska aggressivt mot plast, gummi och lättmetallegeringar. Det är inte bara att tippa i det här i bränslet och tro att det löser sig. Det talades tidigare här om någon från västra sidan av Sverige som inte kunde tanka sin bil på orten där han bodde utan var tvungen att åka någon annanstans för att fylla på med 98 oktan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det här är en oroande situation. Det krävs naturligtvis att människor som bor på landsbygden vet vad de har att förvänta sig. Jag tycker att det är lite för mycket av tärningsspel i det här svaret - vi får se hur det går, är budskapet. Det finns ingen strategi och ingen tanke om hur man ska lösa det här. Just vinteregenskaperna är jag väldigt nyfiken på.


Anf. 37 Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Fru talman! Det verkar finnas många missförstånd att döma av vad som sägs här i talarstolen, och det är ju tråkigt. Därför är jag glad att jag är här och kan rätta till de missförstånd som uppenbarligen har uppkommit.

Det verkar finnas de som tror att Utfasningsutredningen bara handlar om att fasa ut. Då kan jag lugna herrarna och damen med att Utfasningsutredningen också handlar om att fasa in, det vill säga att vi steg för steg ska se till att vi får nya drivmedel som är biobaserade, så att man kan fortsätta att köra. I dag har vi, om jag inte minns fel, 5 miljoner bilar som rullar på våra gator och är beroende av flytande drivmedel. Självfallet ska de fortsatt ha drivmedel att köra på.

Men det är ju också så att Moderaterna tillsammans med oss övriga partier utom Sverigedemokraterna har ställt sig bakom den klimatlag som Sveriges riksdag har beslutat om och som innebär att vi om bara knappt 24 år ska ha noll nettoutsläpp. Det vore väldigt intressant att höra från Moderaterna, till exempel från Lars Beckman, hur man ska nå noll nettoutsläpp men fortsätta att köra på fossila bränslen ända fram till 2045. Jag kanske inte är tillräckligt insatt i moderat politik för att förstå hur det ska gå till. Ni får gärna förklara det för mig.

Vår ambition är att man ska kunna köra de fordon som rullar i dag och även tillkommande fordon på drivmedel. Men då blir det drivmedel som vi kan producera själva i fabriker i vårt land med svenska råvaror och som kan ersätta den olja som i dag till 100 procent är importerad från andra länder, bland annat Ryssland och andra länder som kanske inte använder pengarna på ett sätt som vi skulle önska. Jag kan se många fördelar med det, till exempel att det ger nya gröna jobb i industrier i Sverige i stället för att ge jobb på oljeplattformar och borrtorn i andra länder.

Det är också viktigt att poängtera hur Utfasningsutredningen tänker sig att man ska komma fram till sitt mål. Det har specificerats väldigt tydligt hur man ska arbeta. Utredningen vill att Sverige ska verka för ett EU-omfattande nollutsläppskrav med tydliga tidtabeller. Då handlar det om att nya personbilar som säljs på marknaden ska vara nollutsläppsbilar. Det föreslås att man ska bygga ut laddinfrastrukturen i hela landet - inte bara på Södermalm, som det har varit populärt att säga här i talarstolen, utan faktiskt även i resten av landet. Det föreslås från utredningen att reduktionsplikten ska förändras, det vill säga den som gör att vi får in mer och mer biobaserat och mindre och mindre fossilt i det som vi tankar på mackarna. Förslaget är att man ska ha samma reduktionskrav på diesel och bensin, så att vi ökar även biobensinen, och att vi ska utforma reduktionsplikten som ett utsläppshandelssystem i stället, vilket bedöms bli mer effektivt.

