Amnesti

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 6 februari 2020

Interpellation: Amnesti

Interpellation 2019/20:236 av Arin Karapet (M)

Interpellation 2019/20:236 Amnesti

av Arin Karapet (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna anser att gymnasielagen urholkar Sveriges migrationssystem, med den här lagen är ett nej inte längre ett nej. De som har fått avslag men inte lämnat landet fick en andra chans, medan de som självmant återvände inte fick det.

Nu höjs röster från Vänsterpartiet om en allmän amnesti. Även Miljöpartiet vill se en översyn av gymnasielagen. Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, sa följande till SvD: ”Om vi får en situation där många har bott länge i Sverige och har fullgjort en gymnasieutbildning vill vi se en lösning så att de ska kunna stanna. Det kan röra sig om en ny lagstiftning.”

I en motion från i år lyfter Miljöpartiets före detta språkrör Gustav Fridolin tillsammans med två andra miljöpartister också ett förslag om permanenta uppehållstillstånd för ensamkommande som ”rotat sig i Sverige”.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Var står ministern och regeringen i frågan om amnesti för den berörda gruppen?
  2. Vill ministern också, som hans regeringspartner, genomföra en översyn av gymnasielagen för att förenkla ytterligare för denna grupp att få permanent uppehållstillstånd?