Det är helt enkelt flera olika åtgärder som man bedömer kommer att behöva användas. Men det gör som sagt inte att det inte kommer att finnas bränslen att tanka. På den fråga som jag fick, om man ska kunna tanka i framtiden, svarar jag: Ja, det kommer att finnas möjligheter att tanka i framtiden. Min förhoppning är att man ska kunna göra det med svenskproducerade hållbara drivmedel.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

En annan fråga var hur länge det ska finnas fossila bränslen. Mitt svar på det är: så länge som det behövs för de fordon som inte kan köra på någonting annat. Men jag hoppas att teknikutvecklingen kommer att gå framåt. Biobensin eller syntetisk bensin ska ju enligt tillverkarna ha exakt samma kemiska förutsättningar och samma funktion som dagens fossila bensin. Det kan inte vara så att det är en förmån eller en fördel att få köra på just fossil bensin om det finns förnybar bensin med samma effekt.

Vi behöver helt enkelt göra mycket för att minska klimatpåverkan från trafiken. Det kommer vi att behöva göra genom elektrifiering men också genom att byta ut bränslen mot mer hållbara för de bilar som redan i dag rullar.


Anf. 38 Marléne Lund Kopparklint (M)

Fru talman! Vi har pratat om livscykelanalyser. Det handlar om behovet av att göra analyser för att få kunskap om produkters miljö- och klimatpåverkan, så att man kan göra rätt val. Dessa analyser har under åren blivit kraftfulla verktyg för att ge en helhetsbild av den miljöpåverkan som en produkt har under hela sin livslängd. Det har pratats om hur bilen och dess delar har producerats, hur mycket energi som har gått åt i produktionen och varifrån energin har kommit. Det spelar stor roll hur elbilens batteri har tillverkats - om det har varit med vattenkraft eller kolkraft.

Fru talman! Veteranbilar måste vara de mest miljövänliga bilar som finns. De ger inte upphov till ny produktion över huvud taget, och de kör ett fåtal mil per år. Egentligen, fru talman, skulle kanske minister Bolund ge dem som äger veteranbilar gratis bensin för att deras bilar är så miljövänliga.

Att göra det dyrare att köra bil straffar dem som behöver bilen mest, nämligen de som bor utanför storstäderna. Genom att sänka skatten på bensin underlättar vi för folk i vardagen under tiden omställningen genomförs. I dag är bensinpriset skyhögt, inte minst för veteranbilar, som jag tidigare var inne på.

Fru talman! Jag skulle vilja använda ett par citat. "Bara för man bor på landsbygden ska man inte vara fast i fossilberoende." "Till 2030 ska ingen bil köra på fossilt bränsle. De som inte bytt till elbilar och fortfarande har fungerande bensin- eller dieseldrivna bilar då ska köra på biodrivmedel istället. All användning av fossila bränslen som kol, olja och gas ska upphöra." Wow, säger jag. Detta publicerades i dag i Aftonbladet, minister Bolund. Och i dag, fru talman, stod minister Bolund och sa alldeles tvärtom: att veteranbilarna ska undantas och att det inte kommer att drabba veteranbilarna över huvud taget.

Fru talman! När jag köper skor åt min femårige son Willfred är det avgörande inte färgen eller modellen, utan att skorna ska vara snabba. Mitt råd till minister Bolund är att sätta på sig sina snabba skor, springa bort till regeringen och lösa den här ekvationen, för jag får inte ihop det som minister Bolund sa i dag här i kammaren med det som minister Bolund sa i går till Aftonbladet. Det här är frågor som behöver besvaras och som jag tror att en stor del av vår befolkning behöver få svar på, inte minst alla de veteranbilsägare och entusiastbilsägare som finns runt om i landet.

Jag stannar där, så kan ministern få en möjlighet att svara på det.


Anf. 39 Sten Bergheden (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Tack, ministern, för svaret! Jag fick delvis svar, men inte tillräckligt.

Ministern sa att vi kommer att ha dessa bränslen så länge det behövs. Men sedan kom nästa steg att man ska göra om bränslena. Då är problemet det som Lars Beckman tog upp. Vissa fordon och vissa motorer tål inte vilka bränslen som helst.

Då är vi tillbaka i den frågeställning som vi hade. Hur gör vi för att garantera bränslen till de fordon som behöver dessa bränslen för att fungera? Det handlar om att vi inte riskerar att äventyra det rullande kulturarvet utan att vi kan garantera entusiasterna att det kommer att finnas bensin och diesel även för de modellerna framdeles. Det vore bra om det svaret kom från ministern.

I övrigt känns det väldigt bra att det är val vart fjärde år. Det betyder att vi kan vara med och påverka detta om ett år. Jag tror inte att en miljöpartistiskt styrd regering kanske är det bästa sättet att lösa den här frågan. Jag tror att man har en helt annan agenda när det gäller både bensin och diesel och hur det ska finnas till våra veteranfordon och annat. Jag är glad att vi vart fjärde år kan förändra detta, förändra inriktningen och se till att ta vara på det värdefulla kulturarv vi har i Sverige när det gäller veteranfordon.

Fru talman! Jag har heller inte fått svar på de frågor som jag tyckte var lite viktiga. Vi har nu diskuterat veteranbilsfiaskot när det gäller importen. Regeringen, Naturvårdsverket och länsstyrelsen var alla för sent ute och fattade en rad konstiga och märkliga beslut som ledde fram till den här pinsamma situationen.

Fru talman! Låt oss inte hamna där en gång till. Nu tycker jag att vi sätter oss ned med branschen och veteranbilsentusiasterna och diskuterar detta. Hur löser vi detta bortanför de olika gränserna? Hur ser vi till att vi har tillgång till de bränslen som behövs, och vad behövs exakt? Hur distribuerar vi detta på ett rimligt sätt så att det verkligen kan finnas ute, så vi kan njuta av bilarna och så att våra barn och barnbarn också kan få se de här bilarna i framtiden? Det är inte meningen att hela vår historia ska upphöra med att Miljöpartiet tog över regeringsmakten. Vi har ett gammalt fint kulturarv som vi vill bevara även om Miljöpartiet har suttit vid makten.

Se gärna till att svara på: Hur sätter vi oss ned? Tänker ni ta några initiativ till samtalen och lösa detta? Det finns en bred kunskap och intresse för de här frågorna i trafikutskottet. Det vore bra om vi politiskt kunde vara överens om hur vi löser ut den här frågan i stället för att hamna i att vi får springa efter när det blir felaktiga beslut.

Hur ser vi till att både tillgång och distribution fungerar? Det gäller att vi väger in aspekterna att vissa fordon inte tål vissa blandningar. Vi måste garantera detta på ett bra sätt ändå och se till att vi inte behöver skrota bilar på grund av en dålig politik.

Det är nog med att dessa människor får slita och jobba med sina bilar för att hålla dem rostfria och igång. Vi som politiker ska väl inte skrota ut bilarna med ett bränsle som inte fungerar till dem.

Fru talman! Låt oss sätta oss ned och lösa den här frågan innan det blir panik, som det var med veteranbilarna som importerades.


Anf. 40 Lars Beckman (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det är klart att man möjligtvis kan säga som Per Bolund menar i sitt inlägg: Bad luck, Lennart i Ljusdal! Han har en bil, en Volvo V40, och kan inte tanka den tillräckligt nära.

Om man går in på kvällspressen och tittar ser man att det finns ett stort antal bilmodeller som inte kan tanka den bensin som nu distribueras i Sverige. Man är hänvisad till 98 oktan, och den finns inte överallt. Det är verkligheten. Man kan tycka att det är en tråkig verklighet, men det är verkligheten.

Jag delar helt Sten Berghedens uppfattning att väljarna kan lösa detta i september nästa år. Rösta bort de partier som har den här synen på bilismen och bilar. Rösta bort dem, och rädda Sveriges 5 ½ miljon bilägare från den situation som skulle kunna bli att den som äger en bil helt enkelt inte kan tanka den på rimligt avstånd.

Jag har också sett uttalandet: Köp en elbil! Det kanske man kan tycka om man har den synen. Vi andra kanske tycker att det är värdefullt att Lennart kan köra sin 20-åriga gamla bil i Ljusdal för att ta sig till och från jobbet och kunna leva sitt liv.

Vi andra kanske tycker att det är bra att man kan använda sin motorsåg, gräsklippare och moped. Det finns hur många produkter som helst som går på bensin och diesel. Det måste man kunna göra i framtiden. Det gäller inte minst de veteranbilar som den här interpellationen handlar om. Där måste motorerna helt enkelt ha en viss sorts drivmedel.

Jag tycker att den här regeringen saknar all respekt för människors vardag och all respekt för egendomsskyddet i våra grundlagar. Ett enkelt råd till väljarna är: Byt ut den här regeringen medan tid är!


Anf. 41 Jan Ericson (M)

Fru talman! Miljöministern säger att vi ska ersätta dagens fossila bränslen med nya typer av biodrivmedel och biobensin. Då är först och främst min fråga: Varifrån ska vi få alla dessa biodrivmedel? I dag importerar vi en väldigt stor del av våra biodrivmedel från utlandet.

Dessutom har regeringen tyvärr misslyckats ganska mycket när det gäller att skydda det svenska skogsbruket. Om vi inte heller får avverka någon skog är frågan: Varifrån ska vi få alla dessa biodrivmedel som ska kunna försörja 5 miljoner svenska bilar redan om åtta år? Frågan om den ekvationen är miljöministern skyldig att svara på. Hur tänker man sig att få det att fungera praktiskt?

Sedan kan jag konstatera samma sak som Marléne Lund Kopparklint. Miljöministern säger att fossila bränslen kommer att finnas i princip så länge som behovet finns och det inte går att använda andra bränslen. Så länge det behövs fossila bränslen ska de finnas.

Men det är inte vad Miljöpartiet självt säger. I en artikel i Aftonbladet i dag säger Märta Stenevi rakt ut: Sverige ska minska sina utsläpp med två tredjedelar till 2030, alltså om åtta år. Då ska också alla fossila bränslen vara helt utfasade.

Alla fossila bränslen ska vara helt utfasade. Samtidigt säger miljöministern att fossila bränslen ska finnas kvar så länge behovet finns. Ni talar med dubbla tungor från Miljöpartiet. Båda sakerna kan inte vara sanna samtidigt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vad vill egentligen miljöministern, som högst ansvarig i Sveriges regering för den här frågan? Det är svårt att lita på det miljöministern säger i den här debatten med tanke på att hans språkrörskollega ger rakt motsatt budskap.


Anf. 42 Thomas Morell (SD)

Fru talman! Tack för svaret, statsrådet! Egentligen fick jag inte något svar på frågorna som jag ställde. Det gällde bland annat detta med vinteregenskaper, som är oerhört viktiga. Fungerar bränslet även om det är 10, 20 eller 30 grader kallt? Vi har områden i Sverige som är så kalla vintertid. Eller ska man helt enkelt gå i ide strax för jul och vakna någonstans vid påsk?

Sedan är det detta med inblandning. Poängen måste vara att man ska få ett nettoresultat, att vi ska minska utsläppen av koldioxid. Då hjälper det inte om man importerar ett ämne och tillsätter i bränslet som i slutändan släpper ut mer än om man hade kört på ren diesel. Då blir ju effekten precis motsatt. Här har jag heller inte sett någon riktig lösning från regeringen.

Sedan har vi frågan hur vi ska säkerställa tillgången. Bor man i ett stadsområde är det kanske inte så konstigt att kunna få tag i bränsle. Men det räcker att åka till Värmland, Dalarna eller Västerbotten, där jag har mina rötter, så är det inte alldeles givet att det finns bränsle att tillgå. Är det då dessutom ett bränsle med låg efterfrågan och höga priser kanske handlaren inte ens tillhandahåller bränslet. Ska jag då koppla en släpkärra till bilen och åka iväg och hämta hem dunkar för att kunna köra ett fordon?

Det finns många frågetecken i det här. Man tycker en massa, men man har inte tänkt färdigt och har ingen strategi. Miljöministern får gärna presentera en sådan om den finns någonstans.


Anf. 43 Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Fru talman! Det gläder mig att det finns ett sådant engagemang för Sveriges landsbygd. Det delar vi i Miljöpartiet och även i regeringen. Därför är jag också väldigt glad över att det jag ser i många delar av vårt land inte är den domedagsstämning som närmast verkar råda i den här kammaren. Tvärtom händer det väldigt mycket i stora delar av vårt land. Vi har till exempel det som nu händer i norra Sverige, i orter som Skellefteå, Boden, Gällivare och Kiruna, där man känner en ny anda. Det kommer en nyindustrialisering. Hundratals miljarder investeras som såklart kommer att ge en fantastisk utveckling för arbetsmarknaden inte bara i de orterna utan också i det kringliggande området, där ju människor bor som pendlar till de här jobben.

Det är en fantastisk utveckling som nu sker på många sätt. Den sker på grund av Miljöpartiets politik - genom att vi har ställt klimatkrav men också genom att vi har stött investeringar, både genom Industriklivet och genom Klimatklivet, som just gör det möjligt att expandera de hållbara industrierna på det sätt som nu sker. Vi har batterifabriker. Vi har två olika projekt för att göra stål med vätgas i stället för kol. Det borde vi kunna glädjas åt. Det är en chans för stora delar av landet, som jag ser det.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag tycker också att det är viktigt att det finns tillgång till bränslen och service i hela landet. Bland annat därför har också regeringen i den budget som vi har lagt på riksdagens bord ett speciellt stöd just till service i hela landet, för att det måste finnas, inklusive särskilda satsningar på elladdinfrastruktur på de orter och ställen i landet där det inte finns kommersiell grund. Där det inte är lönsamt i sig självt att bygga ut detta måste staten kliva in och se till att det finns tillgång i hela landet om man ska kunna köra på el inte bara i delar av landet utan faktiskt i hela landet.

Men det är också viktigt att vi når de klimatmål som vi har satt upp gemensamt och som den här riksdagen har ställt sig bakom i väldigt bred samsyn. Då måste vi också se till att det finns hållbara bränslen och att vi steg för steg kan fasa ut det fossila och fasa in de hållbara bränslena i stället. Där har vi en plan, som efterfrågades. Vi vill satsa väldigt mycket på elektrifiering. Många av de nya bilar som säljs är redan nu elbilar, på grund av att Miljöpartiet har infört en elbilsbonus och sett till att det är lönsamt att köpa de bilarna. Det säljs fler elbilar än bensinbilar i Sverige redan i dag, men det är klart att det kan öka ännu mer.

Vi behöver också använda effektivisering, till exempel se hur vi kan göra järnvägen så attraktiv att fler väljer att åka tåg. Det handlar också om att använda sjötransporter och kollektivtrafik i städerna, där de alternativen finns. De finns ju inte på landsbygden, men där de finns är det väldigt bra om de kan användas.

Men vi måste också se till att de bränslen som uppemot 5 miljoner bilar i Sverige i dag är beroende av finns även i framtiden. Där kan jag inte förstå en sak, men interpellanterna och debattörerna kanske kan upplysa mig: Är det jätteviktigt för Moderaterna och Sverigedemokraterna att de bränslen vi tankar måste vara fossila bränslen som importeras från Mellanöstern och Ryssland? Eller kan man tänka sig att vi kan köra på bränslen som faktiskt är producerade i Sverige, från bioenergi?

Det är lite svårt att förstå. Det verkar som att detta är den stora utmaningen, det stora hotet mot Sverige. Naturligtvis finns det olika former av biodrivmedel, men nu utvecklas också exempelvis biobensin som har samma kemiska egenskaper som fossil bensin. Är inte det en utveckling att välkomna? Den möjliggör ju att vi kan köra med bilar som är beroende av flytande bränslen långt in i framtiden men att det kan vara bränslen som produceras i bioraffinaderier i Sverige och som ger jobb i vårt land, här och nu och i framtiden. Det borde väl vara en positiv utveckling. Är det verkligen nödvändigt att utmåla den utvecklingen som ett hot mot vårt land? Den är ju snarare en möjlighet.


Anf. 44 Marléne Lund Kopparklint (M)

Fru talman! Ett tag trodde jag nästan att jag var på Miljöpartiets partistämma eller någonting. Den här debatten handlar ju om veteranbilarna och bränslet till dem, inget annat.

Från att ha varit väldigt positiv gentemot veteranbilsägarna går ministern till det han känner sig mest trygg i: Miljöpartiets politik. Jag hoppas att alla som tittar på den här debatten hörde att han inte svarade på en enda av de frågor jag ställde i mitt förra inlägg. Hur går det ihop att Miljöpartiet under gårdagen gick ut och sa den totala motsatsen till vad man säger i dag? Jag rådde miljöministern att sätta på sig sina snabba skor och springa över till regeringen och lösa den ekvationen, för jag får fortfarande inte ihop detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag har några frågor som jag fortfarande inte heller har fått svar på. Var kommer bensinmackarna att finnas för veteranbilarna? Hur mycket kommer den här bensinen att kosta? Vilka skattelättnader kommer miljöministern att se till att få fram, så att man kan ha kvar det rullande kulturarvet?

Det känns väldigt schizofrent när man lyssnar på miljöministern, inte minst det första inlägget och det här inlägget. Men nu fick man faktiskt höra vad miljöministern går för och vilket som är viktigast för miljöministern. Det är inte att värna om det rullande kulturarvet; det är att värna om Miljöpartiets politik.


Anf. 45 Sten Bergheden (M)

Fru talman! För att säga det självklara först: Jo, vi är positiva till att det etableras batterifabriker i Sverige och att vi kan gå vidare med nya drivmedel. Men ministern måste vara lika intresserad av det vi tar upp här. Vi måste ha ett bränsle som fungerar i de här fordonen, och vi behöver säkra det redan nu så att det syns att vi kommer att klara av tidsramen, oavsett var den kommer att landa.

Det är den bristen vi ser i dag. I dag ser vi bara skatter på allt detta som gör att människor kan jobba på landsbygden. Engagemanget från Miljöpartiet när det gäller landsbygden är väldigt stort när det handlar om att utöka antalet vargar. Det är väldigt stort när det handlar om att höja bensin och dieselskatterna. Det är inte det engagemanget landsbygden vill ha.

Landsbygden har det tufft redan i dag med att klara den situation som råder med tanke på de dåliga vägar och de dåliga förbindelser i övrigt som finns. Men de ska producera mat till konkurrenskraftiga priser i världen med de högsta skatterna och de hårdaste reglerna. Det är ingen bra politik för landsbygden. Då klarar vi inte av den delen.

Det är också en klen tröst att man bygger batterifabriker i norr för den barnfamilj i Värmland eller i Skaraborg som har två bilar och ska köra sina barn till fritidsaktiviteter eller till sjukhus, jobb, besök med mera och får betala 18-19 kronor litern för bensinen och dieseln. Det är detta som är problemet. Man kan inte skatta ihjäl de människor som faktiskt ska vara kvar där ute.

Och återigen - jag vill sträcka ut den handen: Vi sätter oss ned nu och löser frågan, innan ni har drivit på så hårt att ni har tvingat människor att förstöra sina bilar med fel bränsle och annat. Ministern borde ju vara intresserad av att vi löser detta i tid och att det inte blir en sådan långbänk som när det gällde veteranbilarna och importen från USA. Ta chansen!


Anf. 46 Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Fru talman! Om 24 år ska Sverige ha noll nettoutsläpp av växthusgaser. Det är detta som Moderaterna tillsammans med oss andra partier har ställt sig bakom, och det tänker jag arbeta för att faktiskt genomföra. Jag tar inte lätt på riksdagens beslut, utan jag tar dem på stort allvar.

Då måste vi se vilka källor till utsläpp vi har och måste arbeta hårt med att minska. Trafiken står för ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp, och där har vi ett gemensamt ansvar, som jag ser det. Jag kan i alla fall garantera att jag som miljö- och klimatminister kommer att ta det ansvaret.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi har också utredningar som har tittat på hur man skulle kunna genomföra detta. Utfasningsutredningen har sett att det går att minska utsläppen till noll eller nära noll och att gå över till förnybara bränslen. Detta är en väg som jag välkomnar och tror skulle kunna vara till väldigt stor fördel för Sverige och ge många nya jobb när vi inte behöver importera bränslen för tiotals miljarder utan i stället kan producera dem i Sverige.

Jag vill dock vara väldigt tydlig med att det jag refererar till är Utfasningsutredningen, som säger att om det behövs fossila bränslen för att det är det enda man kan köra på kommer de att finnas kvar. Från Miljöpartiets sida vill vi väldigt gärna se att de kan ersättas med förnybara bränslen, till exempel biobensin. Men det är under förutsättning att de går att använda i de fordon som är beroende av dem. Detta kommer vi att arbeta för - att det ska finnas hållbara, biobaserade, svenskproducerade bränslen som man kan använda även i veteranfordon och andra fordon i framtiden.

Jag vill också poängtera att de höga priser vi ser nu inte beror på att skatterna har höjts; det har inte höjts några skatter under det senaste året. Det beror i stället på att vi är i ett fossilberoende, där andra länder bestämmer priset på råolja, som vi importerar, och även på gas, som ju kommer från Ryssland och påverkar el- och energimarknaden i Sverige. Vill vi vara mindre sårbara och ha större energitrygghet är det bättre att vi producerar bränslena själva.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2021/22:25 Bränsleförsörjning till det rullande kulturarvet

av Sten Bergheden (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Det finns ett stort behov av att ha bilar i Sverige, och bilen är helt nödvändig för att samhället ska fungera. Människor på landsbygden måste ofta ha flera bilar för att klara av alla behov av resor familjen kräver. Det är viktigt att vi har drivmedel som bensin och diesel kvar som gör att människor kan använda sina bilar.

En annan viktig grupp är alla våra veteranbilar, där människor lagt ned tid, pengar och ett stort intresse för att bevara vårt rullande kulturarv.  Det rullande kulturarvet, alltså alla våra gamla motorfordon i Sverige så som gamla fartyg, tåg och flygplan och bilar, mopeder, traktorer, lastbilar med mera, är en stor hobby och ett stort intresse som sysselsätter flera hundra tusen människor i Sverige.

Under flera år har motorföreningar fått rapporter om problem för det rullande kulturarvet, som oftast uppstår till följd av att lagar och regler för vanliga fordon inte är tillämpliga på veteranfordon. Myndigheters bristande engagemang för och kunskap om veteranfordon gör det svårt för landets entusiaster. Det senaste exemplet i raden är de uppmärksammade fallen om de USA-importerade veteranfordonen, där ansvariga myndigheter beslagtagit veteranbilar som skulle renoveras i Sverige. De som importerat fordonen har fått beskedet att deras bilar ska klassas som miljöfarligt avfall och måste skrotas. Dessutom anser myndigheten att importörerna bör bestraffas för att de importerat miljöavfall utan tillstånd. Detta är ett av hoten mot hela rörelsen, tillsammans med att det regeringsbärande partiet Miljöpartiet gått ut med att de inom bara några få år ställer krav på att bensin och diesel ska förbjudas.

Regeringens och myndigheternas tillämpning av lagarna och reglerna runt våra gamla fordon hotar landets rullande kulturarv. Sverige borde värna mer om dem som med egna pengar, egen tid och ett stort intresse jobbar med att bevara och sedan kunna visa upp vårt rullande kulturarv.

Våra gamla veteranfordon är en omfattande hobby, och alla de entusiaster som finns runt detta måste ha bättre förutsättningar och möjligheter att kunna fortsätta ta vara på sina veteranfordon.

Bensin och diesel och andra för veteranfordonen viktiga bränslen måste värnas och säkras även i framtiden så att vårt rullande kulturarv kan fortsätta att rulla.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vad tänker ministern ta för nya initiativ för att verkligen säkra bränslet till våra veteranfordon, och hur tänker ministern agera framåt för att underlätta för det rullande kulturarvet? 

Besvarades tillsammans med